БОРБА С БОЛКАТА

Какви са възможните странични ефекти от лечението на болката?

Както при всяко друго лечение, така и при лечението на болката, причинена от ракови заболявания, може да се набюдават странични ефекти. Въпреки това, сериозните странични ефекти от лекарствата за болка се срещат сравнително рядко и повечето нежелани реакции са леки или умерени.
Най-често срещаните нежелани реакции за всеки вид лечение са посочени по-долу, заедно с основна информация за това как можете да се справите с тях . Може да изпитате странични ефекти, различни от тези, разгледани тук. Важно е да говорите с Вашия лекар за всички потенциални странични ефекти, които Ви притесняват.

Лекарите класифицират страничните ефекти по скала от 1 до 4. По принцип нежеланите реакции от 1-ва степен се считат за леки, степен 2 умерени, степен 3 тежки и степен 4 много тежки. Въпреки това, точните критерии, използвани за определяне на степента на конкретен страничен ефект, варират в зависимост от това кой страничен ефект се разглежда. Целта е винаги да се идентифицират всички странични ефекти, преди те да станат тежки, така че винаги трябва да съобщавате за тревожните симптоми на Вашия лекар възможно най-скоро.
Неопиоидни аналгетици
Сериозни странични ефекти от неопиоидни аналгетици са рядкост. Честите нежелани реакции на нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) включват ефекти върху стомашно-чревния тракт, като киселини, лошо храносмилане и стомашни язви. Някои пациенти, лекувани с парацетамол, могат да получат кожен обрив или сърбеж. Таблицата по-долу обобщава важните странични ефекти на неопиоидните аналгетици, с които трябва да сте наясно. Важно е да се отбележи, че някои от тези нежелани реакции са редки.

Медикамент

Странични ефекти

Методи за справяне със страничните ефекти

НСПВС

Бъбречна недостатъчност

Намаляване на броя на тромбоцитите

Язви на стомаха и стомашно-чревно кървене

Информирайте незабавно Вашия лекар или медицинска сестра, ако усетите подуване в краката, глезените или стъпалата. В случай на увреждане на бъбреците, лечението с НСПВС ще бъде спряно. Функцията на бъбреците обикновено се възстановява след спиране на лечението с НСПВС.

Ако имате нарушение на кръвосъсирването или приемате лекарства за намаляване на съсирването на кръвта, вероятно няма да ви бъдат предписани НСПВС.

Уведомете Вашия лекар или медицинска сестра, ако започнете да кървите по-лесно от обикновено или ако имате кървене от венците / носа, продължително кървене от порязвания или необичайно тежки периоди - това могат да бъдат признаци на намален брой на тромбоцитите.

Кажете незабавно на Вашия лекар или медицинска сестра, ако имате тъмни изпражнения, повръщате кръв или ако се появят внезапни остри болки в стомаха, тъй като те могат да бъдат симптоми на стомашно-чревно кървене. На някои пациенти могат да се предложат НСПВС, които имат специално покритие за предотвратяване на дразнене на стомашната лигавица, или допълнителни лекарства, които могат да защитят лигавицата на стомаха по време на лечение с НСПВС.

Парацетамол

Увреждане на черния дроб

Намаляване на броя на тромбоцитите

Увреждането на черния дроб е рядък страничен ефект, който обикновено се свързва с високи дневни дози и продължителна употреба на парацетамол. Уведомете Вашия лекар или медицинска сестра, ако имате гадене, повръщане, коремна болка или жълта кожа / или пожълтяване на бялото на очите. Ако се подозира увреждане на черния дроб, може да се наложи да се лекувате в болница. Ще бъдете внимателно наблюдавани, ако имате съществуващо чернодробно заболяване.

Уведомете Вашия лекар или медицинска сестра, ако започнете да се наранявате по-лесно от обикновено или ако имате кървене от венците / носа, продължително кървене от порязвания - това могат да бъдат признаци на намален брой на тромбоцитите. Кръвните заболявания като намаляване на броя на тромбоцитите са редки странични ефекти от употребата на парацетамол. Ако имате нарушение на кръвосъсирването или приемате лекарства за намаляване на съсирването на кръвта, ще бъдете внимателно наблюдавани за признаци на намаляване на броя на тромбоцитите.

Опиоидни аналгетици
Страничните ефекти от опиоидите варират в зависимост от лекарствата и използваните дози. Основните странични ефекти се наблюдават по отношение на храносмилателната система и централната нервна система. Преходна сънливост може да възникне при първоначално стартиране на опиоиди или при повишаване на дозата. Запек, гадене и виене на свят се наблюдават много често, в началото на приема на опиоиди, но те обикновено са временни. Приемане на повече течности може да помогне за предотвратяване на уврежане на бъбреците. Таблицата по-долу обобщава важните странични ефекти на опиоидите, с които трябва да сте наясно. Важно е да се отбележи, че някои от тези нежелани реакции са редки.

Медикамент

Странични ефекти

Методи за справяне със страничните ефекти

Опиоиди

Гадене

Запек

Замайване

Сънливост

Умора

Кошмари

Обърканост / халюцинации

Вашият лекар може да препоръча да започнете лечение с определени медикаменти, за да намалите индуцираното с опиоиди гадене и повръщане.

Запекът е много често срещан страничен ефект на опиоиди. Запекът може да се лекува с лаксативи (които също могат да се приемат предварително, за да се предотврати запек) и промени в начина на живот, като увеличаване на количеството на фибри и течности в диетата (ако сте в състояние да пиете достатъчно) и упражнения колкото е възможно повече. При персистиращ запек, Вашият лекар може да препоръча лечение с определени медикаменти.

Замайване, сънливост и умора обикновено изчезват след няколко дни, но е важно да не шофирате или да работите с машини, когато се чувствате сънливи. Постоянната сънливост може да бъде лекувана с психостимуланти (например метилфенидат).

Кажете на своя лекар или медицинска сестра, ако вие или хората около вас забелязват, че се чувствате объркани или ако сънувате кошмари.

Бифосфонати и Денозумаб
Лечението с бисфосфонати може да доведе до странични ефекти, включително грипоподобни симптоми и ниски нива на калций. Ако имате съществуващо бъбречно заболяване, дозата ви ще бъде намалена или може да не сте в състояние да приемате някои видове бисфосфонати. Често срещан страничен ефект от терапията с денозумаб са ниските нива на калций. Трябва да се прегледате от зъболекар, преди да започнете лечение с бисфосфонати или деносумаб, тъй като това значително намалява риска от увреждане на челюстната кост (Ripamonti et al., 2009). Таблицата по-долу обобщава важните странични ефекти на бисфосфонати и деносумаб, които трябва да знаете. Важно е да се отбележи, че някои от тези нежелани реакции са редки.

Медикамент

Странични ефекти

Методи за справяне със страничните ефекти

Бифосфонати

Увреждане на челюстната кост (остеонекроза на челюстта)

Дразнене на хранопровода (при перорални бисфосфонати)

Зъбите трябва да се почистват редовно и внимателно и всички проблеми с устната кухина трябва да се съобщават на Вашия лекар и зъболекар.

Ако приемате перорални бисфосфонати, трябва да останете изправени или седнали изправени един час след приема на лекарството, за да избегнете дразнене на хранопровода. Кажете на Вашия лекар или медицинска сестра, ако имате киселини или усетите някакви симптоми в хранопровода, като болка или затруднено преглъщане.

Денозумаб

Увреждане на челюстната кост (остеонекроза на челюстта)

Зъбите трябва да се почистват редовно и внимателно и всички проблеми с устната кухина трябва да се съобщават на Вашия лекар и зъболекар.

Антиконвулсанти
Честите нежелани реакции, свързани с антиконвулсантите, използвани за лечение на болка, свързана с рак, включват замаяност, умора, сън за необичайно дълги периоди (сънливост), подуване на ръцете и краката, повишаване на теглото, слабост (астения) и сухота в устата при прием на габапентин и замаяност , сънливост и подуване при прием на прегабалин (Esin и Yalcin, 2014). Таблицата по-долу обобщава важните странични ефекти на антиконвулсантите, които трябва да сте наясно. Важно е да се отбележи, че някои от тези нежелани реакции са редки.

Медикамент

Странични ефекти

Методи за справяне със страничните ефекти

Антиконвулсанти

Замайване

Халюцинации

Сънливост

Уведомете Вашия лекар или медицинска сестра, ако имате виене на свят, халюцинации или спите повече от обикновено. Вашият лекар може да реши да намали дозата на антиконвулсантите или опиоидите, или да премине към различни обезболяващи лекарства.

Антидепресанти
Трицикличните антидепресанти обикновено се свързват със сухота в устата, проблеми със съня, замъглено зрение и задържане на урина. Най-честият страничен ефект от лечението с дулоксетин е гаденето, но това значително се намалява, ако лекарството се приема след хранене. Таблицата по-долу обобщава важните странични ефекти на антидепресантите, които трябва да знаете. Важно е да се отбележи, че някои от тези нежелани реакции са редки.

Медикамент

Странични ефекти

Методи за справяне със страничните ефекти

Анридепресанти

Запек

Замайване

Възбуда

Нарушение в паметта и мисленето

Запекът може да бъде лекуван с лаксативи и промени в начина на живот, като увеличаване на количеството на фибри и течности в диетата и упражнения, колкото е възможно.

Може да почувствате замайване и нарушение на общото внимание и концентрация - ако това се случи, не трябва да шофирате или да работите с машини.

Стероиди
Сериозните странични ефекти на стероидите са рядкост. Честите странични ефекти на стероидите могат да включват промени в нивата на кръвната захар, затруднено заспиване, лошо храносмилане и подуване на лицето. Таблицата по-долу обобщава важните странични ефекти на стероидите, които трябва да сте наясно. Важно е да се отбележи, че някои от тези нежелани реакции са редки.

Медикамент

Странични ефекти

Методи за справяне със страничните ефекти

Стероиди

Повишен риск от инфекция

Повишен апетит и наддаване на тегло

Промени в настроението

Остеопороза

Подуване на ръцете и краката

Кажете незабавно на Вашия лекар или медицинска сестра, ако почувствате признаци на инфекция, като треска, главоболие, болки в мускулите, кашлица, болки в гърлото, болка при уриниране или усещане за студ и треперене. Инфекциите обикновено се лекуват с антибиотици. Важно е да се докладват всякакви симптоми на инфекция, тъй като стероидите подтискат имунната система, което води до повишен риск от инфекция.

Стероидите често повишават апетита. Можете да говорите с диетолог за това как безопасно да контролирате теглото си, докато приемате стероиди. Апетитът ви ще се нормализира, когато спрете да приемате стероиди.

Чувството за тревожност или емоционалност са често срещани странични ефекти на стероидите - уведомете Вашия лекар или медицинска сестра, ако имате фамилна история за депресия или биполярно разстройство, така че те да решат дали стероидите са подходящото лечение за вас.

Пациенти, изложени на риск от остеопороза (например жени след менопауза), ще бъдат наблюдавани по-строго. Можете да намалите риска от остеопороза, като спрете тютюнопушенето, ограничите приема на алкохол, правите повече упражнения и приемате добавки, за да гарантирате, че получавате достатъчно калций и витамин D.

Подуването на краката може да бъде предотвратено, като избягвате да стоите дълго време прави и като поставяте краката си на високо, когато седите.

Лидокаин
Лидокаиновите пластири са свързани с малко странични ефекти; най-честите са кожни реакции като сърбеж, еритема, парене, обрив, подуване и дерматит в зоната на нанасяне на пластира. Те обикновено са временни и се преминават скоро след премахването на пластира. Таблицата по-долу обобщава важните странични ефекти на лидокаиновите пластири, които трябва да сте наясно. Важно е да се отбележи, че някои от тези нежелани реакции са редки.

Медикамент

Странични ефекти

Методи за справяне със страничните ефекти

Лидокаинови пластири

Дразнене на кожата

Реакция на свръхчувствителност

Дразненето в зоната на посатвяне на пластира е често срещан страничен ефект, но ако това стане твърде болезнено, трябва да премахнете пластира и да уведомите Вашия лекар или медицинска сестра

Информирайте незабавно Вашия лекар или медицинска сестра, ако се получите обрив или имате повишена температура, тъй като това може да е признак на реакция на свръхчувствителност.

Лъчетерапия
Страничните ефекти от лъчетерапията за облекчаване на болката обикновено са .Възможните странични ефекти включват умора и дразнене на кожата в зоната на лечение.
Лъчетерапията в областта на ребрата, областта на стомаха, тазовата област или главата може да причини гадене, но то може да бъде облекчено с лекарства против гадене, приети преди лечението. Лъчетерапията в областта на таза или областта на червата може да причини диария, но отново се предлагат лекарства за противодействие на този страничен ефект. Понякога лъчетерапията може да предизвика болка в продължение на 1 или 2 дни след лечението, като в този случай временно могат да бъдат необходими допълнителни болкоуспокояващи. Свързаната с лъчетерапия невропатична болка може да се появи като късен страничен ефект от лъчетерапията при пациенти с рак.

Подобни статии