Вторник, Ноември 30, 2021
Follow Us
Всички аптеки с договор с НЗОК могат да отпускат безплатните лекарства от списъка за лечение на COVID-19 в домашни условия

От днес пациентите с леки и средно тежки симптоми на COVID-19 могат да се лекуват безплатно в домашни условия, след като са преминали през т.нар. COVID-зони, където се концентрират на едно място диагностика и лечение, в т.ч. и предписване на медикаменти за лечение в домашни условия.

Това става ясно от думите на заместник-министъра на здравеопазването Димитър Петров, цитирани на фейсбук страницата на МЗ.

До момента са регистрирани 46 такива зони. Очаква се до две седмици броят на COVID-кабинетите да достигне 150.

Всички медицински центрове, които отговарят на изискванията, могат да сключат договори за амбулаторно лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. Те ще получат и по 15 хил. лв. за работа в неблагоприятни условия. Освен това имат възможност да заявят и апаратура за до 50 хил. лв., която ще бъде осигурена от МЗ.

Болните, които нямат сериозни симптоми, необходимост от допълнителни изследвания, повишена телесна температура и проблем със сатурацията, ще продължат да бъдат наблюдавани дистанционно от общопрактикуващите лекари. С разкриването на COVID-зоните значително намалява рискът от смесване на потоците пред кабинетите на личните лекари.

Всички аптеки, които имат договор с НЗОК, могат да отпускат лекарствата от списъка за лечение на COVID-19 в домашни условия. В списъка фигурират антибиотици, кортикостероиди и нискомолекулярни хепарини.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up