ОБРАЗНИ

Ядрено-магнитен резонанс

Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) – става дума за изследване много сходно на скенера, но без използването на рентгенови лъчи. Получаването на образи се постига чрез използването на магнитни полета. Той позволява да се види с по-голяма яснота, точност и контраст всяко налично изменение, най-вече в органи или тъкани със сходна плътност (например, сухожилия и мускули).
По време на извършването му пациентът лежи на маса. Тя влиза в много дълбок цилиндър, който, при по-чувствителните пациенти, може да предизвика усещане за клаустрофобия. Докато трае изследването (около 30 минути), апаратът излъчва поредица шумове, които могат да станат неприятни. Въпреки че изследването може да бъде неудобно, то не е болезнено.

Няма странични ефекти, но прилагането му е противопоказно при хора с байпас или някакъв вид метални елементи във вътрешността на тялото, както и при пациенти, страдащи от клаустрофобия.
Ако имате байпас или метални елементи в тялото си е задължително да уведомите лекаря си, преди да бъдете подложени на резонанс.

Подобни статии