ОБРАЗНИ

Ехография

Ехография – това е диагностично изследване, което позволява да бъдат получени образи от ултразвуково ехо. Извършва се чрез предавател на ултразвук, който се прилага върху тялото, близо до областта, която трябва да се изследва. В зависимост от различната плътност на органите и тъканите, които вълните пресичат, последните биват отразени или погълнати. Отразените звукови вълни се улавят от апарат, който ги превръща в образ, който се показва на монитор.
Пациентът трябва да стои легнал докато върху изследваната област на тялото му се прилага сонда, която едновременно излъчва и улавя ултразвука. Този трансдюсер се плъзга върху телесната повърхност. Въздухът е лош проводник на ултразвук, поради което, за да се избегнат неравности на повърхността се прилага гел, който възпрепятства отделянето на сондата от кожата.
Нужен е добре обучен персонал за разчитането му, тъй като не е изображение от типа на фотографията.

В онкологията се използва често за откриването на увреждания в коремните органи, най-вече черния дроб, и за различаването на чисти (обикновено доброкачествени) и твърди образувания.
Тези техника няма противопоказания нито странични ефекти (може да се прилага при бременни) и обикновено се понася добре от пациентите..

Подобни статии