ХРАНЕНЕ

За и против хранителните добавки

При онкозаболяване, когато имуната система е компрометирана, организмът се нуждае от допълнително подсилване и презареждане, за да функционира добре. И тук, където неоспорим факт е, че всякакъв вид терапия при лечението има и странични ефекти, които възпрепятстват нормалното и редовно приемане на здравословна храна, както и усвояването на жизнено важни вешества, отново могат да помогнат определени хранителни добавки.
Добре е да се комбинира най-добрата конвенционална медицина, заедно с допълнително подкрепяне на тялото. Запомнете - добавките са това, което означават! Те са “добавка” към вашата диета и начин на живот, а не заместител!
Ако се използват уместно, те предоставят терапевтична доза от жизненонеобходими вещества, които трудно се добавят само от храната ни в оптимални дози.
В днешно време информираният човек иска и има право да знае откъде идва и какво съдържа храната му. Същото е и с добавките. Съществува известен скептицизъм към хранителните добавки ,защото те често се предлагат на пазара с ниско качество , неизвестен произход и съдържание.
Какво е важно при избора на добра хранителна добавка?

Изберете добавка, която е със сертифициран знак GMP (Good Manufacturing Practices или "Добра производствена практика”). Това е знак за качество и контрол. Проверявайте срока на годност. Не избирайте най-евтините добавки. Вероятно съдържат евтини съставки, които нямат нужния ефект. Избягвайте добавки, които съдържат съставки като изкуствени оцветители, овкусители, хидрогенирани масла и титанов диоксид. Купувайте от доказани специализирани магазини и аптеки, онлайн магазини с репутация или препоръка от специалист. Ако нямате достъп до специалист, минимумът, който се препоръчва е взимането ежедневно на обогатен мултивитамин, рибено масло и витамин Д.
Обогатеният мултивитамин трябва да съдържа минималното количество от всички витамини и минерали, но и други жизненоважни антиоксиданти (витамин С, Е, и др.) и фитонутриенти. Фитонутриентите (“фито” означава на гръцки „растение"), определяни като супер храни, се намират в зеленчуците, плодовете, билките и други. Те помагат на растенията да са здрави и издръжливи в околната среда, както и да се борят със заболявания. Фитонутриентите са хиляди в природата и придават цвят, мирис и вкус на нашата храна. Могат да стимулират имунната система и детоксикират тялото. В хранителните добавки може да ги намерите под наименования като: зелени супер храни (екстракти от зелен чай, хлорела, спирулина), каротиноиди (бета-каротен) и биофлавеноиди. Всички те помагат за захранването и доброто функциониране на органите. Хубаво е добавката да съдържа комплекс от храносмилателни ензими, които спомагат за усвояване и храносмилане на веществата и намаляват често срещани проблеми като подуване, газове и други чревни смущения. Екстрактите от ананас и папая са едни от най-изследваните противоракови ензими. Ако се използват уместно, добавките предоставят терапевтична доза от жизнено-нужни вещества, които трудно се добавят само от храната ни в оптимални дози.
Има различни очаквания към добавките- за подобряване на преживяемостта, чувството за добро качество на живот, намаляване на риска от повторна поява на болестта, за излекуване.
Съществува огромно разнообразие от хранителни добавки и силна рекламна индустрия, която обещава чудеса, но често пъти подвежда и създава некоректни очаквания. Ежедневно чувате за тези „чудеса“ от медии, социалните мрежи, приятели и близки- да се ориентирате определено е трудно.
Ползи и опасности от хранителните добавки
С някои витамини, минерали и билки може да постигнете добри резултати, други може въобще да не действат, трети могат да навредят на общото ви здравословно състояние и дори да взаимодействат с лекарствата по време на лечението. Изключително важно е да знаете, че няма хранителна добавка, която самостоятелно да лекува рака! Винаги се консултирайте с лекар или диетолог, преди да вземете хранителната добавка!
В САЩ хранителните добавки се регулират от Американската агенция по безопасност на храните и лекарствата. В България регистрацията им е само на уведомителен режим и никой не проследява тяхната ефективност и качество. Хранителните добавки не подлежат на регулация за безопасност и качество, както лекарствата. По презумция се водят „безопасни“, но не е доказано. Липсата на регулация не дава гаранция, че продуктът съдържа това, което пише на етикета и декларираното количество/ концентрация.
Могат да бъдат под формата на таблетки, капсули, прах, гел- капсули или течни форми.
Обикновено здравият човек, който се храни балансирано, с достатъчно калории и протеини, приема достатъчно хранителни вещества, витамини и минерали.
Когато балансирано хранене не е възможно или е компрометирано, е препоръчително приемането на хранителни добавки.
Видове хранителни добавки
◦ Мултивитамини и минерали
◦ Натурални билки и фитонутриенти
◦ Медицински гъби
◦ Протеини
◦ Цялостни хранителни добавки, заместващи храненето
Пациенти, които биха имали ползи от хранителни добавки:
 С недостиг на протеини или енергия
 Нежелана загуба на тегло
 Възстановяване след боледуване/ операция
 Повишени нужди
 Дефицит на витамини и минерали
Други хранителни вещества
 Фитонутриенти или фитохимически вещества
 Храносмилателни ензими, които абсорбират и свързват свободните радикали, като по този начин предпазват нормалните клетки.
 Билки
◦ Повечето такива продукти са безвредни и безопасни, но други могат да предизвикат тежки странични реакции.
Фитонутриентите са билки, използвани стотици години, със смесени крайни резултати.
Днес билките се намират в много продукти- таблетки, течни екстракти, чайове и мазила. Повечето такива продукти са безвредни и безопасни, но други могат да предизвикат тежки странични реакции.
Когато избирате хранителна добавка, имайте предвид следното:
- Някои добавки могат да взаимодействат с лекарствата, с които Ви лекуват и да намалят тяхната ефективност (добавките, получени чрез ферментация, могат да взимодействат с „Тамоксифен”)
- За повечето хранителни добавки няма клинични проучвания за действието им при едновременно прилагане с основното лечение.
- Избирайте производител, който е с репутация и на който вярвате, че всяка партида от продуктите са с постоянно високо качество.
- Търсете сертификат за GMP (Good Manufacture Practice) – ДПП (Добра производствена практика)
Само защото е от естествен произход, не означава, че добавката е безопасна. Това не винаги е вярно- някои от най- силните токсични субстанции са от „естествен“ произход. Такива са например отровните гъби, листа от дъб, бръшлян.
Дали една добавка е натурална или синтетична не е най- важният въпрос. Най- важните въпроси са:
• Ще има ли полза за моето здраве?
• Безопасна ли е?
• Ще взаимодейства ли с лекарствата, които приемам?
• Дозата точна и постоянна ли е?
• Съдържа ли замърсители и какви?
Правило е да приемате повечето важни хранителни вещества с храните, които приемате, особено плодове и зеленчуци. Когато това е недостатъчно или невъзможно, добавете правилната хранителна добавка.

Подобни статии