ХИРУРГИЧНО

Специални хирургични техники за лечение

Представата на повечето хора за операция е лекар, който с помощта на скалпел и други хирургически инструменти реже, отстранява или подменя части от тялото, засегнати от болестта. Новите техники, които използват различни видове инструменти, променят много представата ни за хирургичната операция.

Отворена хирургия
Отворената хирургия е свързана с по - големи инцизии (разрези) и е по - травматична за тъканите. Тя изисква повече оперативно време и анестезия в по-голям обем, по-продължителни за пациента хоспитализация и следоперативен възстановителен период. Отворената хирургиянарушава целостта на кожата и подлежащите тъкани в различна степен и размер, за да се стигне до патологично изменената тъкан или орган. Хирургът има директен достъп до патологичната формация, а тъканите в обхвата на оперативното поле са в контакт с външната среда за определен период от време. Пример за отворена хирургия са интервенциите върху бъбреци, черен дроб, сърце, мозък и др.

Лазерна хирургия
Лазерът е много мощен и концентриран лъч светлинна енергия, която може да се използва за много прецизна хирургична работа. Лазерът може да замени скалпела при правенето на разрези. Той може да се използва за изгаряне и унищожаване (вапоризиране) на някои видове рак на шийката на матката, на белите дробове, кожата, или други органи.
Някои лазерни операции изискват по-малко рязане и увреждане (те са по-малко агресивни) в сравнение със стандартната операция. Така например, с помощта на оптични влакна и специални скопи, лазерът може да бъде вкаран през естествените отвори на тялото, без да се налага да се прави голям разрез. След това, лазерът се настройва за унищожаване на тумора.
Лазер се използва и в операции, наречени фотоаблация или фотокоагулация за унищожаване на тъкани или за затваряне на тъкани или кръвоносни съдове. Този тип операция се използва често за облекчаване на симптоми, като големи тумори, блокиращи трахеята или хранопровода, което води до проблеми с дишането или храненето.

Криохирургия
Тя използва течен азотен спрей или много студена сонда за замразяване и унищожаване на аномални клетки. Тази техника понякога се използва за лечение на предракови състояния на кожата, шийката на матката и пениса, както и за лечение на някои видове рак на черния дроб и простатата. Сондата се насочва с помощта на ултразвук или компютърна томография. Това ограничава увреждането на съседната здрава тъкан.

Електрохирургия
Високочестотен ток може да се използва за унищожаването на клетки. Този вид интервенция се използва при някои видове рак на кожата и устата.

Радиочестотна аблация
При радиочестотната аблация високоенергийни радиовълни се изпращат през игла, за да затоплят и унищожат раковите клетки. Радиочестотната аблация може да се използва за лечение на тумори в черния дроб, белите дробове, бъбреците и други органи.

Mohs хирургия
Mohs хирургията се нарича също така микроскопски контролирана хирургия. Тя се използва за лечението на някои ракови заболявания на кожата чрез постепенно послойно отстраняване на засегнатата тъкан. След отстраняването на всеки слой, лекарят преглежда тъканта под микроскоп, за да провери за наличието на ракови клетки. Процедурата се повтаря, докато всички клетки във всеки отстранен слой изглеждат нормални.
Този вид операция се използва, когато степента на разпространение на рака не е известна или когато трябва да се спаси възможно най-много здрава тъкан, като например при рак на кожата около очите. Интервенцията се извършва от специално обучен хирург, след като кожата е обезчувствена.
Химиохирургията е по-старото име за подобен вид хирургична интервенция. При нея, преди отстраняването на тъканта, в засегнатата зона се вкарват определени лекарства. Mohs хирургията не използва лекарства за химиотерапия.

Лапароскопска хирургия
Лапароскопът е дълга, тънка, огъваема тръбичка, която се вкарва през малък разрез в тялото. С негова помощ могат да се извадят парченца тъкан, които да се изследват за ракови образувания. Тази процедура може да помогне за намаляване на загубата на кръв по време на операция и болката след това. Лапароскопията може да съкрати и продължителността на болничния престой и да помогне за бързото възстановяване след операция. Лапароскопската хирургия се използва често за отстраняването на жлъчни мехури, за лекуването на хернии и за много други операции. Тя може да се използва при лечение на рак, но не за всички видове рак. Лекарите могат безопасно и ефективно да използват лапароскопски операции при някои видове рак на дебелото черво, ректума, черния дроб, простатата, матката, бъбреците, и др. Използването ѝ върху други видове рак има нужда от още проучване.

Торакоскопска хирургия
Торакоскопът е тънка тръбичка с видео камера в единия край, която може да бъде вкарана в гръдната кухина през малък разрез при колабирал бял дроб. Това позволява на лекаря да види състоянието на гръдната кухина, да вземе тъканни проби от проблемните зони, да източи течност, да отстрани малки туморни образувания от повърхността на белия дроб. Този вид операция се прави с много малък разрез и дори се използва за отстраняване на части от белия дроб, които имат ракови образования. Проучванията показват, че този вид операция дава същите резултати при ранен стадий на рак, като при оперативно премахване на част от белия дроб чрез страничен разрез на гръдния кош.

Роботизирана хирургия
Роботизираната хирургия е вид лапароскопска (или торакоскопска) хирургична интервенция, по време на която лекарят седи пред контролното табло и използва прецизни роботизирани ръце, за да борави с инструментите, с които се извършва операцията. Предимствата на този вид хирургична процедура са същите, като предимствата на лапароскопската (торакоскопската) хирургия: може да помогне за намаляване на загубата на кръв по време на операция и на болката след това. Може да съкрати продължителността на болничния престой и позволява на пациентите да се възстановят по-бързо. Роботизираната хирургия понякога се използва за лечение на рак на дебелото черво, на простатата, на матката; използването ѝ върху други органи се проучва.

Други видове хирургия
Лекарите непрекъснато търсят нови начини за премахване или унищожаване на раковите клетки. Някои от тези начини размиват границата между разбирането ни за операция и други форми на лечение.
Изследователите в областта на медицината проучват много нови техники, като високоинтензивен фокусиран ултразвук, микровълни и дори мощни магнити, за да се опитат да премахнат нежеланата тъкан. Тези техники са обещаващи, но все още до голяма степен са експериментални.
Тъй като лекарите са се научили как да контролират енергийните вълни в лъчетерапията, се откриват нови техники на облъчване, които почти имат ефекта на хирургична интервенция. Чрез използване на радиационни източници от различни ъгли, стереотактичната лъчетерапия доставя голяма и точна доза облъчване в зоната на тумора.
Процесът е толкова прецизен, че понякога се нарича стереотактична операция, въпреки че разрез в действителност липсва. Уредите, използвани при тези операции, носят имена като гама нож и кибер нож, но всъщност и нож няма. Най-често с помощта на този метод се третира мозъкът, но той се използва и за лечение на тумори на главата, врата, белия дроб, гръбначния стълб и други места.

Подобни статии