ХРАНЕНЕ

Как тялото усвоява хранителните вещества?

Най- здравословен режим е този, който е максимално разнообразен.
Протеини
Хората с рак често имат нужда от прием на повече протеини.
След хирургия, химиотерапия и лъчетерапия е необходимо по-голямо количество протеин за заздравяване на тъканите и помощ при борбата с инфекции.
Добри източници на протеини са: риба, птиче месо, нетлъсто червено месо, яйца, нискомаслени продукти, ядки, зрял фасул, грах и леща, соеви храни.
Протеините доставят в тялото незаменими аминокиселини- това са „тухличките”, изграждащи нашите клетки. Те са отговорни за ежедневните ни акивности- помагат за създаването на нови клетки, възстановяват старите, изграждат хормоните и ензимите, пазят имунната система силна. Участват в растежа и възстановяване на тъканите.
Когато тялото няма достатъчно протеини, може да възникнат проблеми с мускулите, тъй като нямат достатъчно „гориво“. Организмът се възстановява по- бавно и може да се намали устойчивостта му към инфекции.

Въглехидрати
Въглехидратите са главен източник на енергия. Доставят на тялото бърза енергия за физическа активност и функциониране на съответните органи. Навлизат бързо в кръвта под формата на глюкоза (кръвна захар). Организмът използва глюкозата като гориво, като остатъците превръща в мазнини.
Най- добри източници на въглехидрати са плодовете и зеленчуците, зърнените и бобовите храни. Осигуряват на клетките нужните витамини, минерали, фибри и фитонутриенти. Добър източник са на фибри, които подпомагат функционирането на храносмилателната система.
Захарта (бяла и кафява), медът и меласата също са въглехидрати. Този тип въглехидрати са висококалорийни и не доставят на организма други вещества като витамини, минерали, фибри. Приемът трябва да бъде ограничен.
Предпочитан доставчик на въглехидрати трябва да са плодовете, зеленчуците и зърнените храни.
Мазнини
Мазнините играят важна роля в храненето. Те са изградени от мастни киселини и служат на организма като богат източник на енергия.
Тялото разгражда мазнините и ги използва за складиране на енергия. Съхраняват се в мастните тъкани и черния дроб. Изолират тъканите на организма и предпазват от травми. Пренасят някои видове витамини чрез кръвта. Това са мастноразтворимите витамини A, D, E и K. Без мазнини те не могат да се абсорбират добре от тялото. Затова е добре към фрешовете от плодове и зеленчуци, богати на тези витамини, да добавяме и малко зехтин.
Мастните киселини помагат на организма да произвежда нови клетки и хормони. Мазнините доставят на тялото повече калории, в сравнение с протеини и въглехидрати. Например една чаена лъжица мазнини съдържа значително повече калории от една чаена лъжица въглехидрат или протеин.
• Наситени мастни киселини. Източник са основно животинските продукти- месо, пълномаслени млечни продукти. От растителните продукти това са кокосово и палмово масло. Характеризират се с това, че са твърди на стайна температура. Транс- наситените мастни киселини се образуват, когато течни растителни масла се обработват чрез процес, наречен хидрогенация и по този начин течните мазнини стават по- твърди на стайна температура. Много често се използват в готовите за консумация храни, защото чрез тях се удължава срока на годност на продуктите, постига се желаните вкус, форма и текстура. Съдържат се в маргарини, снаксове, пържени храни, чипс, понички, сладкиши и други.
• Мононенаситени мастни киселини. Източник са основно растителните продукти като зеленчуци, ядки и зърнени растения и маслата, които се произвеждат от тях- зехтин, царевично, слънчогледово, соево масло.
• Полиненаситени мастни киселини. Това са Омега 3 и Омега 6. Освен в зеленчуци, ядки и зърнени растения, те се срещат и в тлъстите студеноводни риби- тон, сьомга, скумрия, сардина.
Моно- и полиненаситените мастни киселини поддържат нивото на триглицериди в тялото ниски. Триглицеридите се образуват в кръвоносната система и често пъти се асоциират с повишен риск от сърдечно- съдови заболявания.
Витамини и минерали
За да функционира добре, организмът се нуждае от малки количества витамини и минерали. Те помагат на тялото да използва енергията (калориите) от храните.
Минералите са химични елементи, които участват в регулацията на различни процеси, протичащи в тялото. Калцият подпомага функцията на нервната и мускулната система, отговаря за здравината на костите и зъбите. Желязото участва в пренасянето на кислород до клетките.
Ако имате здравословен, балансиран режим на хранене, ще доставяте на организма достатъчно витамини и минерали. Често пъти това е предизвикателство, предвид качеството на храните, които приемаме. При рак на гърдата предизвикателството е още по- голямо, тъй като болният организъм има повишени нужди. Някои видове лечения могат силно да намалят запасите от витамини и минерали в тялото.
Експертите твърдят, че ако приемаме препоръчаната ни здравословна и качествена (често и скъпоструваща) храна, бихме си набавили всички необходими вещества. И те са прави. Но…не напълно.
Ако живеехме в перфектната среда, където всяка реколта расте в богата на полезни вещества почва, където храната ни е 100% биологично и органично чиста, където можем да ядем широка гама растителни храни ежедневно, където въздухът и водата не са засегнати от никакъв вид замърсяване, където нивото на стрес е сведен до минимум и можем всеки ден да приемаме по един-два часа слънчеви лъчи, излежавайки се на морския плаж, тогава навярно бихме поели оптималните дози от витамини и минерали от нашата храна, нашата земя, нашето слънце… Проблемът е, че почти никой не живее при тези перфектни условия.
Здравословното хранене е разумното нещо, с което може да си помогнем! Но ако наистина искате оптимални резултати и подсилване на организма, с оглед максимален ефект, тогава приемете хранителните добавки като най-добрата “високотехнологична система” за доставка на всички елементи, от които тялото се нуждае в процеса на онкологичното лечение.

Подобни статии