Петък, Януари 21, 2022
Follow Us

Един на всеки 10 души може да преболедува отново. Това каза пред БНТ проф. Доброслав Кюркчиев, началник на лабораторията по клинична имунология в болница "Свети Иван Рилски". Той заяви, че антителата са безспорен фактор в имунния отговор, но никой не може да каже над каква стойност те гарантират защита.

Проф. Кюркчиев съветва хората, които са преболедували, да се ваксинират 6 месеца след срещата с вируса, за да не бъдат повторно заразени. По думите му ваксинацията трябва да е доброволна и в никакъв случай принудителна.

"Хората с наличие на клетъчен имунитет до много голяма степен, голямата част от тях са предпазени, но пак достигаме до въпроса предпазени от какво, от зараза, от разболяване, от хоспитализация. За мен тези неща трябва да се разграничават като цяло, ако обобщим, да, хората с Т-клетъчен имунитет по правило до много голяма степен са предпазени и аз не знам защо Т-клетъчният имунитет не се взима като основание, наред с титъра на антитела 150 БАУ на милилитър, за съответните документи, които могат да бъдат издавани", подчерта проф. Доброслав Кюркчиев.

Според него ваксините работят, тъй като предотвратяват хоспитализацията, тежкото боледуване и смъртта.

"Делта вариантът пробива, повече хора се заразяват, но това заразяване, ако не води до трайни сериозни последствия, може да се приеме. Всяка ваксина допуска идеята за пробив, няма гаранция на 100 процента, че имунизираните няма да се заразят при никоя ваксина", категоричен е проф. Доброслав Кюркчиев.

По думите му се наблюдава параноя, невежество и страх по отношение на ваксинацията.

"Ако този вирус не си отиде, но го превърнем в един от многото вируси, които периодично ни тормозят, без да ни вкарват в болници и без да умираме от тях, задачата на ваксинацията е изпълнена. Аз съм с три дози, нямам нищо против догодина да си сложа и четвърта, ако се налага. Както си водя колата на технически преглед, така и ще се ваксинирам годишно", допълни проф. Доброслав Кюркчиев.

Според него идеята е COVID-19 да се превърне в хроничен вирус. Проф. Доброслав Кюркчиев уточни, че единственото противопоказание е алергия към някоя от съставките на ваксината.

"Тестването на учениците трябваше да започне от 15 септември, има смисъл от тестването, всички ученици трябва да се върнат в клас. И при децата, и при възрастните ваксинирането трябва да е личен и свободен избор, не трябва да е принудително. Оптимист съм за лекарствата за ковид, медицинските средства трябва да решат този проблем", каза още проф. Доброслав Кюркчиев.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли новите противоепидемични мерки?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up