ХРАНЕНЕ

Произход и безопасност на храните

Когато мислите за режима си на хранене, безспорно ще се чудите как е произведена и съхранявана храната, която приемате. Ще се чудите дали да вземете органична храна, да избягвате ли ГМО или да се доверите на естествените храни, как да я приготвите и как да я съхранявате най- правилно.
Органични/ Био- продукти
Органичен продукт, означава култура, която е отгледана без пестициди или добавяне на ГМО (генно- модифицирани организми). За животинските продукти означава, че на животните не са им добавяни хормони, антибиотици и са хранени с „органични“ култури. С тези продукти избягваме храни, които са били изложени на пестициди, антибиотици и растежни хормони. Необходими са още проучвания и данни, за да можем да твърдим, че органичните продукти са с по- висока хранителна стойност или по- здравословни в сравнение с другите храни.
Можем ли да вярваме на етикета?

Обикновенно се чудим какво означават надписи като „естествен“, „органичен“, „здравословен“ и други твърдения, които виждаме.
Естествен и органичен не означават едно и също. Естествен обикновенно означава, че кокошката, телето и други животни не са гледани в клетки, а са били свободни.Но не винаги е така, тъй като никой не контролира този процес. Най- сигурно е, ако си закупите храните от производител, когото познавате и на когото вярвате.
Генно- модифицирани храни
ГМО (генно- модифицирани организми) се отнася за различни видове храни, посеви и продукти, които са генно- модифицирани в лаборатории. Генните промени се правят за по- добра устойчивост на културите към плевели, вредители, увеличаване на производителността и увеличаване срока им на годност.
В бъдеще учените ще се стремят ГМО продуктите да съдържат повече важни хранителни вещества. Такъв пример е „златният“ ориз, обогатен с гени на жълт нарцис, който съдържа повече бета- каротен. Тази храна се дава на деца в Африка за борба с дефицита на витамин А в организма им.
За сега няма данни ГМО храните да носят по- големи рискове или ползи спрямо обикновените продукти. Европейските и американските регулаторни агенции следят стриктно за тяхната безопасност. Храните, които не съдържат ГМО се означават със символ „Органичен“.

Функционални храни
Известни още като нутрацевтици, тези храни са обогатени с допълнителни полезни вещества. Например порокалов сок с добавен калций; яйца с добавено Вит. Е; паста, обогатена с омега-3 мастни киселини.
Учените търсят начини да добавят допълнително антиоксиданти- например в пълнозърнести крекери. Тази област в Науката за храните тепърва ще се развива.
Облъчени храни
Малки дози облъчване се използват за унищожаване на вредители като бактерии и гъби. Самата храна не става радиоактивна и няма научни доказателства, че може да предизвика рак на гърдата. Не променя хранителната стойност и качеството на продуктите. Използването на облъчване е разрешено в 40 страни и одобрено от СЗО и други здравни организации. Американската асоциация по безопасност на храните задължава производителите да включват тази информация в етикета. Въпреки, че няма доказателства за връзка с рака, много хора предпочитат да избират „чисти“ от пестициди,облъчване и ГМО храни.
Как да запазим храната безопасна в къщи
По време на лечението и след това имунната система може да е по- слаба. Трябва да се предпазваме от бактерии и организми, които могат да причинят болести. Ето някои съвети:
• Спазвайте добра хигиена, мийте ръцете си редовно с топла вода и сапун. Сапунисвайте ръцете около 30 сек. преди да изплакнете. Измивайте ръцете преди и след хранене, след тоалетна, галене на домашни любимци, след кихане или кашляне, след изхвърляне на боклука.
• Измивайте внимателно плодовете и зеленчуците преди консумация- дори и тези, които се белят.
• Приборите за хранене трябва да са добре почистени.
• Продуктите, които консумирате, да са минали подходяща термична обработка. Избягвайте рохки яйца, сурови меса (карпачо), суши.
• Проверявайте етикета за срок на годност на храните.
• Избягвайте плодове и зеленчуци, които са загнили или променили цвета си.
• Не оставяйте храна, богата на протеини, за повече от 2 часа извън хладилника.
• Ако капачката на млякото или друг продукт е бомбирала- изхвърлете продукта.
• Съхранявайте олио, зехтин, ядки и семена на прохладно, сухо място.

Подобни статии