ЖИВОТ СЛЕД РАКА

Рецидив, превенция, профилактика

Диагностициране на рецидив
След лечението на първичния тумор пациентът получава план за диспансерно проследяване. Той включва график с посещения на лекарския кабинет, физикални прегледи и вероятно други изследвания. Тези посещения на диспансерния кабинет и извършването на изследванията са важни, за да може лекарите да са сигурни, че пациентът е здрав и да го наблюдават за рецидив. В зависимост от вида на рака може да се назначат кръвни изследвания или образни изследвания. В някои случаи проследяването ще представляват физикални прегледи и разговори с лекаря. Той може да ви каже да следите за определени симптоми на рецидива.

Ако лекарят се съмнява за поява на рецидив, ще ви бъдат назначени допълнителни диагностични изследвания, като лабораторни, образни изследвания или биопсия.

Как се избира лечение за рецидив
Ако изследванията потвърдят съмненията за рецидив, лекарят ще трябва да изготви план за лечение, който ще зависи от различни фактори като:
Вида на тумора, къде в тялото се е появил отново и какви са размерите му;
Общото здравословно състояние на пациента;
Вида терапия, който е бил приложен за първичния тумор и колко ефективно е било то;
Нежеланите реакции, които пациентът е получил от първоначалното лечение;
Какъв период от време е изминал от завършването на терапията.
По време на лечението облекчаването на симптомите и страничните ефекти остава важна част от цялостната грижа за пациента. Това се нарича още симптоматично или палиативно лечение. Разговаряйте с лекаря си за възможните странични ефекти, които ще се появят.

Превенция и ранно диагностициране на рак при пациентите и техните близки
Превенцията на рака и откриването на рак на ранен етап са много важни. Нека ви дадем няколко полезни съвета относно превенцията и ранното откриване на рак!
Общи мерки за профилактика на рака
• Тютюнопушенето е основен рисков фактор за много тумори, като рак на белия дроб, рак на областта на главата и шията, рак на панкреаса, рак на пикочния мехур и много други
• Консумация на алкохол - рисков фактор за рак на гърдата, черния дроб, хранопровода,ларинкса и ректума.
• Наднорменото тегло е свързано с повишен риск от много видове рак.
• UV лъчението може да повиши възможността от поява на меланом и други кожни ракови заболявания. По този начин, използването на слънцезащитни кремове и защитно облекло, заедно с избягване на продължително време на пълна слънчева светлина, са важни превантивни поведения за здравето.

Профилактика
Профилактиката включва различни изследвания, които помагат за диагностицирането на различни видове рак преди да се появят симптоми. Това още се нарича скрининг, неговите основни цели са:
• Намаляване на смъртността от ракови заболявания или елиминиране напълно на смъртните случаи от рак;
• Намаляване на заболеваемостта от рак.

Рак на гърдатa
Мамография. Мамографията е изследване с рентгенови лъчи. Изображенията, произведени чрез мамография, наречени мамограми, могат да покажат тумори или нередности в областта на гърдите.
Физикално изследване на гърдата. Лекарят преглежда пациента и търси някакви промени в размера или формата на гърдите, както и промени в кожата на гърдите и зърната.
Самопреглед на гърдите. Самопрегледът е нещо много важно за ранната диагностика за рак на гърда. Хубаво е жените да наблюдават гърдите си и ако забележат някакви промени, да се консултират с лекар.
Ядрено магнитен резонанс (ЯМР). ЯМР се използва в редки случаи за скрининг при жени с по-висок риск от развитие на рак на гърдата или при жени с по-плътни гърди.
Експертите имат различни препоръки относно скрининга на рак на гърдата като цяло. Повечето официални скринингови програми започват на 50-годишна възраст. Вашият лекар обаче може да обсъди с вас ползите и недостатъците от скрининга над 40 годишна възраст.

Рак на маточната шийка
Много честа хронична инфекция с човешки папилома вирус е рисков фактор за рак на шийката на матката; тестът за човешки папилома вирус има прогностичен характер за появата на рак на шийката на матката. Ежегоден гинекологичен преглед, включващ цитонамазка може да намали риска от рак на шийката на матката.
Рак на простатата
Физикален преглед на простата и изследване на простатно-специфичен антиген (PSA). Изследва се нивото на вещество, наречено простатно-специфичен антиген в кръвта (PSA). Важно е да се знае, че повишените нива на PSA може да са индикации за състояния, които не са рак.

Колоректален рак
Фекален тест за окултно кървене. Това е неспецифичен тест за откриване на кръв в изпражненията. Обикновено се комбинира с колоноскопия. Целта му е да установи евентуално окултно (невидимо) кървене от стомашно-чревния тракт, което може да е признак на рак, язви, полипи и други заболявания.
Колоноскопия – в някои държави се прави скриниг на хора над 50 годишна възраст.
Хората с близки членове на семейството с рак на дебелото черво (братя, родители и др.), хора с наследствени синдроми (които са свързани с висока честота на рак на дебелото черво) или хора с улцерозен колит или болест на Крон имат значително по-висок риск от рак на дебелото черво в сравнение с с общата популация. При такива хора скрининга трябва да започне на по-ранна възраст.

Наследствени ракови заболявания
Ракови заболявания от същия тип, диагностицирани при множество членове на семейството (особено ако е рядък вид рак).
• Ракови заболявания, появяващи се в по-млада възраст от обикновено (като рак на дебелото черво или гърдата при 20-годишно дете).
• Повече от един вид рак при един човек (като например жена с рак на гърдата и яйчниците).
• Рак, срещащ се в двата органа (като например двете очи, двата бъбрека или двете гърди).
• Повече от един рак в детството при братя и сестри (като саркома и при брат и сестра).
• Рак, възникващ в пола, който обикновено не е засегнат (като рак на гърдата при мъж).
• Рак, срещащ се в много поколения (например при дядо, баща и син).
Пример: Наследствен рак на гърдата
Понастоящем при наследствен рак на гърдата е установена много добре определена процедура за „група с висок риск“: скринингът се различава от този при общата популация и се прилагат опции за превантивно лечение (като превантивна хирургия).
Това може да е така, ако носите гени, които повишават риска от рак на гърдата (или рак на яйчниците), като BRCA гените. Мутацията на гена BRCA означава, че сте наследили специфичен мутирал ген, който ще постави вас и потенциално други членове на семейството (при условие, че те също са носители на този ген) на значително по-висок риск от развитие на рак на гърдата, яйчниците и някои други. Като цяло това е доста рядко срещано спри рак на гърдата, като около 5% от населението в Европа са носители на този ген.
Между специалистите съществува консенсус, че трябва да има определен брой критерии, за да се тества тази мутация. Тестване з за мутация на BRCA се препоръчва, ако има:
• Три или повече случая на рак на гърдата и / или яйчниците в семейството, най-малко един, който е открит не член на семейстовото на възраст <50 години.
• Два случая на рак на гърдата при жени на възраст <40 години в семейството.
• рак на гърдата при мъже и един рак на яйчника или рак на гърдата , който е започнал в млада възраст
• Рак и на двете гърди млада възраст.
• Рак на гърдата и яйчниците при един и същ пациент.
Наличието на гена BRCA не означва,че задължително ще се развие рка на гърдата или яйчниците.Това ознава, че риска е по-голям.

Съпътстващи заболявания
Някои пациенти може да са имали или да са развили впоследствие съпътстващи заболявания.Най-често те са:
• Захарен диабет
• Бъбречна недостатъчност и нужда от хемодиализа
• Сърдечна недостатъчност
• Двигателни проблеми, артрит
• Ампутации на части от тялото ( гърдата или тестисите)
Наблюдението на тези съпътстващи заболявания включва не само медицинските, но и психологическите проблеми.
Управлението на съпътстващите заболявания често изисква сътрудничеството на различни лекари , за да ви помогнат да се върнете към нормалния си живот, например, сътрудничеството между семейния лекар, онколога и нефролозите, кардиолозите, ендокринолозите или екип от физиотерапевти или психолозите.

С течение на времето е много трудно да помните всеки детайл от лечението на рака, да запомните подробности за вашия план на лечение, диагноза, странични ефекти и проблеми, с които може да се наложи да се справите. Успоредно с това тази информация е много важна и за лекарите, които правят последващи действия.Ето защо е препоръчително да пазите цялата документация и по възможност да си водите дневник на заболяването.

Подобни статии