ЛАБОРАТОРНИ

Червени кръвни клетки

Червените кръвни клетки (еритроцити) дават червения цвят на кръвта. Около 90% от всяка червена кръвна клетка представлява хемоглобин—вещество богато на желязо. Размерът, формата и гъвкавостта на червените кръвни клетки им позволява да се „промъкват“ в малките пространства между клетките. Целта на еритроцитите е да пренасят кислород от белите дробове до всяко кътче на нашето тяло, както и да отнасят обратно въглеродния двуокис от клетките до белите дробове. Когато пациентът има малко червени кръвни клетки поради кръвозагуба или защото костният мозък не е произвел достатъчно, тогава способността за пренос на кислород и въглероден двуокис е нарушена. Това състояние се нарича анемия. Когато еритроцитите са по-малко от нормалното, тогава сърцето работи по-учестено, за да може да компенсира по-ниския им брой и да се осигури необходимия кислород.

Обикновено тези пациенти се чувстват уморени, тъй като липсва достатъчно кислород за да се обезпечи функцията на мускулите. Те чувстват и лека замаяност, особено когато рязко се изправят след като са били седнали или легнали. По-лесно им става хладно и студено. Това да все симптоми, които показват, че тялото има нужда от кислород и повече червени кръвни клетки, за да го доставят.Еритроцитите имат сравнително дълъг живот—около 3-4 месеца. В случай че производството на нови клетки е забавено по някаква причина (напр. химиотерапия), тази продължителност прави проблемът много по-лесно преодолим. До момента, в който на пациентът ще са му необходими по-голям брой клетки, костният мозък вече се е възстановил и е наваксал с „производството“.

Какво трябва да се предприеме, когато червените кръвни клетки са малко:
Поради продължителността на живота на еритроцитите и възможността на костният мозък да се възстанови за четири до десет дни след химиотерапията, червените кръвни клетки се подменят с нови. В зависимост от общия здравен статус, някои пациенти не забелязват нищо повече от лека умора при слабо намаляване на броя на еритроцитите. Следните мерки биха били полезни за пациенти на химиотерапия и понижен брой червени кръвни клетки:
- Хранене с добре балансирана диета, особено храни богати на желязо като зеленчуци с листа оцветени в тъмно зелено или ядки. Трябва да се приемат и много течности;
- Пациентът е добре да обсъди със своя лекуващ лекар нуждата от медикамент съдържащ желязо;
- Необходимо е да се избягва рязкото ставане от легнало или седнало положение. В случай, че на пациентът му се замае главата, трябва да поеме няколко пъти дълбоко въздух, докато замайването премине;
- Пациентът трябва да си почива добре. Всички активности трябва да се контролират и да не натоварват излишно. Честите почивки помагат, защото позволяват да се възстанови изразходваната енергия.
Как се стимулира производството на червени кръвни клетки:
Специален хормон стимулира костния мозък да произвежда червени кръвни клетки. Този хормон, еритропоетин, нормално се произвежда от бъбреците в отговор на понижения капацитет на кръвта да пренася кислород. Еритропоетинът действа, като стимулира червените кръвни клетки да съзряват по-бързо. Налична е синтетична версия на хормона, който може да бъде приложен под формата на инжекция, когато химиотерапията окаже подтискащото си влияние върху костния мозък. Лекуващият лекар винаги обсъжда с пациента тази възможност или кръвопреливане.

Подобни статии