ХРАНЕНЕ

Храни които трябва да имаме предвид

Диетолозите са убедени, че разнообразното хране доставя на организма различни, важни за правилното му функциониране вещества, които се допълват взаимно и водят до здравни ползи. Препоръчва се да не се набляга на един- два продукта прекалено много, а да има разнообразие от храни. Специалистите са на мнение, че богата на растителни продукти диета осигурява оптимални количества нутриенти.
Храни съдържащи фитонутриенти
Фитонутриентите са важни съставки, които се произвеждат от растенията ("phyto" означава "растение"). Твърди се, че някои от тях предпазват клетките от увреждане. Важни свойста са:
• Намаляват потенциалното формиране на ракови клетки (канцерогени).
• Предпазват клетките да бъдат атакувани от канцерогени.
• Унищожават и спират развитието на „увредени“ клетки, каквито са раковите.

Някои основни фитонутриенти:
• Бетакаротен и други каротеноиди - в много плодове и зеленчуци.
• Ресвератрол -в червеното вино и люспите на червеното грозде.
• Полифеноли- в зеления и черния чай.
• Изотиоцианати -в кръстоцветните зеленчуци (зеле, броколи, карфиол, брюкселско зеле, ряпа, алабаш, къдраво зеле).
Фитонутриентите се добавят лесно към хранителния режим, тъй като се съдържат във всички плодове и зеленчуци. Те придават различните им цветове. Учените са идентифицирали над 4000 фитонутриента, но реално са изучени свойствата само на 150 от тях. Например, морковът съдържа повече от 100 фитонутриента. Няма препоръки фитонутриентите да се вземат като допълнителна добавка към храненето, защото по- отделно не работят така добре, както в комбинация.
Фитонутриентите са:
Флаваноиди
Срещат се при повечето зърнени култури, плодове и зеленчуци. Флаваноидите в соя, грах и женско биле наподобяват малко функциите на естрогена- хормон, влияещ върху канцерогенезата на рака на гърдата. Наричат се още фитоестрогени. Тяхната естроген- подобна активност е много ниска, но в определени случаи могат да имат анти- естроген функция, имаща отношение към рака на гърдата. Полезни са и при сърдечно- съдови заболявания.
Антиоксиданти
Предпазват клетките от свободните радикали- нестабилни молекули, произведени при нормално фунциониране на клетката. Замърсяването, радиацията, цигарения дим, пестицидите също вкарват в организма свободни радикали. Те могат да увредят някои гени в клетката и да я видоизменят, което може да доведе до развитие на карцином или друго заболяване.
Богати на антиоксиданти храни са броколи, карфиол, зеле, брюкселско зеле, домати, царевица, моркови, манго, сладки картофи, соя, портокал, ядки, маруля, целина, черен дроб, рибено масло, семена, къдраво зеле, цвекло, боровинки, ягоди, зелен чай. Като правило тъмно-оцветените плодове и зеленчуци съдържат повече антиоксиданти.
Каротеноиди
Оранжевият цвят на плодовете и зеленчуците означава по- богато съдъжание на каротеноиди. Проучвания показват, че каротеноидите намаляват риска от рак. Храни, богати на тези вещества са моркови, гулия, сладък картоф, тиква, кайсии.
Антоцианини

Имат противо- възпалително и анти- туморно действие. Богати на антоцианини са червена и черна боровинка, къпини, малини.
Сулфиди
Съдържат се в чесъна и лука, като имат важна роля в укрепване на имунната система.
Все още няма категорични доказателства, че някой от фитонутриентите могат да предпазят организма от развитие на онкологично заболяване или че могат да лекуват рака. Затова специалистите препоръчват храненето да е разнообразно и балансирано, за да включва в себе си цялата гама полезни за тялото хранителни вещества.
Соя
Соята се използва широко, не е скъпа и е нискокалорична. Богата е на растителен протеин, фитонутриенти, протеин- киназни инхибитори, фитостероли и др. Соеви продукти са тофу, соево мляко, под формата на брашно и ядки. Важно е да отбележим, че съдържа изофлаваноиди- слаби фитоестрогени, доста по- слаби от нормалния естроген. Ако по- слабият фитоестроген замести в клетките естествения, може да се очаква намаление на риска от естроген- зависими карциноми.
Проучванията на хора, приемащи дълго време соеви продуки за намаляване на риска от онкологични заболявания, показват смесени резултати. Наблюдавани са по-големи популации жени, предимно от Япония, където соевите продукти се употребяват от ранна детска възраст. Една жена в Азия приема средно 10 пъти по- голямо количество соеви продукти, спрямо средното количество за Западните страни. Факт е, че жените в Япония развиват по- рядко хормоноположителен рак на гърдата.
Японските жени набавят по- голяма част от протеините от соеви продукти. Употребата на меса е значително по- малка от тази в западния свят, а оттук и приемът на по- малко антибиотици и хормони, срещащи се в месата, които консумираме. Японските жени приемат повече плодове и зеленчуци, наднорменото тегло е значително по- рядко, физически са доста по- активни, консумират по- малко алкохол. Всичко това води до един по- здравословен начин на живот от ранна детска възраст.
Данните все още не са категорични, но специалистите съветват жените на хормоно -терапия или тези с естроген- положителни рецептори да избягват соевите продукти, съдържащи високо ниво изофлаваноиди, които се конкурират с естествения естроген и лекарствата, насочени към тези рецептори (напр. Тамоксифен). Препоръчва се приемът на соеви продукти да е само част от разнообразното, балансирано хранене- до чаша, чаша и половина соеви продукти дневно. За по- голям дневен прием се консултирайте с диетолог.
Храни, богати на Омега-3 киселини
Омега-3 мастните киселини са важни нутриенти за много функции в тялото ни и по- специално за имунната ни система. Нашият организъм не произвежда Омега- 3 мастни киселини, затова трябва да си ги набавяме чрез храненето.
Има сигурни доказателства, че омега-3 мастните киселини намаляват риска от сърдечно- съдови заболявания, предотвратяват появата на плаки в кръвоносните съдове, понижават нивото на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта.
Омега-3 мастните киселини са добър източник на лигнани- съединения със слаб естрогенен ефект. Подобно на соевите изофлаваноиди се конкурират за естроген- положителните рецептори в клетките. Когато по-слабата, подобна на естрогена субстанция, замести естествения естроген при свързването с рецептора, се получава анти- естроген действие, макар и слабо. Както и при соята, съществуват само предположения, без категорични доказателства, за редукция на риска от рак на гърдата или предпазване от повторна поява.
Храни, богати на омега-3 мастни киселини са студеноводните риби- сардини, сьомга, херинга, тон, треска, скумрия, камбала и акула. В по-малки количества се съдържа в някои ядки като ленено семе, орехи, различните видове боб, соя.
С рибата, както с всички останали храни, не трябва да се прекалява, тъй като дори и в диво състояние, съдържа висока концентрация на тежки метали и други замърсители (напр. живак). Отглеждани във ферма имат по- високо съдържание на токсини, в сравнение с дивата им форма (проучванията са правени основно за сьомга). Специалистите препоръчват риба два пъти седмично и по възможност да е дива, а не гледана във ферми.Ако е гледана във ферма, не се препоръчва сьомга повече от един път месечно.
Ленено семе
Още от 50-те години на миналия век, лененото семе се проучва като потенциален продукт, подпомагащ борбата с онкологичното заболяване. С ленено брашно, семе или мазнина може да обогатите много продукти- хляб, сладкиши, салати, смутита.
Както омега-3 мастните киселини, така и лененото семе е богато на лигнани. Те са концентрирани в обвивката на семето. По- лесно се усвояват от организма, когато семките са смляни.
Категорични доказателства за ползите от лененото семе има при сърдечно-съдовите заболявания и нивото на лошия холестерол и триглицериди в кръвта. Богато е на фибри, спомага за доброто функциониране на храносмилателната система и по- специално червата. Задължително е да се приема с много вода. Препоръчителният дневен прием е 1-2 с.л. дневно.
Ликопен

Ликопенът придава червения цвят на домата и на други оранжево- червени плодове и зеленчуци- диня, розов грейпфрут. Най- богат на ликопен е доматът. За по- доброто му усвояване от организма се препоръчва да се приема с малко мазнина (зехтин, шарлан).
Мощен антиоксидант! В редица проучвания се предполага, че хора, приемащи големи количества доматени продукти, са с по- нисък риск от карцином на белите дробове, простата и стомаха. Не е доказано, но може да има превантивен ефект и при рак на шийката на матката, рак на гърдата, панкреас, дебело черво и езофагус.
Можете да приемате домати и доматени продукти в неограничено количество.
Чесън
По състав чесънът е близък до полезните вещества в лука, праза и арпаджика. От години наред се твърди, че помага в борбата с рака и инфекциите. Полезен е и при проблеми със стомаха и червата.
Богат е на сулфиди и по- специално алиин. Когато намачкаме скилидката чесън, алиина се превръща в алицин- основната активна съставка. Мощен антиоксидант!
Може да намали нивото на Хеликобактер пилори- бактерия, считана за свързана с рака на стомаха, но няма категорични научни доказателства.
Консумирайте чесъна, както в сурово, така и в термично обработено състояние, ако дразни стомаха. Добавяйте към сосове, салати, чеснов хляб.
Запомнете, няма научни доказателства, че дадена диета намалява риска или предотвратява повторната поява на рак на гърдата. Ключът е разнообразно, балансирано хранене с оптимална физическа активност!

Вода

Водата е жизненоважна за тялото. Представлява от 50% до 66% от теглото ни. Регулира телесната температура, осигурява придвижването на хранителни вещества, спомага за пречистване на организма от ненужни вещества и токсини.
Лечението често пъти се съпътства от повръщане и/ или диария. Загубата на много течности, както и на соли и минерали съдържащи се в тях водят до дехидратация на организма.
Препоръчва се прием на 2,5- 3,0 литра вода дневно. За да възстановите водно- електролитния баланс на тялото, приемайте различни видове бульони, доматен сок, плодов сок и др.

Подобни статии