ИНВАЗИВНИ

Фиброгастроскопия

Гастроскопията е най-важното изследване на храносмилателната система. Тази медицинска процедура (наричана още фиброгастроскопия) е основният метод за директно изследване на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника (началната част на тънките черва)
Използваният апарат се нарича гастроскоп. Гастроскопът е гъвкав и може да се насочва във всички посоки. Това дава възможност за пълен оглед на органите като в същото време осигурява комфорт на пациента.

Най-честите симптоми налагащи провеждане на гастроскопия са болка в горната част на корема, гадене, повръщане, трудно преглъщане, киселини и парене. Други важни причини за провеждане на изследването са диария, загуба на тегло и анемия.
Гастроскопията се провежда на гладно. Пациентът не трябва да е приемал храна поне 6 часа преди процедурата и вода(течности), поне 2 часа преди процедурата.
По време на изследването се извършва оглед на хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника, горната част на тънкото черво.
По време на процедурата може да се направят снимки или да се вземат биопсии.
Голяма част от заболяванията на храносмилателната система водят до промени, които се установят чрез гастроскопия: рефлуксна болест, Хроничен гастрит, Язва на стомаха, Полип на стомаха, Рак на стомаха, Язва на дванадесетопръстника, глутенова ентеропатия.
Въпреки сериозните предимства, фиброгастроскопията има и редица противопоказания, които включват възпаление на фаринкса и устата, заболявания на хранопровода, миокарден инфаркт, нарушения на кръвообращението в мозъка, някои психични разстройства.

Подобни статии

Колпоскопия

Бронхоскопия

Уретероскопия