ЖИВОТ СЛЕД РАКА

Промяна в начина на живот

Всички, които са преживели рак трябва да бъдат съветвани да следват здравословен начин на живот.
Няколко проучвания показват връзка между здравословния начин на живот и превенцията на рецидиви, както и по-дългата преживяемост.
1. Здравословен начин на живот
Практикуването на здравословен начин на живот е важна стъпка за намаляване на риска от рецидив на рак и втори първичен рак, както и за подобряване на общото ви благосъстояние, включително вашето физическо и емоционално здраве. Здравословният начин на живот включва следване на установени препоръки като ангажиране с редовна физическа активност, здравословна диета, постигане и поддържане на нормално телесно тегло и управление на стреса. В секциите по-долу ще разгледаме по-подробно всеки от тези фактори и ще дадем съвети и съвети как да постигнете целите си във всяка област.

Физическа дейност
Един от крайъгълните камъни на здравословния начин на живот е физическата активност. Физическата активност и упражненията трябва да са съобразени с вашите способности и предпочитания. Според препоръките, одобрени от лекаря, трябва да се занимавате с поне 150 минути умерена до енергична физическа активност седмично. Това може да включва 150 минути умерени упражнения или физическа активност, като ходене, стречинг, танци, водна аеробика и йога, или 75 минути енергични упражнения седмично, като колоездене, туризъм, джогинг, бягане и плуване. Избягвайте застоялия начин на живот.
Не забравяйте, че редовните физически упражнения не само подобряват физическото ви здраве, но също така могат да помогнат за намаляване на тревожността, умората и стреса и могат да подобрят вашето самочувствие. Също така могат да ви помогнат или да отслабнете, или да поддържате здравословно тегло. Физическите упражнения са свързани и със значително намаляване на риска от сърдечни заболявания, диабет и високо кръвно налягане. Освен това, проучванията показват възможната връзка между тях и предотвратяване на рецидиви на няколко различни вида рак

Хранене и поддържане на здравословно тегло
Балансираната диета и поддържането или постигането на здравословно тегло е важна част от здравословния начин на живот. Те са свързани с по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания,затлъстяване и диабет. Освен това някои изследвания са доказали, че здравословното хранене е свързано с намален риск от рецидиви на заболяването.
Даването на съвети или препоръки относно хранителните навици е трудно, тъй като всеки от вас има свои лични предпочитания. Независимо от това, има няколко съвета, които да ви помогнат при балансирана диета:
• Опитайте се да ядете предимно растителна храна - това означава ограничаване на броя на животинските продукти и добавяне на повече плодове и зеленчуци.
• Увеличете дневния прием на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни - добро правило е да се опитате да консумирате 5 порции зеленчуци и 2 порции плодове дневно. Също така, опитайте се да ядете повече варива (боб или бобови растения).
• Намалете приема на преработени храни, червено месо, мазнини и алкохол.
• Намалете приема на подсладени напитки, храна от заведения за бързо хранене и сладкиши или бонбони.
• Ограничете консумацията на алкохол (например бира, вино или спиртни напитки) до не повече от две напитки на ден за мъже и една напитка на ден за жени.
• Намалете размера на порцията и увеличете честотата на хранене.
• Намалете честотата на хранене навън.
• Увеличете разнообразието и осигурете адекватен прием на хранителни вещества.
• Хранителните добавки НЕ се препоръчват за пациенти с рак
В някои случаи, при други здравословни проблеми като остеопороза, цироза, офталмологични проблеми, артрит и др, както и непълноценна диета, е необходимо използването на добавки. Ако нямате такъв проблем, трябва да имате предвид, че добавките не трябва да заместват редовното хранене и да приемате хранителни вещества чрез храната.

Управление на стреса
Съвети за управление на стреса:
• Потърсете експертна помощ (психолог и психиатър).
• Говорете с приятелите си.
• Попитайте за съвет от други оцелели за начините, по които са се справили със стреса.
• Участвайте в групи за подкрепа.
• Включете се в други дейности като медитация, йога, упражнения, намерете нови хобита и т.н.

2. Какво да избягваме
Намаляване на консумацията на алкохол
Намаляването или дори избягването на консумацията на алкохол също е важен аспект за постигане на здравословен начин на живот.
Прекомерната консумация на алкохол влияе върху вашата работоспособност и може да доведе до промени в поведението и проблеми на работното ви място, както и във вашите лични отношения. Освен това отдавна е известно, че прекомерната консумация на алкохол е свързана с повишен риск от цироза и неврологични проблеми.
Проучванията показват също, че пиенето на алкохол може да увеличи риска от развитие на редица ракови заболявания, като рак на устата, гърлото, ларинкса, хранопровода, черния дроб, гърдата и др. и дебелото черво.
Умереният прием на алкохол може да има положителни ефекти върху сърдечната функция, но този аспект трябва да се прецени спрямо останалите рискове, споменати по отношение на рака.

Прекратяване на тютюнопушенето
Широко известно е, че тютюнопушенето е пряко свързано с много видове рак, сред които белите дробове, гърлото, устата, хранопровода, пикочния мехур, ларинкса, панкреаса. Освен това тютюнопушенето увеличава риска от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, белодробни заболявания (хронична обструктивна белодробна болест) и сексуална дисфункция.
Докато някои пушачи могат да спрат сами, много хора се нуждаят от помощ, за да се откажат. За щастие, днес на пазара има множество стратегии и продукти, които помагат за спиране на тютюнопушенето и прекратяване на употребата на тютюн.
Ето някои полезни съвети за спиране на тютюнопушенето:
• Най-ефективният метод за спиране на тютюнопушенето е комбинацията от поведенческа терапия и фармакологична терапия (лекарства като никотинови лепенки или дъвки). С други думи, комбинацията от професионална подкрепа с използването на никотинови заместители.
• Акупунктурата или други алтернативни стратегии за отказване от тютюнопушенето могат да ви помогнат.
Избягвайте прекомерното излагане на UV лъчение
В днешно време е широко известно, че прекомерното излагане на UV лъчение може да причини кожни проблеми и по-специално може да увеличи риска от меланом, който може да бъде смъртоносна форма на рак. Въпреки тези знания, изследванията показват, че нивото на мотивация за превенция на рак на кожата е ниско не само при общата популация, но и сред оцелелите от рак.
Ето защо е много важно да имате предвид някои прости неща, за да избегнете рака на кожата. Избягването на прекомерното излагане на слънце се счита за първостепенно важно. Използвайте слънцезащитни кремове и не се излагайте на слънце в периода 10- 15 часа.
Справяне със страничните ефекти от лечението и самото заболяване
За много оцелели справянето със страничните ефекти, причинени от рака или лечението, е реалност. Тези странични ефекти могат да бъдат проблеми с бъбреците, сексуална дисфункция, периферна невропатия (полиневропатия), храносмилателни проблеми, подтисната имунна система и риск от тромбоемболия.
Ако приемате допълнителни лекарства имайте предвид следните препоръки:

• Потърсете съвет от вашия онколог, когато се съмнявате за риска от използване на ново лекарство.
• Когато ви е назначено лечение за друго заболяване, напомнете на семейния си лекар, за да избегнете предписването на лекарство, което ще взаимодейства с лечението на вашия рак.
• Попитайте Вашия фармацевт за възможните нежелани реакции на лекарствата без рецепта, както и хранителните добавки, които премате.
• Прочетете внимателно листовките в опаковките с лекарства.

3. Инфекции и ваксинации
Инфекциите може да са сериозна заплаха за вас по време на активното ви лечение. Тъй като много противоракови лечения значително понижават способността на тялото ви да се бори с инфекции, тъй като те са „имуносупресори“, най-вероятно онкологът ви е обсъдил с вас някои предпазни мерки, които трябва да предприемете (т. е. да избягвате контакт с болни.) по време на терапията.
Вашият онколог също със сигурност ви посъветва да потърсите медицинска помощ в случай на треска или други признаци на остра инфекция.
Добрата новина за повечето от вас е: ако вече не получавате активно лечение, рисковете от инфекция ще намаляват и постепенно ще можете да водите „нормален живот“ отново, което означава, че вече няма да се нуждаете от конкретни предпазни мерки в даден момент. Това ще се случва постепенно след прекратяване на лечението.
Някои лечения на рак не компрометират значително вашата имунна защита (напр. антихормонални лечения, някои таргетни терапии).
При много схеми на химиотерапия (т.е. адювантно лечение за рак на дебелото черво) ще ви трябват само седмици, докато имунната система се възстанови достатъчно, за да ви осигури достатъчна защита: в случай на симптоми, все пак може да потърсите лекарска помощ, но най-вероятно ще успеете да се справите с инфекцията по същия начин, както по-рано.
Някои видове лечение( напр лечение на лимфом) може да изглежда безобидно и с много малко странични ефекти, но мож е да ви прави податливи към респираторни инфекции много дълго време след приключването му.
И накрая, някои пациенти, въпреки че отдавна са прекратили своето „активно“ лечение, все пак остават на лечение с имуносупресори (кортизон, имуномодулиращи лекарства и др.).
В случай, че развиете инфекция, говорете с вашия онколог, който ще ви назначи лечение с антибиотици, ако е необходимо.

Ваксинации
Разбира се, вие сте в състояние да предотвратите определени инфекции чрез ваксинации. Помислете за годишната грипна ваксинация, която обикновено се провежда в цяла Европа.
Онколозите и семейните лекари насърчават прилагането на повечето ваксини. Разбира се, когато е възможно, те се прилагат най-добре преди началото на лечението, тъй като ефективността на ваксината може да не е същата при имуносупресивното лечение. Това не винаги е възможно. Много от ваксините могат да се поставят по време на лечението и това е безопасно.
Ваксината срещу морбили, паротит, рубеола и варицела трябва да се прилага, ако имунизацията вече не е ефективна. Тази ваксина НЕ трябва да се прилага по време на химиотерапия. Трябва да се проверят имунизационните титри на тетанус и дифтерия, ако е необходимо, се прилага бустер доза. Пневмококовата ваксина трябва да се прави извън периода на лечение (тъй като тази ваксина често не е ефективна, когато се прилага по време на "по-силна" химиотерапия. Ваксината срещу полиомиелит трябва да се прилага като инактивирана ваксина. Ваксините срещу грип трябва да се прилагат всяка година. Вакисна срещу човешки папилома вирус и хепати А и B се прилага ако е необходимо.
Не винаги е ясно предвидимо дали ваксината ще работи във вашия случай, както и при имунокомпрометирани пациенти.
Трябва да има повишено внимание по отношение на употребата на (атенюирани) живи ваксини (които за щастие в днешно време са рядко срещани, но все още могат да бъдат без алтернатива за някои заболявания като жълта треска, морбили / паротит / рубеола, полиомиелит и др.).
Живите вирусни ваксини трябва да се прилагат 4 или повече седмици преди химиотерапия и 3 или повече месеца след лечението на рак. В случай, че все пак получавате моноклонални антитела срещу В-лимфоцити, трябва да изчакате 6 месеца след приключване на това лечение.
В случай, че се налага да поставяте ваксина, обсъдете го с вашия онколог.

Подобни статии