ЛЕКАРСТВЕНО

Възможност за запазване на косата по време на химиотерапия

Увреждането, което лекарственото лечение причинява на космените фоликули, може да бъде избегнато или намалено чрез охлаждане на скалпа. Това става чрез понижаване температурата на скалпа с няколко градуса, непосредствено преди, по време и след извършване на химиотерапията, с което се минимизира или предотвратява загубата на коса.
Охлаждането причинява вазоконстрикция на кръвоносните съдове, което води до намаляване на притока на кръв в скалпа с 20-40%. По този начин се намалява количеството на химиотерапевтично лекарство и скоростта му на разпространение в плазмената мембрана на космените фоликули.
За пациента процедурата охлаждане на скалпа дава възможност за контрол, запазване на личното пространство и по- позитивно отношение към терапията.

Система за охлаждане на скалпа
В света има инсталирани над 3000 охлаждащи системи, с които са лекувани над 100 000 пациенти в 35 различни държави. През 2017г. системата получи одобрение и регистрация за ефективност и безопаснот от Американската агенция по безопасност на храните и лекарствата (FDA)
Използва се за превенцията на косопад, вследствие на химиотерапевтично лечение. Системата е тествана и разработвана над четвърт век и притежава най-високо ниво на клинична ефикасност, болнична безопасност и комфорт за пациента.
Може да се прилага при лечение на различни видове рак с утвърдени режими лекарствени комбинации. Системата за охлаждане на скалпа е технология за превенция на косопад. Състои се от компактен охлаждащ апарат, съдържащ охладител, който циркулира през специално проектирани охлаждащи шапки. Линиите с охладител използват за опора издигнато, регулируемо рамо, което предоставя максимален комфорт на пациента.
Най-важната характеристика е олекотеният дизайн на охлаждащите шапки (малка шапка- 404 г). Произведени от висококачествен силиконов материал, меките, гъвкави шапки за охлаждане предоставят плътно покритие на главата. За лесна идентификация петте различни размера са цветово обозначени, а вариращите големини осигуряват грижа за различни по форма скалпове.
Когато охладителят минава през шапката, за да отнеме топлината от скалпа на пациента, вътрешните температурни сензори позволяват да се поддържа равна, постоянна температура. Неопреновото покритие на шапката Paxman помага на работата и ефикасността на системата. Като изолира и предпазва шапката от високата температура на стаята, покритието попива конденза и осигурява добър контакт със скалпа – важен фактор за успешното лечение.
Силиконовите шапки се свързват към Системата за охлаждане на скалпа и са лесни за употреба, бързосвалящи се и нетечащи пластмасови съединители. След приключване на терапията шапката се сваля от охладителя, почиства се и се подготвя за следващия пациент, според протокола на болницата.

Преди процедурата
Подстригване на косата се препоръчва единствено в следните случаи:
• Ако косата е много дълга (до кръста). Тогава подстригването е необходимо поради тежестта, която се понася от корена на косъма.
• Ако е много гъста, е необходимо да се подстриже на етажи, за да се осигури по-добър контакт на скалпа с шапката
• Ако има накъсани краища, добре е те да бъдат отрязани. Косата Ви ще стане по- жива и управляема по време на процедурата

Процедурата
За успешна терапия температурата на скалпа трябва да се поддържа постоянна. Това се постига с правилния размер на шапката. Изборът на подходящия размер шапка е един от ключовите моменти за ефективност. Шапката трябва да е в контакт с цялата глава. Уверете се, че шапката не е поставена директно върху челото/ кожата.
След това, косата се обработва с контактен гел, слага се лента за коса и хавлиена кърпа на раменете. Поставянето на лента за коса върху челото може да помогне за предотвартяване на директен контакт с кожата.
Преди началото на инфузията скалпът се охлажда 30 минути. Това гарантира необходимата температура преди извършване на химиотерапията. Охлаждането продължава по време на химиотерапията и 90 минути след нея. Сестрата помага при свалянето на шапката. След това пациентът се аклиматизира, преди да си тръгне от болницата.
Първите 10-15 минути са най- дискомфортни. Това се дължи на бързото охлаждане на температурата на скалпа от около 37°С до 18-22°С. С достигането на тази температура, дискомфорта намалява.

След Процедурата:
След сваляне на охлаждащата шапка, останете 5- 10 минути да се аклиматизирате. Ако има образувана скреж по коста, отстранете я с нежни, леки движения с пръсти. При напускане на клиниката е добре да сложите шапка или кърпа на главата, за да намалите чувството за студ.
При пристигане вкъщи измийте косата със специализирания шампоан и обилно сложете от специализирания балсам. Водата, с която миете косата, трябва да е хладка (не много топла). Изсушете я нежно с мека хавлиена кърпа. Не използвайте сешоар. За разресване използвайте само препоръчаната Ви четка за коса.
Полаганата от Вас ежедневна грижа е също толкова важна за успеха, колкото и самата процедура.

Успеваемост
Стотици пациенти по света са успели да запазят частично или напълно косата си по време на лечението с химиотерапия. Успеваемостта зависи от много фактори, като типа рак и неговия стадии, възраст, типа коса и нейното състояние, общо здравословно състояние. Важно е да се знае, че загубата на коса е различна при различните хора. Успеваемостта не е гарантирана. Косата вероятно ще изтънее и ще стане по- рядка. Охлаждането на скалпа и запазването напълно или частично на космените фоликули предполага и по- бързо възстановяване след края на лечението.
Около 75% от пациентите успяват да запазят напълно или частично косата си, така че да не се налага носене на перука - алопеция степен 0 (без съществена загуба на коса) , степен 1 (малка загуба на коса), степен 2 (50%- средна загуба на коса).
Успеваемостта е различна и за различните лекарствени режими. При антрациклиновите препарати е около 45%, а при таксаните над 70%. Статистически повече от половината пациенти, преминаващи през лечение с процедурата охлаждане на скалпа не стигат до ползване на перука или кърпи за глава.
За успех се счита 50% или повече запазване на косата. В почти всички случаи пациентите губят коса през първите няколко процедури от 30 до 50%. Препоръчва се да се продължи с охлаждащите процедури, тъй като това не е ранен индикатор за това дали терапиятав крайна сметка ще е успешна или не.

Комфорт и приемливост при охлаждане на скалпа
Толерантността към усещането за студ може да варира широко от пациент до пациент. По- висока степен на дискомфорт се усеща първите 10- 15 минути от началото на процедурата. Най- често това е преходно състояние до аклиматизиране на пациента към усещането за студено. Препоръчва се завиване с електрическо одеало и по- топло облекло, независимо от времето навън. Дълбокото вдишване помага за продоляване на първоначалният шок от охлаждането, справяне със стреса и релаксация на тялото. След всяка процедура ще Ви бъде предоставен въпросник за оценка на комфорта/ приемливостта на охлаждащата система.
• 85% от пациентите описват охлаждането на скалпа като приемливо, с минимален дискомфорт.
• 12%т пациентите докладват, че се чувстват дискомфортно и 3% много дискомфортно.
• Главоболие: 80% без главоболие; 13% леко главоболие и 7% средно до силно главоболие. Препоръчва се да си носите хапче против главоболие.
• 5% от пациентите са прекъснали охлаждащата терапия, поради нетърпимост от по-голямата продължителност на терапията.

Възможни странични реакции
• Чести: Главоболие, дискомфорт от охлаждането
• Редки: Гадене, замаяност
• Много рядки: Изтръпване на езика, сърбеж, болки в синусите, суха кожа, болка в скалпа, втрисане
14 неща, които трябва да знаете за лечението с охлаждаща система:
1. Бъдете проактивни. Ако усещате, че шапката Ви не е поставена достатъчно стегнато и прилепнало до скалпа, информирайте сестрата.
2. Важно е шапката да обхваща плътно целият скалп.
3. Каишката под брадичката може да създава известен дискомфорт, но е важно да бъде стегната, за да се постигне максимално прилепване на шапката към скалпа. Може да ползвате възглавничка или дунапрен за омекотяване.
4. Трябва да усещате охлаждането на скалпа равномерно навсякъде. Ако нямате това усещане, информирайте сестрата.
5. Използвайте електрическо одеало, топли дрехи и топли напитк,и за да се справите по- лесно с усещането за студено.
6. При поява на главоболие може да вземете таблетка или да попитате медицинската сестра.
7. Ако ползвате екстеншъни за коса, трябва да ги свалите преди полагането на шапката. Косата не трябва да бъде вързана, да има плитка, кок или опашка.
8. След края на процедурата може да има заскрежаване на косата.
9. Косата не трябва да се боядисва, къдри или изправя, обработва с маша, да се връзва на плитка, кок или опашка, да се ползват екстеншъни за целия период на лечение.
10. Използвайте само специализирани шампоан, балсам и четка за коса. Миенето на косата и нейното оформяне да става само с нежни, масажиращи движения с пръсти. Не използвайте сешоар.
11. Може да загубите 30% до 50% от косата си.
12. Ако не се наложи да носите перука и тюрбан се отчита като успешно лечение.
13. Част от загубената коса може да започне да расте отново още по време на химиотерапията
14. Страничните ефекти и дискомфорт от охлаждането, за които трябва да сте подготвени:
a. Усещане за студено
b. Главоболие от леко до тежко
c. Тежест от шапката на главата
d. Болка в челната област
e. Идваща и отминаваща болка във врата
f. Леко замайване
g. Гадене
h. Продължителност на терапията

Подобни статии