ХРАНЕНЕ

Хранене и намаляване на риска от рак на гърдата

В тази секция ще намерите информация как храненето може да влияе върху риска от рак на гърдата. Ще се запознаете с полезните хранителни вещества, значението на „органични“ и ГМО -продукти, ще получите съвети как да избирате и приготвяте храните.
Хранителният режим и храните, които приемаме са само частично отговорни за появата на всички видове онкологични заболявания- между 30% и 40%. Хранителният режим сам по себе си не може да е „причина“ или „лечение“ на рака. Има научни доказателства, че хранителен режим, беден на мазнини и богат на плодове, зеленчуци и фибри (нормално тегло), в съчетание с физическа активност, може да намали риска от рак на гърдата или завръщане на заболяването.
Може ли храненето да намали риска от рак на гърдата? Общи препоръки.
Няма храна или диета, която да Ви предпази от появата на рак на гърдата. Някои храни обаче подпомагат имунната система и по този начин намаляват риска от заболявания. Няма доказателства за храни или диета, които лекуват рак, но някои спомагат за по-доброто справяне със страничните ефекти и по- бързото възстановяване на организма. Други храни подпомагат ефективността на лечението. Трети могат да бъдат опасни, да взаимодействат с лекарствата и да пречат на възстановяването.
Поддържането на здравословно тегло намалява риска от поява и рецидив на рак на гърдата. Клинични проучвания са доказали, че след лечението при жени с наднормено тегло има по- висок риск от завръщане на заболяването.

Хранителен режим, с намалено съдържание на мазнини, намалява риска от рак на гърдата.

Целта е в дневния калориен прием мазнините да не са повече от 25-30%. Увеличаването на приема на плодове, зеленчуци и фибри, за сметка на мазнините, ще осигури на организма достатъчно количество полезни хранителни вещества, ще спомогне за поддържане на оптимално тегло и енергия.

Няма храни и хранителни добавки, които да са специфични при рак на гърдата.

Ако диетата Ви е богата на плодове, зеленчуци и фибри със сигурност ще се чувствате по- енергични и здрави. В съвременния свят често храните, които приемаме, не съдържат достатъчно количество полезни вещества поради начина им на отглеждане- почва, торове и пестициди, хормони и антибиотици и др. Някои проучвания показват, че за да набавим дневна доза витамини, минерали и антиоксиданти трябва да изяждаме 2,5- 3,0 кг плодове и зеленчуци на ден. Ако решите да вземате мултивитаминна хранителна добавка се консултирайте със специалист, купувайте от доказани производители, четете етикета, интересувайте се за качеството им.
Основните препоръки на диетолозите са:
• Поддържайте теглото си в здравословна граница.
• Яжте достатъчно и разнообразни плодове и зеленчуци- поне 5 чаши дневно.
• Намалете приема на наситени мастни киселини до по- малко от 10% от калорийния дневен прием, а общото количество мазнини да не надвишава 30 г дневно.
• Приемайте храни, богати на омега-3 мастни киселини.
• Избягвайте приема на транс-мастни киселини, съдържащи се в много готови продукти, обработени меса, веяни и пушени колбаси, риби, сирена, чипс, вафли.
Когато изготвяте хранителния си режим, най- добре е да бъде консултиран със специалист. Диетологът може да направи пълна оценка, като съчетае Вашето здравословно състояние, настоящ хранителен режим и теглото, което трябва да постигнете или поддържате. Индивидуалният Ви хранителен режим е ключов. Не се доверявайте прекалено много на интернет и други медийни източници. Всеки организъм е различен и персонализирания подход е най- правилен.

Храни, които трябва да имаме предвид:

Диетолозите са убедени, че разнообразното хране доставя на организма различни, важни за правилното му функциониране вещества, които се допълват взаимно и водят до здравни ползи. Препоръчва се да не се набляга на един- два продукта прекалено много, а да има разнообразие от храни. Специалистите са на мнение, че богата на растителни продукти диета осигурява оптимални количества нутриенти.
Храни съдържащи фитонутриенти
Фитонутриентите са важни съставки, които се произвеждат от растенията ("phyto" означава "растение"). Твърди се, че някои от тях предпазват клетките от увреждане. Някои важни свойста са:
• Намаляват потенциалното формиране на ракови клетки (канцерогени).
• Предпазват клетките да бъдат атакувани от канцерогени.
• Унищожават и спират развитието на „увредени“ клетки, каквито са раковите.

Някои основни фитонутриенти:
• Бетакаротен и други каротеноиди - в много плодове и зеленчуци.
• Ресвератрол -в червеното вино и люспите на червеното грозде.
• Полифеноли- в зеления и черния чай.
• Изотиоцианати -в кръстоцветните зеленчуци (зеле, броколи, карфиол, брюкселско зеле, ряпа, алабаш, къдраво зеле).
Фитонутриентите се добавят лесно към хранителния режим, тъй като се съдържат във всички плодове и зеленчуци. Те придават различните им цветове. Учените са идентифицирали над 4000 фитонутриента, но реално са изучени свойствата само на 150 от тях. Например, морковът съдържа повече от 100 фитонутриента. Няма препоръки фитонутриентите да се вземат като допълнителна добавка към храненето, защото по- отделно не работят така добре, както в комбинация.
Фитонутриентите са:

Флаваноиди

Срещат се при повечето зърнени култури, плодове и зеленчуци. Флаваноидите в соя, грах и женско биле наподобяват малко функциите на естрогена- хормон, влияещ върху канцерогенезата на рака на гърдата. Наричат се още фитоестрогени. Тяхната естроген- подобна активност е много ниска, но в определени случаи могат да имат анти- естроген функция, имаща отношение към рака на гърдата. Полезни са и при сърдечно- съдови заболявания.

Антиоксиданти

Предпазват клетките от свободните радикали- нестабилни молекули, произведени при нормално фунциониране на клетката. Замърсяването, радиацията, цигарения дим, пестицидите също вкарват в организма свободни радикали. Те могат да увредят някои гени в клетката и да я видоизменят, което може да доведе до развитие на карцином или друго заболяване.
Богати на антиоксиданти храни са броколи, карфиол, зеле, брюкселско зеле, домати, царевица, моркови, манго, сладки картофи, соя, портокал, ядки, маруля, целина, черен дроб, рибено масло, семена, къдраво зеле, цвекло, боровинки, ягоди, зелен чай. Като правило тъмно-оцветените плодове и зеленчуци съдържат повече антиоксиданти.

Каротеноиди

Оранжевият цвят на плодовете и зеленчуците означава по- богато съдъжание на каротеноиди. Проучвания показват, че каротеноидите намаляват риска от рак. Храни, богати на тези вещества са моркови, гулия, сладък картоф, тиква, кайсии.
Антоцианини

Имат противо- възпалително и анти- туморно действие. Богати на антоцианини са червена и черна боровинка, къпини, малини.

Сулфиди

Съдържат се в чесъна и лука, като имат важна роля в укрепване на имунната система.
Все още няма категорични доказателства, че някой от фитонутриентите могат да предпазят организма от развитие на онкологично заболяване или че могат да лекуват рака. Затова специалистите препоръчват храненето да е разнообразно и балансирано, за да включва в себе си цялата гама полезни за тялото хранителни вещества.

Соя

Соята се използва широко, не е скъпа и е нискокалорична. Богата е на растителен протеин, фитонутриенти, протеин- киназни инхибитори, фитостероли и др. Соеви продукти са тофу, соево мляко, под формата на брашно и ядки. Важно е да отбележим, че съдържа изофлаваноиди- слаби фитоестрогени, доста по- слаби от нормалния естроген. Ако по- слабият фитоестроген замести в клетките естествения, може да се очаква намаление на риска от естроген- зависими карциноми.
Проучванията на хора, приемащи дълго време соеви продуки за намаляване на риска от онкологични заболявания, показват смесени резултати. Наблюдавани са по-големи популации жени, предимно от Япония, където соевите продукти се употребяват от ранна детска възраст. Една жена в Азия приема средно 10 пъти по- голямо количество соеви продукти, спрямо средното количество за Западните страни. Факт е, че жените в Япония развиват по- рядко хормоноположителен рак на гърдата.
Японските жени набавят по- голяма част от протеините от соеви продукти. Употребата на меса е значително по- малка от тази в западния свят, а оттук и приемът на по- малко антибиотици и хормони, срещащи се в месата, които консумираме. Японските жени приемат повече плодове и зеленчуци, наднорменото тегло е значително по- рядко, физически са доста по- активни, консумират по- малко алкохол. Всичко това води до един по- здравословен начин на живот от ранна детска възраст.
Данните все още не са категорични, но специалистите съветват жените на хормоно -терапия или тези с естроген- положителни рецептори да избягват соевите продукти, съдържащи високо ниво изофлаваноиди, които се конкурират с естествения естроген и лекарствата, насочени към тези рецептори (напр. Тамоксифен). Препоръчва се приемът на соеви продукти да е само част от разнообразното, балансирано хранене- до чаша, чаша и половина соеви продукти дневно. За по- голям дневен прием се консултирайте с диетолог.

Храни, богати на Омега-3 киселини

Омега-3 мастните киселини са важни нутриенти за много функции в тялото ни и по- специално за имунната ни система. Нашият организъм не произвежда Омега- 3 мастни киселини, затова трябва да си ги набавяме чрез храненето.
Има сигурни доказателства, че омега-3 мастните киселини намаляват риска от сърдечно- съдови заболявания, предотвратяват появата на плаки в кръвоносните съдове, понижават нивото на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта.
Омега-3 мастните киселини са добър източник на лигнани- съединения със слаб естрогенен ефект. Подобно на соевите изофлаваноиди се конкурират за естроген- положителните рецептори в клетките. Когато по-слабата, подобна на естрогена субстанция, замести естествения естроген при свързването с рецептора, се получава анти- естроген действие, макар и слабо. Както и при соята, съществуват само предположения, без категорични доказателства, за редукция на риска от рак на гърдата или предпазване от повторна поява.
Храни, богати на омега-3 мастни киселини са студеноводните риби- сардини, сьомга, херинга, тон, треска, скумрия, камбала и акула. В по-малки количества се съдържа в някои ядки като ленено семе, орехи, различните видове боб, соя.
С рибата, както с всички останали храни, не трябва да се прекалява, тъй като дори и в диво състояние, съдържа висока концентрация на тежки метали и други замърсители (напр. живак). Отглеждани във ферма имат по- високо съдържание на токсини, в сравнение с дивата им форма (проучванията са правени основно за сьомга). Специалистите препоръчват риба два пъти седмично и по възможност да е дива, а не гледана във ферми.Ако е гледана във ферма, не се препоръчва сьомга повече от един път месечно.

Ленено семе

Още от 50-те години на миналия век, лененото семе се проучва като потенциален продукт, подпомагащ борбата с онкологичното заболяване. С ленено брашно, семе или мазнина може да обогатите много продукти- хляб, сладкиши, салати, смутита.
Както омега-3 мастните киселини, така и лененото семе е богато на лигнани. Те са концентрирани в обвивката на семето. По- лесно се усвояват от организма, когато семките са смляни.
Категорични доказателства за ползите от лененото семе има при сърдечно-съдовите заболявания и нивото на лошия холестерол и триглицериди в кръвта. Богато е на фибри, спомага за доброто функциониране на храносмилателната система и по- специално червата. Задължително е да се приема с много вода. Препоръчителният дневен прием е 1-2 с.л. дневно.

Ликопен

Ликопенът придава червения цвят на домата и на други оранжево- червени плодове и зеленчуци- диня, розов грейпфрут. Най- богат на ликопен е доматът. За по- доброто му усвояване от организма се препоръчва да се приема с малко мазнина (зехтин, шарлан).
Мощен антиоксидант! В редица проучвания се предполага, че хора, приемащи големи количества доматени продукти, са с по- нисък риск от карцином на белите дробове, простата и стомаха. Не е доказано, но може да има превантивен ефект и при рак на шийката на матката, рак на гърдата, панкреас, дебело черво и езофагус.
Можете да приемате домати и доматени продукти в неограничено количество.
Чесън

По състав чесънът е близък до полезните вещества в лука, праза и арпаджика. От години наред се твърди, че помага в борбата с рака и инфекциите. Полезен е и при проблеми със стомаха и червата.
Богат е на сулфиди и по- специално алиин. Когато намачкаме скилидката чесън, алиина се превръща в алицин- основната активна съставка. Мощен антиоксидант!
Може да намали нивото на Хеликобактер пилори- бактерия, считана за свързана с рака на стомаха, но няма категорични научни доказателства.
Консумирайте чесъна, както в сурово, така и в термично обработено състояние, ако дразни стомаха. Добавяйте към сосове, салати, чеснов хляб.
Запомнете, няма научни доказателства, че дадена диета намалява риска или предотвратява повторната поява на рак на гърдата. Ключът е разнообразно, балансирано хранене с оптимална физическа активност!

В следващата секция ще Ви запознаем с ползите и недостатъците на популярни за „лечение“ на рака диети.

Диета Сурови храни

Диетата „сурови храни“ е станала популярна поради това, че след заболяването пациентките искат да направят всичко възможно за по- бързо оздравяване и спасяване от болестта. Храните се приемат в сурово състояние, за да не се променя структурата на активните вещества при термична обработка.
Повечето диети „Сурови храни“ съдържат само плодове, зеленчуци, ядки, семена, но някои препоръчват и сурово мляко, месо и яйца. Суровите яйца, млечни продукти и меса крият рискове от инфекции, защото може да съдържат различни бактерии. Това е особено рисково, когато имунната система е слаба, в резултат на заболяването и лечението.
Към този момент няма никакви научни доказателства, че такъв тип диети спомагат за намаляване риска от рак на гърдата. Липсата на животински продукти ограничава силно приема на важни за организма протеини, аминокиселини и ензими, както и на важни елементи като калций, желязо. Съветът е да не прибягвате към такава диета без консултация със специалисти- диетолог и онколог. Изготвянето на индивидуален режим ще помогне да доставите на тялото всички важни нутриенти за правилно функциониране на клетките и органите.

Макробиотична диета

В основата й са зеленчуци и пълнозърнести храни. В повечето случаи са с минимална термична обработка, а млечни продукти, яйца, месо, кафе и захар се забраняват. Не се препоръчва и прием на хранителни добавки.
Тази диета е част от една по- голяма философия за начин на живот и хранене. Защитник е на хранене, без прием на пестициди и химикали, съпътствано с оптимална физическа активност. Препоръчва определени правила за готвене в съдове от дърво, стъкло, емайл.
И тук няма научни данни, които да потвърдят намаляване риска от рак на гърдата. Рисковете и препоръките са подобни на диетата със сурови храни. Не започвайте такъв режим на хранене без индивидуална консултация със специалист. Важно е да сте сигурни, че тялото Ви получава всички необходими хранителни вещества.
Произход и безопасност на храните
Когато мислите за режима си на хранене, безспорно ще се чудите как е произведена и съхранявана храната, която приемате. Ще се чудите дали да вземете органична храна, да избягвате ли ГМО или да се доверите на естествените храни, как да я приготвите и как да я съхранявате най- правилно.

Органични/ Био- продукти

Органичен продукт, означава култура, която е отгледана без пестициди или добавяне на ГМО (генно- модифицирани организми). За животинските продукти означава, че на животните не са им добавяни хормони, антибиотици и са хранени с „органични“ култури. С тези продукти избягваме храни, които са били изложени на пестициди, антибиотици и растежни хормони. Необходими са още проучвания и данни, за да можем да твърдим, че органичните продукти са с по- висока хранителна стойност или по- здравословни в сравнение с другите храни.

Можем ли да вярваме на етикета?
Обикновенно се чудим какво означават надписи като „естествен“, „органичен“, „здравословен“ и други твърдения, които виждаме.
Естествен и органичен не означават едно и също. Естествен обикновенно означава, че кокошката, телето и други животни не са гледани в клетки, а са били свободни.Но не винаги е така, тъй като никой не контролира този процес. Най- сигурно е, ако си закупите храните от производител, когото познавате и на когото вярвате.

Генно- модифицирани храни

ГМО (генно- модифицирани организми) се отнася за различни видове храни, посеви и продукти, които са генно- модифицирани в лаборатории. Генните промени се правят за по- добра устойчивост на културите към плевели, вредители, увеличаване на производителността и увеличаване срока им на годност.
В бъдеще учените ще се стремят ГМО продуктите да съдържат повече важни хранителни вещества. Такъв пример е „златният“ ориз, обогатен с гени на жълт нарцис, който съдържа повече бета- каротен. Тази храна се дава на деца в Африка за борба с дефицита на витамин А в организма им.
За сега няма данни ГМО храните да носят по- големи рискове или ползи спрямо обикновените продукти. Европейските и американските регулаторни агенции следят стриктно за тяхната безопасност. Храните, които не съдържат ГМО се означават със символ „Органичен“.

Функционални храни

Известни още като нутрацевтици, тези храни са обогатени с допълнителни полезни вещества. Например порокалов сок с добавен калций; яйца с добавено Вит. Е; паста, обогатена с омега-3 мастни киселини. Учените търсят начини да добавят допълнително антиоксиданти- например в пълнозърнести крекери. Тази област в Науката за храните тепърва ще се развива.

Облъчени храни

Малки дози облъчване се използват за унищожаване на вредители като бактерии и гъби. Самата храна не става радиоактивна и няма научни доказателства, че може да предизвика рак на гърдата. Не променя хранителната стойност и качеството на продуктите. Използването на облъчване е разрешено в 40 страни и одобрено от СЗО и други здравни организации. Американската асоциация по безопасност на храните задължава производителите да включват тази информация в етикета. Въпреки, че няма доказателства за връзка с рака, много хора предпочитат да избират „чисти“ от пестициди,облъчване и ГМО храни.

Как да запазим храната безопасна в къщи
По време на лечението и след това имунната система може да е по- слаба. Трябва да се предпазваме от бактерии и организми, които могат да причинят болести. Ето някои съвети:
• Спазвайте добра хигиена, мийте ръцете си редовно с топла вода и сапун. Сапунисвайте ръцете около 30 сек. преди да изплакнете. Измивайте ръцете преди и след хранене, след тоалетна, галене на домашни любимци, след кихане или кашляне, след изхвърляне на боклука.
• Измивайте внимателно плодовете и зеленчуците преди консумация- дори и тези, които се белят.
• Приборите за хранене трябва да са добре почистени.
• Продуктите, които консумирате, да са минали подходяща термична обработка. Избягвайте рохки яйца, сурови меса (карпачо), суши.
• Проверявайте етикета за срок на годност на храните.
• Избягвайте плодове и зеленчуци, които са загнили или променили цвета си.
• Не оставяйте храна, богата на протеини, за повече от 2 часа извън хладилника.
• Ако капачката на млякото или друг продукт е бомбирала- изхвърлете продукта.
• Съхранявайте олио, зехтин, ядки и семена на прохладно, сухо място.

Подобни статии