Сряда, Януари 19, 2022
Follow Us

Заболеваемостта намалява плавно и убедително, определно има място за оптимизъм и това се дължи на ограниченията, които бяха предприети със зелените сертификати. Това заяви в интервю за Радио Пловдив директорът на Националния център по заразни и паразитни болести професор Ива Христова пред БНР, като уточни, че намалението на заболеваемостта, изчислена на 14-дневна база на 100 хиляди души, е с около 30 на ден.

Днес е 669 на 100 хил. души, вчера беше 699, а преди това е била 728 на 100 хил. население. Кърджали вече е в жълтата зона със стойности под 250 на 100 хиляди души, Смолян и Търговище са под 500 на 100 хиляди души, а някои области ще минат от тъмночервената в червената зона, каза проф. Христова.

Въпреки оптимистичната тенденция тя призова за продължаване на ваксинирането и определи бустерните дози като надежден източник за защита. По думите ѝ хората, които са преболедували или ваксинирани преди повече от 8 месеца, трябва да си поставят бустерни дози.

Вирусът е много заразен и при делта варианта един разболял се заразява много повече хора. Освен това болните с делта варианта задържат по-дълго вируса. Той се доказва по-рано, на 4-ия ден и остава по-дълго, до 18-ия ден, каза проф. Христова. Според нея сегашните ограничителни мерки трябва да бъдат продължени поне с още един месец.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли депортирането на Новак Джокович от Австралия?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up