Сряда, Октомври 27, 2021
Follow Us
БЦЖ ваксината може да помогне в защитата от Covid 19  на по-възрастните хора

Екип от изследователи от Националния институт по изследване на туберкулозата и Националния институт по епидемиология в Индия са открили доказателства, които предполагат, че стара ваксина, използвана срещу туберкулоза, може да даде известна защита на възрастните хора срещу COVID -19.

В своя доклад, публикуван в списанието Science Advances, изследователите описват използването на БЦЖ ваксината като възможна превантивна мярка за възрастните хора. Валери Кьокен от Медицинския център на университета в Радбуд публикува статия в същия брой на списанието, обясняваща защо възпалението е по - голям проблем за възрастните хора и обръща внимание на работата на научния екип в Индия.

Както отбелязва Кьокен, с напредването на възрастта хората са склонни да развият , хронично възпаление, което ги прави по-податливи на много видове заболявания. Това също може да усложни симптомите от заболявания като COVID-19, което отчасти обяснява защо при по-възрастните хора риска от смърт от такива инфекции е много по-голям. В това ново изследване учените насочват поглед към стара ваксина, за да разберат дали тя може да се окаже полезна за неваксинирани възрастни хора.

Проучването включва 82 доброволци на възраст между 60 и 80 години, които са ваксинирани с БЦЖ ваксина. Месец след поставяне на ваксината на участниците в проучването са направени кръвни тестове. При анализирането на пробите изследователите установяват намаление на няколко вида цитокини, които са свързани със засилване на възпалението: IL-6, интерферони тип 1, интерлевкин-2 (IL-2) и TNF-alfa GM-CSF. Установено е също, че нивата на същите цитокини са по - ниски от тези на контролната група от неваксинирани доброволци. Изследователите открили, че доброволците, ваксинирани с БЦЖ, също имат по-ниски нива на някои хемокини, които са свързани с развитие на възпалението.

Изследователите отбелязват, че много от цитокините, които са в намалени количества при доброволците, ваксинирани с БЦЖ ваксина, са идентифицирани като отговорни за по-тежко протичане на инфекцията с COVID-19.

Изследователите отбелязват, че БЦЖ ваксината може да се окаже полезна при предпазване на възрастните хора, които очакват ваксинация срещу COVID-19, тъй като чрез намаляване на възпалението могат да бъдат спасени човешки животи.

Източник: medicalexpress

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up