БОРБА С БОЛКАТА

Какви са възможностите за лечение на болката при рак?

Независимо от вида на болката, който изпитвате, вашият лекар или медицинска сестра ще започнат лечение с най-подходящите лекарства за облекчаване на болката ви, съобразено с интензивността и.
Какви са възможностите за лечение на лека ракова болка?

Леката болка при рак може да се лекува с неопиоидни аналгетици като парацетамол или НСПВС. Те могат да се използват самостоятелно или в комбинация с опиоиди, когато се налага (Fallon et al., 2018).
Въпреки че са ефективни за лека болка, увеличаването на дългосрочните дози неопиоидни аналгетици може да доведе до сериозни странични ефекти върху бъбреците или черния дроб. Следователно, тези медикаменти имат максимални препоръчителни дневни дози, след което могат да се добавят по-силни аналгетици като опиоиди.

Какви са възможностите за лечение на лека до умерена ракова болка?
На пациентите с лека до умерена ракова болка могат да бъдат предложени слаби опиоиди като кодеин, дихидрокодеин или трамадол (Fallon et al., 2018). Те могат да се дават в комбинация с неопиоиди.
Какви са възможностите за лечение на умерена до силна ракова болка?
Силните опиоиди са стандартното лечение за умерена до тежка ракова болка (Fallon et al., 2018). Морфинът е най-често използваният опиоид в тази ситуация. Обикновено морфинът се прилага перорално, но може да се прилага интравенозно или подкожно, ако се налага спешно облекчаване на болката. Оксикодон, хидроморфон и метадон са често срещани алтернативи на оралния морфин.
След известно време ефективността на опиоида може да намалее (това се нарича опиоидна толерантност) или да се появят неприятни странични ефекти. Ако това се случи, Вашият лекар може да предложи преминаване към друг опиоид. Превключването на опиоиди (известно също като ротация на опиоиди) може да подобри опиоидния отговор чрез подобряване на облекчаването на болката или чрез намаляване на интензивността на страничните ефекти. Възможно е също да се въведе повторно използван преди това опиоид (след ротация) при някои пациенти, за да се удължи употребата му. Вашият лекар внимателно ще изчисли правилната доза на новия опиоид, за да избегне увеличаване на болката или страничните ефекти.
Пациентите, които не могат да приемат опиоиди орално или трансдермално, могат да ги приемат подкожно. Ако подкожното приложение не е възможно или е необходимо незабавно облекчаване на болката при силна болка, тогава може да се прилагат интравенозно.

Какви са възможностите за лечение на остра ракова болка?
Остра болка е епизод на силна болка, която се появява при пациенти, които вече получават лечение с опиоиди за постоянна болка. За овладяване на остра ракова болка обикновено се използват бързодействащи опиоиди, особено морфин. Различни разновидности на фентанил могат също така да осигурят бързо облекчение от непредвидима остра ракова болка, включително прилагани орално, букално (между венеца и бузата), сублингвално (под езика) и интраназално (през носа) приложение (Fallon et al., 2018).
Какви са възможностите за лечение на костна болка?
Болката в костите при пациенти с рак обикновено се причинява от костни метастази. Лъчетерапията, таргетната терапия и аналгетичните лекарства се използват при овладяването на болката в костите (Fallon et al., 2018).
• Бисфосфонатите са лекарства, които могат да предотвратят или забавят намаляването на костната плътност, известна като остеопороза. Те се използват и за предотвратяване на костни усложнения като костни фрактури, причинени от рак, със или без лъчетерапия (ако има такава).
• Denosumab е инжекциоонна таргетна терапия, която помага за предотвратяване на костни усложнения при пациенти с ракови заболявания, които са се разпространили в костите. Denosumab се използва също за предотвратяване или забавяне на остеопороза при пациенти, които получават хормонална терапия за рак на гърдата или простатата.
• Външната лъчетерапия насочва фотонните лъчи към метастазите от машина извън тялото и е много ефективна при болки в костите, свързани с рак. На някои пациенти, които имат само една или две метастази, може да се предложи стереотактична лъчетерапия.
• Радиоизотопната терапия с радий-223 е друга форма на лъчетерапия, която се използва за намаляване на костната болка при някои пациенти с рак на простатата. Радий-223 е леко радиоактивен и лесно се абсорбира от активни костни клетки, което го прави добър начин за специфично насочване към метастазите в костите. След като радий-223 се абсорбира, той отделя радиацията, осигурявайки вътрешна лъчетерапия директно в костта. Други видове радиоизотопна терапия също могат да бъдат обмислени при отделни пациенти (например стронций, самарий или рений).

Какви са възможностите за лечение на болката причинена от компресия на гръбначния мозък?
Почти всички пациенти, които изпитват болка от метастази , причеиняващи компресия на гърбначния стълб не усещат облекчение при използване на аналгетици или лъчетерапия. При някои пациенти се извършва хирургична намеса, последвана от лъечетрапия. Често при установяване на компресията се прилага кортикостероид ( обикновено дексаметазон) за намаляване на подуването и възпалението.
Какви са възможностите за лечение на невропатичната болка?
Невропатичната ракова болка се причинява от увреждане на нервите и често се усеща като като парене, стрелкане или изтръпване, които могат да бъдат постоянни или появяващи се от време на време (често наподобяващи токов удар). Лечението включва опиоидни комбинации и, ако е необходимо, допълнителни лекарства, за които е доказано, че намаляват нервната болка, като антиконвулсантни средства (габапентин и прегабалин) и антидепресанти (средства, използвани за лечение на тревожност и депресия, включително дулоксетин и трициклични антидепресанти) (Fallon et al., 2018).
Важно е да запомните, че ако вашият лекар препоръчва антиконвулсивни медикаменти или антидепресанти за ракова болка, това не е, защото имате епилепсия или депресия. Изследванията показват, че тези лекарства са ефективни при нервна болка при пациенти, които нямат епилепсия или депресия (Fallon et al., 2018; Smith et al., 2013; Jiang et al., 2019). Дозата на антиконвулсивните лекарства и антидепресантите може да се увеличава постепенно в течение на сдни или седмици, за да се контролира болката, така че е много важно да продължите да ги приемате, дори и те да не работят от самото начало.
Трансдермалните пластири, съдържащи лидокаин (вид локален анестетик) също са опция при пациенти с невропатична болка, осигурявайки неинвазивно, ефективно облекчаване на болката при до 80% от пациентите (López Ramírez, 2013)

Какви са възможностите за лечение на упорита, неповлияваща се от друго лечение, ракова болка?
Упоритата ракова не се облекчава от стандартните методи за облекчаване на болката. Следните методи не се използват често и могат да се практикуват само от специалисти, но могат да се прилагат при пациенти, които все още изпитват значителна болка, когато всички други методи са били изпробвани (Fallon et al., 2018):
• Интратекалното доставяне на опиоиди обикновено включва вливане на опиоид директно в пространството около гръбначния мозък.
• Периферният нервен блок е инжектирането на локален анестетик около нерв за блокиране на сигналите за болка, изпращани до мозъка.
• Невролитичната блокада включва инжектиране на химикал около нерв, за да блокира сигналите за болка, достигащи до мозъка в продължение на 3–6 месеца.
• При стимулация на гръбначния мозък се използва малък имплант, който доставя леки електрически импулси към гръбначния мозък, за да модифицира и маскира болковите сигнали, изпращани до мозъка.
• Кордотомията е операция за деактивиране на избрани пътища, водещи до болка в гръбначния мозък.

Подобни статии