БОРБА С БОЛКАТА

Какво мога да направя, за да подобря състоянието си?

По време и след като сте лекували рак, може да се почувствате много уморени и емоционални. Дайте време на тялото си да се възстанови и се уверете, че получавате достатъчно почивка, но няма причина да ограничавате дейностите, ако се чувствате добре. Важно е да се грижите добре за себе си и да получите подкрепата, от която се нуждаете.
• Хранете се добре и продължете да работите активно: Здравословната диета и поддържането на активност може да помогне за подобряване на вашето състояние. Важно е да започнете бавно и да надграждате, докато започнете да се чувствате по-добре. Доказано е, че аеробната активност като ходене подобрява състоянието. Много е важно да вземете необходимите обезболяващи медикаменти, за да можете да сте активни.

• Отделети достатъчно време за почивка, когато имате нужда: Дайте време на тялото си да се възстанови и се уверете, че спите достатъчно. Допълнителните терапии, като хипнотерапия, масаж и медитация, може да ви помогнат да се отпуснете и да се справите по-добре с болката.
Много е важно да приемате правилните лекарства за облекчаване на болката според инструкциите, за да можете да останете активни и здрави. Освен това следващите осем препоръки формират добра основа за здравословен начин на живот по време на лечението и след това (Wolin et al., 2013):
• Не пушете.
• Избягвайте места, където се пуши..
• Редовно правете физически упражнения
• Старайте се да не качвате килограми.
• Хранете се здравословно.
• Употребявайте алкохол умерено
• Поддържайте връзка с приятели, семейство и други пациенти с рак.
• Правете редовно контролни прегледи и изследвания

Проучванията показват, че редовните физически упражнения са важна част от здравословния начин на живот и помагат да не качвате килограми. Следвайте внимателно инструкциите на вашия лекар или медицинска сестра и обсъждайте с тях затрудненията, които срещате.
Болката е възможен страничен ефект от лечението на рака. Споделете с вашия лекар или медицинска сестра за всяка нова или постоянна болка, която изпитвате, за да могат да ви предложат медикменти и да ви дадат съвети за нейното облекчаване.
Групи за подкрепа
В Европа има групи за подкрепа на пациентите, които помагат на пациентите и техните семейства да се ориентират при поставяне на диагнозата, по време на лечението и след това.Такива групи има и в България.
Тези групи могат да ви предоставят материали, от които може да се нуждаете, за да разберете по-добре болестта си и да се научите как да се справяте с нея и да имате добро качество на живот.
Европейската коалиция за пациенти с онкологични заболявания е голяма европейска асоциация , която подкрепя и представлява пациенти, засегнати от всички видове рак в много европейски страни. За повече информация можете да посетите сайта на Европейската коалция за пациенти с онкологични заболявания: http://www.ecpc.org/

Подобни статии