ХРАНЕНЕ

Популярни хранителни добавки

Амигдалин- Витамин Б 17, костилки от кайсия
Потенциална употреба: Преди се смяташе, че раковите клетки могат да превръщат амигдалина в цианид, който убива раковата клетка. Твърди се също, че липсата на амигдалин може да доведе до рак. Дозата варира от 500мг до 1000мг дневно.
Рискове: В клетките амигдалинът се преобразува в цианид и други токсични ензими. В някои случаи може да доведе до цианидно отравяне, а в по- големи дози до кома и смърт. Не е разрешен за употреба в САЩ.
Какво показват проучванията? Няма доказателства, че амигдалинът убива раковите клетки и намалява риска от рецидив на заболяването. Не се препоръчва при рак на гърдата!
Алое Вера
Потенциална употреба: Много често се употребява за успокояване на кожни възпаления. Приема се през устата за лечение на оток, остеоартрити и възпаления.
Рискове: При локално приложение върху кожата е безопасен. Приеман през устата, може да доведе до намаляване нивата на кръвната захар. Не се препоръчва при диабетни състояния.
Какво показват проучванията? До този момент няма доказателства за ползи при рак на гърдата. Предварителни проучвания сочат, че гел/ крем от Алое Вера може да е в помощ при изгаряния, но не предпазва от изгаряния при лъчетерапия.

Алфа- липоева киселина
Потенциална употреба: Твърди се, че алфа- липоевата киселина, като силен антиоксидант, помага при различни състояния като диабет, катаракта, глаукома, деменция, рак и сърдечно- съдови заболявания. Препоръчителната й доза варира от 300 мг до 1200 мг дневно.
Рискове: Клинични проучвания, с продължителност от 4 месеца до 2 години, не показват значими странични ефекти. Не са наблюдавни ефектите и за по- дълги периоди.
Какво показват проучванията? Проучванията със сигурност дават положителни резултати в инсулиновият отговор при диабет. Няма данни за ползи при рак на гърдата.
Астрагалус
Потенциална употреба: Смята се, че повишава имунитета, подобрява състоянието на черният дроб и намалява риска от рак.
Рискове: Не са наблюдавани значими странични реакции. Не трябва да се приема с лекарства, които потискат имунната система ( автоимунни заболявания, трансплантации).
Какво показват проучванията? Няма проведени клинични изпитвания и наблюдения при прием на астрагалус и рак на гърдата.
Бета каротен / Провитамин А
Потенциална употреба: Предполага се, че Бета каротенът намалява риска от някои видове рак. Доказано е, че намалява честотата на дегенерация на макулата (в централната част на ретината) и подобрява здравето на сърдечно- съдовата система. Принципно не се препоръчва като хранителна добавка, тъй като при нормален прием на плодове и зеленчуци, дневно си набавяме между 6- 8 мг.
Рискове: Бета каротенът е безопасен, ако е получен от храните, които приемаме. Високи дози водят до пигментация на кожата в жълто- оранжево и може да потенцира увреждането на клетките от свободните радикали.
Какво показват проучванията? При жени с рак на гърдата, хранителен режим богат на плодове и зеленчуци, съдържащи цялата гама каротеноиди (не само бета каротен) се асоциира с понижаване риска от повторна поява на заболяването. Нужни са още клинични проучвания за потвърждаване на тези данни.
Черен чай
Потенциална употреба: Смята се, че може да намали риска от някои видове рак, включително рак на гърдата. Използва се за облекчаване на симптоми, свързани с храносмилателната система -повръщане, диария. Добър диуретик. Препоръчва се от една до четири чаени чаши дневно.
Рискове: Съдържа около 55 мг кофеин на чаена чаша, което може да доведе до проблеми със съня, нервност, учестено дишане или дразнене на стомаха.
Какво показват проучванията? Богат е на антиоксиданти, които предпазват клетките от свободните радикали. Няма научни данни, които да доказват, че намалява риска от различни видове рак, включително рак на гърдата.
Калций
Потенциална употреба: Калциевите добавки подобряват здравината на костите и предпазват от остеопороза. Намаляването на костната плътност съпътства често пъти лечението с ароматазни инхибитори, както и някои видове химиотерапия. Друга важна роля на калция е да подпомага контрола на кръвното налягане. Препоръчителната дневна доза е от 1000 мг до 1300 мг дневно. За доброто усвояване на калция е препоръчително да се приема с витамин Д.
Рискове: Приемът над 2500 мг дневно води до хиперкалциемия ( повишено ниво на калция в кръвта), което може да наруши функцията на бъбреците и способността на тялото да усвоява други важни минерали. Съобразете дневния прием с хранителния режим- колко калции приемате с храната и колко трябва да добавите с добавка.
Какво показват проучванията? Някои проучвания на Харвардския университет доказват, че приемът на калций с витамин Д спомагат превенцията от рак на гърдата при жени в менопауза. Проучвания при животни сочат данни, че по- високи концентрации на калций- витамин Д метастазират в костите. Не са провеждани клинични проучвания при хора.
Лайка
Потенциална употреба: Лайката е подходяща под формата на отвара за жабурене на възпалена уста в резултат на лечението. Действа и успокоително преди заспиване.
За изплакване на устата се препоръчват 10- 15 капки екстракт в половин чаша топла вода, 3 пъти дневно. Може да се приема и като чай.
Рискове: Не са наблюдавани никакви странични ефекти.
Какво показват проучванията? Доказано е, че лайката облекчава възпалената устна лигавица.
Коензим Q10
Потенциална употреба: Антиоксидант. Очаква се възможност за редуциране на някои видове карциноми, стимулиране на имунната система. Дневната препоръчителна доза е 100 мг. Дневният прием е препоръчително да се раздели на няколко дози с храненията.
Рискове: Няма описани значими странични ефекти. Някои жени споделят за гадене, диария, трудности със съня и загуба на апетит.
Какво показват проучванията? В изпитвания при животни коензим Q10 стимулира имунната система. Проведено е само едно рандомизирано клинично проучване при хора с онкологични заболявания. Установено е, че предпазва сърцето от страничните ефекти на Доксорубицин.
Женски жен- шен, Китайска ангелика
Потенциална употреба: Спомага за намаляване на симптомите на менопаузата, високото кръвно налягане, при анемия, запек и алергични реакции. Обичайната доза е 4,5 г на прах дневно.
Рискове: За кратък период на прием Женският жен- шен е безопасен. Няма наблюдения за по- дълъг период от време.
Какво показват проучванията? Няма достатъчно проучвания, които да потвърдят ефикасността и безопасността на Женския жен- шен за овладяване на симптомите на менопауза при рак на гърдата.
Есиак чай/ екстракт/ капсули (Корени от репей)
Потенциална употреба: Най- общо се използва като имуностимулатор. Рекламират го като субстанция, която лекува рака. Препоръчва се между 55 г и 110 г дневно.
Рискове: Странични ефекти са гадене, повръщане, диария и обрив. Страничните реакции могат да са по- сериозни при пациенти с нарушена бъбречна и чернодробна функция.
Какво показват проучванията? Няма проучвания, които да са изследвали и да доказват твърденията, че лекува какъвто и да е вид рак.. Не се препоръчва за лечение или намаляване на риска от рак на гърдата.
Ленено семе и ленено масло
Потенциална употреба: Предполага се, че съдържащите се в лена лигнани могат да се свързват с естрогенните рецептори и да намалят риска от рак на гърдата. Препоръчва се 30-50 г ленено семе дневно.
Рискове: Възможни странични реакции са леко стомашно- чревно неразположение. Проверете дали не сте алергични.
Какво показват проучванията? Някои проучвания показват намаляване на растежа на клетките. Ленът е безопасен при жени с естроген- негативен рак на гърдата. Няма категорични доказателства за ефективността, но препоръката е да не се приема при естроген- позитивни рецептори.
Фолиева киселина/ Б- комплекс
Потенциална употреба: „Фолат” е генеричното име на витамините Б- комплекс. Фолиева киселина се получава в клетките от витамините, група Б. Смята се, че намалява риска от колоректален карцином, сърдечно- съдови заболявания и депресия. В зависимост от здравословното състояние на организма, препоръчителната дневна доза е 400 мкг. Най- често се приема под формата на витамини Б-комлекс.
Рискове: Безопасна е в дневна доза под 1000 мкг – общо от храна и добавки. В по- големи дози може да доведе до колики и диария или да се замаскира недостиг на Б 12 в организма. Какво показват проучванията? Фолатните добавки не намаляват риска от рак на гърдата, депресия. Противно на очакванията, могат да повишат риска от колоректален карцином. Дневните препоръчителни дози са важни за цялостното здравословно състояние и особено при бременни жени.
Джинджифил
Потенциална употреба: Очаква се облекчаване на симптомите на гадене и повръщане. Дневният прием е до 5 г.
Рискове: Над 5 грама дневно може да предизвика киселини в стомаха и обрив.
Какво показват проучванията? Резултатите за справяне с гадене и повръщане са смесени- при някои хора помага, при други- не. Опитайте! Ако се чувствате добре, приемайте по време на лечението.
Жен- шен
Потенциална употреба: Жен-шенът е известен като отличен имуностимулатор, доставящ сила и енергия на тялото. Твърди се, че контролира нивото на кръвната захар и кръвното налягане, че облекчава симптомите на менопауза, депресия и тревожност. Предполага се, че помага при гадене по време на химиотерапия. Няма дневна препоръчителна доза. При гадене се препоръчва от 750 мг до 2000 мг за 8 седмици. Не се препоръчва прием за повече от 3 месеца.
Рискове: Може да даде странични реакции като главоболие, проблеми със съня, сърцебиене, гастроинтестинални смущения. Някои жени съобщават за чувствителност на гърдите и нередовна менструация. Може да понижи нивото на кръвната захар, така че хора с диабет трябва да бъдат много внимателни.
Какво показват проучванията? Правени са малки проучвания за приложение при гадене по време на химиотерапия и резултатите потвърждават положителния ефект.
Зелен чай
Потенциална употреба: Съдържа епигалокатехин- 3- галат (ЕГКГ), основен полифенол, който се очаква да редуцира риска от рак на гърдата. Естествен антиоксидант. Приемът е 3-4 чаени чаши дневно. Една чаша съдържа от 25 мг до 50 мг кофеин и 80 мг до 100 мг полифеноли ( в зависимост от големината на чашата и концентрата).
Рискове: Съдържа по- малко кофеин, в сравнение с черния чай и кафето. Ако сте чувствителни към кофеин, може да усетите нервност и гадене.
Какво показват проучванията? В лабораторни условия и при изпитвания на животни, ЕГКГ потиска растежа на раковите клетки. Проведено е голямо изпитване с американски и азиатски жени, където при по- голяма консумация на зелен чай се редуцира проявата на рак на гърдата.
MGN/ BioBran®
Потенциална употреба: Комплекс къси полизахаридни вериги (основно арабиноксилан (arabinoxylan) и други хемицелулозни гликонютришъни (hemicelluloses glyconutrients), на които дава общото име MGN-3 идващо от инициалите на нейните разработчици. В състава му влиза екстракт от оризови трици и гъби Шийтаке. Твърди се че увеличава активността на естествените “клетки убийци” (NK, T и B), които съставляват 90% от имунните клетки, отговорни за имунитета и борбата с “лошите клетки” в организма.
Какво показват проучванията? Тези твърдения не са потвърдени от клинични изпитвания. Нещо повече, през 2004 г в щата Ню Джърси, САЩ, съдът забранява продажбата на продукта, тъй като няма доказателства, че предпазва от рак.
Бял трън
Потенциална употреба: Предполага се, че спомага възстановяването на чернодробната функция при химиотерапия. Има твърдения за намаляване риска от ракови заболявания. Дневната доза е 240 мг, приемани 2 пъти дневно.
Рискове: Може да взаимодейства с някои лекарства за химиотерапия, така че задължително се консултирайте с лекаря си, преди да го вземете. Екстракти, различни от семената на белия трън, може да повишат нивата на естрогена. Наблюдават се странични реакции като стомашни разстройства, диария и алергични реакции.
Какво показват проучванията? Има проведени лабораторни изпитвания, които потвърждават, че се потиска растежа на ракови клетки. Не са провеждани изпитвания при хора.
Омега- 3 мастни киселини
Потенциална употреба: Вероятно намаляват риска от рак на гърдата, дебелото черво и простатата. Препоръчва се консумацията на храни, богати на Омега-3 мастни киселини – по- мазните риби (сьомга, тон, сардини), орехи, соеви храни и ленено семе два- три пъти седмично. Не прекалявайте с посочените риби. Консумирайте ги не повече от един път месечно, тъй като съдържат в себе си тежки метали, особено тези, гледани във ферми. Търсете дива риба. На пазара има голямо разнообразие и от капсули, съдържащи Омега-3 мастни киселини.
Рискове: Не консумирайте повече от 3 г дневно- може да увеличи риска от кървене.Други странични реакции са понижаване на кръвното налягане и стомашни проблеми. Тези странични реакции не се наблюдават, ако Омега- 3 мастните киселини се приемат с храната.
Какво показват проучванията? При изпитвания върху животни, Омега-3 мастните киселини доказват синергично действие (увеличават ефекта) на някои химиотерапевтици като „Доксорубицин” и „Епирубицин”.
Пробиотици
Потенциална употреба: Пробиотиците са живи микроорганизми- обикновено бактерии, подобни на т.нар. „добри“ бактерии, нормално живеещи в червата. Пробиотиците се използват за лечение и превенция на различни състояния- непоносимост към лактоза, диария, раздразнен стомах, гастроинтестинални проблеми и засилване на имунната суистема. Нормално се приемат от храни като кисело мляко, мисо (традиционен японски сос), темпе и други соеви продукти. Могат да се приемат под формата на капсули, таблетки, сашета, прах. Обикновенно съдържат от 1 до 10 милиарда бактерии.
Рискове: Могат да предизвикат газове и подут корем, но обикновено тези странични ефекти са много леки. Не се препоръчва прием на пробиотици по време на лечението, защото тогава имунната Ви система е слаба и вероятно е по- чувствителна към бактериите и инфекциите.
Какво показват проучванията? Има достатъчно научни данни, че пробиотиците помагат за справянето с диария и стомашно- чревни проблеми, уринарни и вагинални инфекции. Съществуват и лабораторни прочвания с животни, които показват намаляване растежа на раковите клетки при карцином на гърдата. Преди да се препоръчат, е необходимо да има и проучвания при хора.
Червена детелина
Потенциална употреба: Използва се в помощ на симптомите при менопауза и болки в гърдите. За справяне с топлите вълни се приема екстракт 40- 60 мг дневно. Няма стандартизирана доза.
Рискове: Странични реакции могат да са обрив, главоболие, гадене, вагинално кървене. Не се комбинира с антикоагулантни лекарства и други билки, влияещи съсирването на кръвта.
Какво показват проучванията? Проучванията показват, че може да има взаимодействие с хормоналните препарати, използвани за лечение на рак на гърдата. Не се препоръчва за пациентки с естроген- позитивен карцином. Научно не е потвърдена ефективността за справяне с топлите вълни в менопаузата.
Ресвератрол
Потенциална употреба: Слаб фитоестроген и силен антиоксидант. Твърди се, че редуцира риска от някои видове рак, повишава нивото на „добрия“ холестерол в кръвта. В храната се открива в най- голямо количество в червеното вино, кожата на червеното грозде, черница и фъстъци.
Рискове: Поради слабите си естрогенни ефекти, се препоръчват умерени количества ресвератрол.
Какво показват проучванията? Няма клинични проучвания и наблюдения, но ресвератролът е част от храните, препоръчани в режимите за здравословно хранене.
Селен
Потенциална употреба: Селенът е добър антиоксидант. Твърди се, че намалява риска от карцином на простата, дебело черво, бял дроб и гърда. Препоръчителният дневен прием е 55 мкг. Добър източник са бразилските орехи, морската храна, житни култури и семена.
Рискове: Прием над 1000 мкг дневно може да доведе до стомашно неразположение, слабост в мускулите, замаяност, изтръпване на пръстите на ръцете и краката (периферна невропатия). Хора, приемащи около 200 мкг дневно, са склонни да развият диабет тип-2.
Какво показват проучванията? Провеждат се много клинични проучвания за влиянието на селена при рак на гърдата. Данните показват, че има благоприятен ефект при лимфедем, намален апетит, намалява загубата на коса.
Хрущял от акула
Потенциална употреба: Има претенции, че хрущялът от акула убива раковите клетки, стимулира имунната система, пречи на тумора да си образува кръвоносна система, която да го храни. Дневните дози в различните препарати варират от 500 мг до 2 г.
Рискове: Странични ефекти могат да бъдат гадене и повръщане, диария или запек, газове.
Какво показват проучванията? Няма никакви данни, че хрущялът от акула повлиява който и да е вид рак.
Куркума/ шафран
Потенциална употреба: Силен антиоксидант. Твърди се, че намалява риска от поява на много видове рак, има противовъзпалителни, имуностимулиращи свойства. Няма данни за препоръчителна дневна доза.
Рискове: Повечето хора го понасят добре. В големи дози може да предизвика стомашно неразположение.
Какво показват проучванията? Има значими данни в лабораторни изпитвания и такива при животни, че куркумата потиска растежа на раковите клетки. Няма проучвания при хора.
Витамин A/ ретинол
Потенциална употреба: Подпомага имунните функции на организма. Спомага за по- бързото възстановяване на рани и здравето на очите. Дневната доза за жени е 700 мкг (2310 международни единици). Дневната доза може да се постигне с консумацията на 5 чаши цветни плодове, млечни продукти и някои зърнени закуски, обогатени с витамин А.
Рискове: Предозирането може да доведе до гадене, повръщане и главоболие. Повишава и риска от остеопороза.
Какво показват проучванията? По отношение намаляване риска от рак на гърдата, проучванията не са показали резултати.
Витамин C
Потенциална употреба: Използва се за профилактика на сърдечно- съдови заболявания, остеоартрит, катаракта и други очни заболявания, добър помощник при настинки и грип.Счита се, че води до намаляване на риска от определени видове рак- на белия дроб и гастроинтестиналния тракт. Минималният дневен прием е 75 мг при жени и 90 мг при мъже. Оптималната доза може да достига между 250 мг и 1000 мг дневно.
Рискове: Предозирането с витамин С е рядкост. При честа употреба над 2000 мг дневно може да се предизвика диария, газове, стомашно неразположение. Много рядко може да има бъбречно увреждане и високо съдържание на желязо в кръвта. Витамин С взаимодейства с други лекарства- например антикоагуланти (разреждащи кръвта лекарства). Големите дози могат да намалят ефективността и на някои онкологични лечения като химиотерапия или лъчетерапия.
Какво показват проучванията? Някои проучвания показват, че жените, които са консумирали оптимални дози витамин С, имат по-нисък риск да развият рак на гърдата, но няма категорични научни данни за това. По- скоро това са жени, които са консумирали много плодове и зеленчуци в дневната си диета и нямат наднормено тегло.
Витамин Д
Потенциална употреба: Витамин Д помага на тялото да абсорбира калция- много важен елемент за здрави кости. Важен витамин, особено при жени в менопауза, жени приемащи ароматазни инхибитори за лечение на рак на гърдата. Добрата абсорбция на калций запазва костите по-здрави при лечение с химиотерапия.
Стандартната препоръчителна доза за жени под 50 години е 200 международни единици. При жени между 50 и 70 години- 400, а над 70 години- 600 международни единици. При проблеми с костите, лекарят може да препоръча и 800 международни единици витамин Д, заедно с калций.
Рискове: Свръхдозирането на витамин Д над 2000 международни единици, води до повишено ниво на калция в кръвта и натрупването му в различни тъкани (сърце, бял дроб). Може да причини образуване на камъни в бъбреците, гадене, повръщане, мускулни крампи, лош апетит и загуба на тегло.
Какво показват проучванията? Проучванията показват, че жени, които са се излагали по- малко на слънце и имат по- нисък прием на витамин Д, имат по- голям риск от развитие на рак на гърдата. В допълнение, някои проучвания през последните години потвърждават, че при постменопаузални жени оптималният прием на витамин Д и калциий намалява риска от рак на гърдата.
Витамин E
Потенциална употреба: Твърди се, че намалява риска от сърдечно- съдови заболявания и някои видове рак. Използва се за облекчаване на постменопаузалните симптоми (топли вълни), намалява страничните реакции при изгаряне от лъчетерапия. Оптималната препоръчителна доза при жени е 200-400 международни единици.
Рискове: Високи дневни дози, за дълъг период от време, могат да доведат до инсулт (хеморагичен удар- нарушаване на кръвоносните съдове в мозъка).
Какво показват проучванията? Няма доказателства, че витамин Е е ефективен при топлите вълни от менопаузата.
Глухарче
Потенциална употреба: Играе важна роля в традиционната китайска медицина. Твърди се, че помага при рак на гърдата, уретрата и белия дроб, хепатити и проблеми с храносмилателната система. Корените му се използват при бъбречни заболявания, диспепсия и киселини. Още се използва при треска, проблеми с черния дроб, далака и очите, диабет. Препоръчителната дневна доза е екстракт от 500 мг прах от корени.
Рискове: Като цяло е безопасен, стига да няма алергия към подобни растения. Не се препоръчва при киселини в стомаха, проблеми с жлъчката.
Какво показват проучванията? Потенциалът на корените на глухарче при рак на гърдата се изследва. Има доказателства за сериозни анти- канцерогенни свойства и предпазва тъканите от канцерогени. Необходими са още клинични изпитвания за потвърждаване на данните.
Котешка стъпка
Потенциална употреба: Някои традиционни приложения на Котешката стъпка (Clinopodium vulgare) са свързани със стимулиране на регенеративните процеси на организма, благоприятно действие върху кръвоносната система, усилване съпротивителните сили на организма. Препоръчва се при гинекологични заболявания, миома на матката, простатит, бъбречно-каменна болест.Споменава се като средство за изчистване на артериалните плаки и действа благоприятно при смущения в кръвоносната система. Котешката стъпка проявява и антидиабетично действие.
Народната медицина препоръчва използването на спиртен и маслен извлек от тревата, наред с прием на чай.
Рискове: Предозирането води до смущения в дейността на системите в човешкия организъм. Води до натрупване на отделени, но неизхвърлени токсини, усложнява чернодробната, бъбречната и сърдечната дейност. Могат да се появят болки в различни части от тялото. Най-честото оплакване е болка в корема.
Какво показват проучванията? Тази билка е характерна за нашите географски ширини, така че проучвания са правени само в Българската академия на науките. На клетъчно ниво се наблюдава анти- туморна активност. Не са правени проучвания при хора.
Сладък пелин (артемизин)
Потенциална употреба: Има доказана ефективност при малария. Твърди се, че може да убива раковите клетки и се държи като антагонист на естрогенните рецептори при рак на гърдата.
Рискове: При свръхдозиране може да се появят болки в корема, брадикардия, диария, гадене, повръщане, загуба на апетит, грипо- подобни симптоми, намаляване на кръвните показатели.
Какво показват проучванията? Проучванията показват, че артемизинът променя метаболизма на желязото в кръвта и има цитотоксичен ефект. Има обнадеждаващи резултати за антиканцерогенно действие, но са необходими още проучвания при жени с рак на гърдата.
Медицински гъби
Потенциална употреба: Медицинските гъби- Шийтаке, Майтаке и Рейши, благоприятстват процеса на образуване на кръвни клетки и бързото възстановяване защитните сили на организма след тежко боледуване и продължително лечение. Спомагат и за по-лесното усвояване на химиотерапевтиците от организма при лечение на онкологични заболявания и същевременно силно подтискат страничните им ефекти, като отпадналост, анемия, загуба на коса и апетит, болки, гадене и нарушено кръвооросяване на крайниците.
В мицела, в плодните тела и в спорите на повечето гъби се съдържат биологично-активни вещества. Научната общност отдава особено внимание на полизахаридите, извлечени от гъби, в ролята им на биологично-активни агенти. Стимулирането на организма с биологично-активни вещества, добити от гъби (лентинан, крестин и др.), оказва изключително благоприятно въздействие върху процеса на образуване и зреене на клетките на имунната ситема.
Различни видове лечебни гъби или комбинация:
• Мощно подпомагат имунната система. Препоръчителна е упоребата им като допълнителна онкологична терапия.
• Подтискат/ намаляват страничните реакции от лечението.
• Благоприятстват хематопоезата (формирането на кръвни клетки) и бързото възстановяване защитните сили на организма.
• Анти- туморно действие.
• Помощно средство за профилактика на простудни заболявания.
• Засилват и ободряват тялото.
• Имат благоприятен ефект при възпалителни реакции на кожата.
• Помагат за регулиране съдържанието на мазнини в кръвта.
• Намаляват кръвното налягане.
• Възпрепятстват образуването на тромби и подобряват реологията на кръвта.
• Подтискат патогенната микрофлора.
• Намаляват захарта в кръвта при захарен диабет.
• Възстановяват миелиновата обвивка на нервните влакна.
• Имат защитна функция за черния дроб.
• Стимулират производството на интерферон.
• Ефективни при автоимунни заболявания.
• Силни антиоксиданти.

Рискове: Добре приети от организма. Не са докладвани странични ефекти.
Какво показват проучванията? Днес е известно, че лечебните гъби притежават повече от 126 лекарствени функции, изразени в: антитуморно, имуномодулиращо, имуностимулиращо, антиоксидантно, анти-хиперхолестеролемично, антимикробно, противовъзпалително, хепатопротективно и антидиабетно действие. Няколко вещества, добити от гъби, са преминали успешно Фази I, II и III на клинични изпитвания. Те се използват изключително успешно в Азия при борбата с различни видове рак и други заболявания. Смята се, че една от основните причини за развитието на тумори, е сриването или лошото функциониране на имунната система. Чрез приемането на полезни гъби, организмът се снабдява с различни полизахариди, тритерпени и др., с изразено антитуморно действие. Тези биологично-активни вещества действат не само като активират синтеза на лимфоцити, но и подтискат развитието на туморите и появата на метастази. При провеждане на клинични изпитвания с Шийтаке, Майтаке и Рейши е доказано, че не само подтискат неконтролируемия растеж на туморните клетки, а и намаляват страничните ефекти след лечение с химиотерапевтици и лъчетерапия. Гъбата Рейши, освен че притежава силно изразено антитуморно действие, чрез балансиране активността на лимфоцитите, води и до подобряване състоянието на пациенти, страдащи от автоимунни заболявания и алергични реакции, като астма, ревматоиден артрит и лупус. Майтаке е сред най-обещаващите естествени източници на имунотерапевтични продукти. Клиничните изпитвания включват над 300 000 пациенти с различни карциноми и в различни стадии на развитие на болестта. Допълнителни клинични проучвания потвърждават увеличаване на преживяемостта при пациенти с онкологични заболявания и намаляване странични ефекти от химиотерапия. Проучванията са показали, че различните видове медицински гъби влияят синергично помежду си и могат да донесат повече ползи в комбинация, отколкото като единични видове.

Имуномодулиращи гъби
Шийтаке: В лабораторни услувия, изследвания при мишки са показали, че активното вещество Лентинан инхибира растежа на туморните колоректални клетки. Тези резултати, вероятно, идват от способността на лентинана да инхибира някои ензими, които допринасят за активността на субстанции, причиняващи рак- карциногени.
Майтаке: Предполага се, че съставката Бета- глюкан има анти- туморни свойства. Бета- глюканът стимулира имунната система и активира белите кръвни клетки и протеини, които атакуват раковите клетки.Тези клетки на имунната система имат главна роля за увеличаването устойчивостта на организма към заболявания, предпазвайки тялото от свободните радикали, които могат да го увредят. Спомагат за по- бърз отговор на имунната система спрямо заболяване, премахват клетъчните „отпадъци“и ускоряват възстановяването на увредените тъкани.
Пуешка опашка: Една от най- добре изследваните медицински гъби в клинични проучвания. Чрез своите протеин- свързващи полизахариди, Пуешкатата опашка е и силен съюзник за поддържане на имунната система.
Рейши: Гъба на „безсмъртието“. Често използвана в Азия за лечение на ракови заболявания.
Въпреки, че контролираните проучвания при хора все още не са приключили, резултатите при ин-витро и неконтролирани клинични проучвания предполагат значителни имуномоделиращи свойства. Проучванията са показали, че различните видове медицински гъби влияят синергично помежду си и могат да донесат повече ползи в комбинация, отколкото като единични видове. Подпомагат и запазват имунната система.
• Повишават ползите от химиотерапията (работят синергично при лекарствено- резистентни видове рак)
• Могат да намалят някои от страничните реакции на анти- раковите лекарства, като например болка, загуба на коса и гадене.
• Осигуряват енергия и издръжливост.
• Добре поносими от организма, не са описани странични реакции.
• Съвместими с химиотерапия и лъчетерапия.
Комплексни хранителни добавки
Приемането на здравословни храни, заедно с комплексната формула, осигурява на организма пълен набор от антиоксиданти, зелени суперхрани и храносмилателни ензими, което несъмнено ще помогне на пациентите при покриване нуждите на тялото, за да се борят с болестта, стреса и лечението.
Характеристики
Отличен източник на необходимите дневни дози витамини и минерали за допълване на хранителния режим. Източник на антиоксиданти : Витамин C, E, Селен, Цинк. Съдържа екстракти от важни за доброто функциониране на тялото вещества- „Зелени суперхрани“ (органична Спирулина и органична Хлорела, зелен чай, люцерна, жен-шен, Рутин, биофлавоноиди и др.), комплекс от витамин В, включително РАВА (пара амино- бензоева киселина). Препоръчително е да има и матрица от храносмилателни ензими и да не съдържа желязо, за да не дразни стомаха.
Ползи
• Повишава енергията и доставя на организма важни хранителни вещества.
• Подсилва имунната система.
• Оптимизира смилането на храната и усвояването на хранителните вещества.
• Антиоксидантни свойства, предпазващи клетките от увреждания от свободни радикали.
• Оптимизира усвояването на хранителните вещества от организма.
• Спомага за превръщането на хранителни вещества в енергия.
• Всички необходими за дневния прием витамини, минерали, хранителни вещества, антиоксиданти, храносмилателни ензими- в една формула.
• Допълва цялостната дневна нужда от повечето витамини и минерали.
Зелени суперхрани
Зелените суперхрани са с изключително висока концентрация на полезни и лесноусвоими от организма хранителни вещества. Включват широк спектър от витамини, минерали, антиоксиданти ,протеини, фотоактивни фитонутриенти и полезни за организма бактерии, които спомагат по- бързото възстановяване на тъканите, подобряват работата на храносмилателната система, стимулират имунната система.

Някои

Зелени суперхрани

Какво представлява?

Ползи

 

Органична Спирулина

Синьо-зелено морско водорасло

Богата на хлорофил.

Имуностимулиращ антиоксидант.

Противогъбична, антибактериална. Възстановява киселинно-алкалния баланс.

Подобрява функцията на храносмилателната система.

Намалява възпалението, което се дължи на съдържанието на гама-линоленова киселина.

 

Органична Хлорела

Морско водорасло

Богата на хлорофил.

Детоксикира тялото от тежки метали и токсични материали.

Детоксикира тялото от вредите по време или след химиотерапия или лъчетерапия.

Предпазва организма от ултравиолетовите лъчи, докато се отстраняват радиоактивни частици от тялото.

Подпомага имунната система.

 

Концентрат от люцернов сок

Билка

Богат на бета-каротен.

Богат източник на витамин В-12, натурален флуорид, хлорофил. 

Може да понижи нивата на холестерола.

Екстракти от зелени чайове

Билка

Антиоксидант.

Антикарциногенен, противовъзпалителен и антирадиационен ефект.

Цитрусови биофлавоноиди

Извлечени от плодове, богати на витамин С

Неутрализира свободните радикали.

Aнтиоксидантно действие – повлиява здравината на капилярите и доброто функциониране на кръвоносната и имунната система.

Екстракт от Женшен

Древна билка

Подпомага на организма да предотвратява и да се бори срещу заболяванията.

Осигурява енергия на хората, които се намират под стрес.

Възможен е ефект върху умората, причинена от ракови заболявания.

PABA

От семейството на витамин В

Подпомага метаболизма в организма и използването на амино-киселини.

Подпомага кръвните клетки, особено еритроцитите.

Пудра от Рутин

Биофлавоноид, който съдържа кверцетин

Антиоксидант-може да намали възпалението.

Подпомага на сърдечно-съдовата система и укрепването на кръвоносните съдове.

Ензимни добавки
Подобряват храносмилането и намаляват храносмилателната тежест върху организма, осигурявайки повече резерви за борба с болестта. Намаляват страничните ефекти при онкологични терапии. Имат потенциален анти-метастатичен ефект. Много малка вероятност за нежелани странични реакции.

 

Ензими

Функция

Други ползи

Бромелайн от органичен ананас

Разгражда протеините.

Подпомага справянето с храносмилателните проблеми,киселини.

Подпомага зарастването на рани.

Папаин от органична папая

Разгражда протеините.

Анти-микробно и анти-възпалително действие.

Подпомага зарастването на рани.

Протеази

Разгражда протеините.

Потенциална антитуморна активност.

Амилази,нишесте

Разгражда въглехидратите.

 

Липаза

Разгражда мазнините.

 

Много хора, диагностицирани с рак, имат нарушения в храносмилането или чревния тракт. Когато хранителните вещества не могат да бъдат освободени от храната и да се поемат от организма, тогава и най- добрият хранителен режим се компрометира. Нарушеното храносмилане значително затруднява оптималния хранителен прием по време на лечението. Ензимите, приемани по време на хранене, не оказват пряко влияние върху тумора, но влияят и спомагат за усвояването на всички хранителни вещества, спомагащи за укрепването и възстановяването на организма към нормалната му функция.
Оптимизират храносмилането на храната и абсорбцията на хранителните вещества чрез патентована матрица от храносмилателни ензими, които подпомагат циркулацията на хранителните вещества, елиминират нежеланите химични вещества, подпомагат борбата с инфекциите, заздравяването на рани и поддържат имунната система.
Предупреждения: спорна тема! Приемането на големи дози антиоксидантни добавки или течности и храни, съдържащи витамини, често не се препоръчват по време на химиотерапия или лъчелечение.

Подобни статии