РЕХАБИЛИТАЦИЯ

Лимфедем

Лимфна система
Лимфната система се състои от органи, като сливици, тимус, слезка (далак) и мрежа от лимфни възли, жлези и съдове, които се простират по цялото тяло. Те съдържат течност наречена лимфа. Тя е безцветна течност, която се формира в тъканите на тялото.
В нашите тела има постоянен обмен на течности. Той преминава от тъканите на тялото в лимфната система,където се филтрира в лимфните възли и се вливат в кръвния поток. Този постоянен поток регулира количеството течности в различните части на тялото.
Лимфната система произвежда клетки наречени лимфоцити, които помагат на организма да се справя с инфекциите. Лимфоцитите циркулират в кръвта, но са концентрирани основно в лимфната течност, която формира част от имунната система на тялото.

Какво е лимфоедем?
Лимфоедемът представлява оток на кожата и подкожието, дължащ се на затруднено оттичане на лимфата (лимфен застой).
Лимфоедемът може да засегне всяка част от тялото, включително главата, шията и гениталиите. Въпреки това, най-често засяга крайниците и гърдите.
Лимфата е безцветна течност, която се формира в тъканите на тялото. Обикновено се влива в кръвта чрез мрежа от възли и съдове, които формират лимфна система. Лимфните възли служат като филтър, който премахва мъртвите и анормалните клетки, включително раковите клетки и бактерии.
Лимфните възли играят важна роля в защитния механизъм на организма, като го предпазват от инфекции. Бройката на лимфни възли в тялото варира от 500 до 1500. Намират се в струпвания в областта на главата и шията, под мишниците, слабините, белия дроб и корема. Когато лимфата се връща в циркулацията, тя се филтрира във възлите, които се вливат в по-големи лимфните съдове и оттам навлиза в кръвната циркулация.
Кога се проявява лимфоедемът?
Лимфоедемът може да се унаследява, т.е. може да се предва в поколенията. Може да е следствие на недоразвита лимфна система, което може да бъде забелязано след раждането, но може и да се прояви по-късно в живота. Понякога може да се прояви без да има болен член на семейството. Този тип лимфоедем се нарича първичнен лимфоедем.
По-често лимфоедемът се развива в следствие на операция или лъчетерапия в области на тялото, където лимфните възли са засегнати. Може да се прояви веднага след лечение или години след това.
Лимфоедемът може да се появи в следствие на травма или инфекция. Този тип лимфоедем се нарича вторичен.
Какво причинява лимфоедем?
Лимфоедемът може да се появи, когато лимфни възли или съдове се засегнат при различни видове лечение на рак. Операция или лъчетерапия в областта на лимфните възли, може да наруши техния дренаж. Ситуацията наподобява река, чиито път е блокиран от стена. Водата се събира зад стената, залива брега и ако почвата не попива правилно водата, тя подгизва. При лимфоедем, лимфата преминаваща през засегнатата тъкан се редуцира и тя се насъбира в околните тъкани, предизвикваща подуване (оток).
Някой често задавани въпроси
Може ли лимфоедемът да се излекува?
Има няколко начина за лечение на лимфоедема. Въпреки уврежданията в лимфната система, някои течности все още преминават през засегнатата тъкан. Лимфната система трябва да бъде насочена по алтернативни пътища на преминаване на течностите.
Всички лечебни техники целят да възстановят баланса между скоростта на произвеждане на лимфа и скоростта, с която тя преминава през тъканите.
Защо някои хора развиват лимфоедем, а други не?
До сега никой не може да обясни защо при някои хора се проявява, а при други не. Провеждащите се в момента изследвания предполагат, че е съвкупност от много различни фактори влияят за засягане на тъканта. Необходими са още научни изследвания по отношение на този проблем.
Всяко подуване ли означава лимфоедем?
Не, има много причини, които могат да причинят оток. Често след операция е характерно да има подуване. Това може да се случи, като част от процеса на заздравяване и ще изчезне с малко или без никаква медицинска намеса. Ако имате подуване и се тревожите, свържете се с лекаря си за съвет.
При появяване на лимфоедем означава ли че ракът се е завърнал?
При първа проява на подуване, много хора се тревожат, че ракът им се е завърнал. Свържете се с Вашият лекар за съвет.
Защо течността не може да премине?
Този вид оток често пъти не се събира само под формата на „басейн“, а се разпространява през тъканите,затруднявайки дренажа (преминаването). От друга страна лимфата се произвежда в тъканите със скоростта, с която преминава.
Ще помогне ли употребата на диуретици?
Диуретиците имат слаб ефект върху този тип оток. Те „изсушават“ други части на тялото, но не проблемният оток, което е нездравословно.
Могат ли засегнатите области да бъдат премахнати опериративно?
Повърхностната тъкан „запушена“ от вода може да бъде хирургично премахната, това обаче може да доведе до ново засягане в съседство. Също така, операцията няма да премахне причината за отока, така че лимфоедема няма да изчезне.
Операциите могат да се проведат чрез байпас – създаване на нови алтернативни пътища за оток на лимфата. За жалост тези операции рядко носят дългосрочни резултати. Нови хирургични техники използват трансплантация на лимфни съдове, но към настоящият момент има малко доказателства в подкрепа на тези интервенции и липсват данни за дългосрочни ползи.
Понякога, след като отокът е редуциран в следствие на лечение, могат да се направят пластични операции, които да премахнат излишните кожни гънки. Това не винаги е препоръчително, поради което задължително се консултирайте с лекар.
При лимфоедем може да се проведе и липосукция. Това може да е болезнено и въпреки че размера на подуването се намалява, причинителят не се отстранява и отока може да се появи отново.
Може ли лимфоедемът да се излекува?
Лимфоедемът не може да се излекува напълно, защото лимфните съдове и възли не могат да бъдат заменени или поправени след лечението. Въпреки това, е възможно отоците да бъдат редуцирани значително и намалението може да бъде поддържано. В много малко случаи, при които лимфоедемът е причинен в следствие на рак, лечението на рака може да редуцира или премахне отоците. Колкото и сполучливо да е лечението Ви, винаги има риск лимфоедемът да се завърне. Препоръчително е да продължите, да носите помощни трикотажи и да правите упражнения, които стимулират лимфния дренаж.
По време и след Вашето лечение е препоръчително да следвате съветите на лекуващия Ви лекар или вашия физиотерапевт.Той може да разпознае какво влошава подуването и като го ограничите, да контролирате лимфоедема.
Как се лекува лимфоедемът?
Има четири начина за лечение:
 Грижа за кожата;
 Раздвижване на засегнатата област;
 Носене на подходящо облекло или специални бандажи;
 Упражнения за стимулация на лимфния дренаж.

Грижа за кожата
Грижата за кожата на засегнатата област е важна, тъй като намалява риска от инфекции. Засегнатата област трябва да бъде добре почиствана при къпане всеки ден. Внимавайте с прекалено топлата вода, тъй като тя може да предизвика допълнително кръвоснабдяване в засегнатата област и подуването може да се влоши. Ако засегнатата област е недостижима за Вас, помолете за помощ някого. Не забравайте да подсушите добре.
При поява на гъбична инфекция трябва веднага да започнете лечението, тъй като може да предизвика допълнителни проблеми.
Области, които имат нужда от специално внимание при къпане са:
 Под гърдите;
 Зад ушите;
 Слабините в гениталната област.
Сухата кожа може да се нацепи, излагайки засегнатата област на инфекция. Препоръчва се използването на непарфюмирани хидратиращи лосиони и кремове, за да се предотвратят допълнителни кожни реакции.

Инфекция
Инфекцията може да предизвика по-нататачно увреждане на тъканите, по-голям оток и може да направи лимфоедема по-труден за лечение.
Опитвайте се да избягвате порязвание и одраскване в засегнатата област. Ако се нараните, измийте добре раната и я дезинфекцирайте. Ако раната е по-дълбока, използвайте минимално количество превързочен материал.
Ако забележите червеникав цвят в района на раната или бавно зарастване, се консултирайте с лекар.
Ако имате инфекция, може да се наложи да приемате антибиотици.
Ако подутата област се затопли, почервенее и стане болезнена, може да сте развили вътреклетъчно асептично възпаление (целулит). Може да развиете симптоми характерни за грип и да не се чувствате добре. Обикновено симптомите се подобряват при прием на антибиотик. Задължително се консултирайте с лекар.
Антибиотичното лечение трябва да започне веднага. Почивайте и третирайте инфектираната област, не използвайте прилепнали, тесни дрехи, докато лечението не даде резултат. Можете да приемате болкоуспокояващи лекарства, например парацетамол.
Някои хора развиват отново вътреклетъчно възпаление без никакъв външен причинител (рана или друго нараняване). Ако това се случва често (поне два пъти годишно) може да се наложи да Ви бъдат предписани профилактични антибиотици, предотвратяващи възпалението. Дозата ще бъде малка в продължение на една година.

Как да си помогнем?
Опитайте се да избягвате неща, които могат да доведат до инфекция. Например инжекции в засегнатата област, взимане или приемане на кръв, порязвания, ухапвания от насекоми, одрасквания или ухапвания от домашни любимци, неналожителни операции, акупунктура.
Опитайте се да избягвате промяна в температурата на средата, което може да доведе до оток. Избягвайте къпането с много топла или гореща вода, изгаряния, слънчеви изгарания, директен контакт с лед или сняг и масажи върху засегнатата област.
Опитайте се да избягвате натиск върху подутата област, като измерване на кръвно, прилепнали дрехи, тесни бижута (пръстени, гривни).
Основен съвет
Третирайте внимателно ноктите на засегнатия крайник. Ако имате проблеми със справянето сами, отидете на маникюрист.
Използвайте препарати против насекоми.
Използвайте машинка при отстраняването на нежелани косми. Депилаторните кремове могат да предизвикат инфекции, а бръсначката порязване.
Ако е засегната ръката:
Носете ръкавици, когато работите или миете. Използвайте домакински ръкавици при допир с топли чинии. Използвайте незасегнатата ръка, когато бъркате във фризера или във фурната. Използвайте напръстник при шиене.
Ако е засегнат кракът:
Носете дълги панталони при работа навън, не ходете боси особено на плажа, около басейни или обществени бани. Използвайте машинка или защитен бръснач при отсраняване на косми.
Ако са засегнати лицето или шията:
Използвайте електрическа машинка за бръснене. Не носете нищо прилепнало като плътни яки, гердани, шалове, вратовръзки и др. Използвайте подходящи кремове и грим, особено при чувствителна кожа.
Раздвижване на засегнатата област
Подуването може да ограничи някои движения на крака или ръката. Опитвайте се да използвате крайниците си, колкото се може повече. Движенията намаляват отока, като спомагат оттичането на лимфата. Физиотерапевт или рехабилитатор могат да Ви препоръчат някои прости упражнения, които имат за цел да редуцират големината на отока.
Ще Ви се даде съвет за специфични ежедневни упражнения. Ако имате трудности при достигането на пода или не можете да държите химикалка правилно, терапевтът може да помогне.
Ако ръката Ви е засегната, се опитвайте да избягвате бързи, натоварващи и резки движения, като дърпане, повдигане на тежки предмети и др. Можете да разтегнете или натоварите мускулите, което води до влошаване на подуването.
Опитайте се да не движите ръката си, когато ходите, защото може да се подуе допълнително. Дръжте я в джоба или на презрамката на чанта, която носите през другото рамо или по друг начин, който не изисква движение. Внимателното раздвижване, последвано от почивки е най-благоприятно. Когато почивате, ръката трябва да е разгъната на възглавница на нивото на сърцето, тъй като лимфата може да обездвижи ставата, ако е в сгънато положение. По този начин ще предотвратите образуването на лимфа. Ако кракът Ви е засегнат, избягвайте стоенето прав за дълго време. Когато почивате, разтеглете си краката на стол или легло, като ходилата трябва да са на нивото на кръста. По този начин ще предотвратите навлизането на големи количества лимфа.

Упражнения
Упражненията са полезни за засегнатия крайник, доколкото това са обичайни за Вас натоварвания. Ходенето помага за ускоряването на лимфния поток. Ако се занимавате с аеробика, играете тенис или карате колело, ако планирате да се заемате със спорт, моля посъветвайте се с лекар или физиотерапевт.
Прекаленото натоварване, особено при внезапното започване на спорт може да направи отока по-голям. Това се случва, защото се ускорява кръвния поток, следователно се продуцира повече лимфа. Ако имате трикотаж подходящ за заболяването, носете го по време на упражнения.
Плуването е най-подходящо, тъй като позволява по-лесно движение, защото водата придържа отока вместо трикотажа. Ако не можете да плувате, водната аеробика може да е подходяща за Вас. След като сте били във водата, вземете душ, за да предотвратите инфекция. Използвайте хидратиращи лосиони, тъй като хлора и солта изсушават кожата.
Почивката е също толкова важна, колкото и упражненията. Не забравяйте да поставяте крайника в правилната позиция по време на почивка.
Ядене и говорене
Може да имате затруднения при храненето, говоренето и поддържане на устна хигиена, ако част от лицето или шията е подута. Вашият терапевт може да Ви насочи към определени специализирани лица, занимаващи се с горепосочените проблеми. Физиотерапевт може да Ви помогне, ако имате скованост в мускулите на шията и лицето. Ако намирате визията си за притеснителна, обсъдете го с терапевта.
Сексуални контакти
Може да продължите да поддържате сексуалния си живот, дори да имате оток в гениталната област.
Сексуалната активност повишава кръвоснабдяването на гениталите и може да доведе до по-голям оток. Мъже, които имат генитален оток могат да имат затруднения при получаване на ерекция и с проникването. Потърсете помощ и съвет при нужда. Личната хигиена е важна, за да се редуцира риска от инфекция.
Можете да изгубите желанието си за секс. Това не е необичайно при боледуване и подтиснатост.
Ако имате конкретни въпроси, които желаете да обсъдите, поговорете с Вашия лекар.
Компресионната терапия
Компресионната терапия включва натиск и налягане,които въздействат благоприятно върху засегнатия крайник. Трябва да бъде внимателно подбрана от Вас и вашия терапевт. Може да се наложи винаги да носите компресионната превръзка при упражнения и други физически активности.

Компресионната терапия се осъществява посредством:
 Еластични компресионни трикотажи;
 Многослойна компресионна превръзка;
 Специализиран сутиен при оток в областта на гърдите.
Компресионната терапия не се препоръчва като метод за лечение на лимфоедем на лицето и шията.
Компресионен трикотаж
Повечето хора с лимфоедем имат компресионен трикотаж. Изработен е с цел да намалява формирането на лимфа. Осигурява устойчивост, с която регулира способността на мускулите да изпомпват и придвижват лимфата. Размера на трикотажа не бива да се увеличава, а често пъти се намалява. Допълнителни слоеве трикотаж увеличават компресията, поради което може да се наложи да носите повече от една дреха.
Трябва да използвате специализиран трикотаж веднага след ставане и да го махате преди лягане. Когато започнете да носите трикотаж може да се чувствате странно. Първоначално може да го носите по няколко часа и да увеличавате времето постепено всеки ден. Към третия, четвъртия ден трябва да можете да го носите цял ден.
Може да срещнете трудности при обличането на трикотажа. Консултирайте се за най-лесния начин. Носенето на гумени ръкавици може да повиши стегнатостта на захвата. Ако имате трудности можете да вземете специален апликатор.
Веднъж след като сложите трикотажа ще се почувствате пристегнато, сигурно и комфортно. Ако забележите промяна в цвета на пръстите на ръцете и на краката, намалена чувствителност или болка в крайниците, съблечете трикотажа веднага. Ако имате някакви проблеми с размера и комфорта на трикотажа си, се свържете с консултант.
Специализираните дрехи трябва да се перат на всеки два - три дни на 40 градуса или по-малко и трябва да съхнат на стайна температура. Използвайте обикновен перилен препарат.
Компресионните дрехи имат няколко разновидности от цветове, зависещи от стила на човека.
На всеки шест месеца ще имате нужда от нови компресионни дрехи, тъй като те губят своето компресионно действие.
Многослойна компресионна превръзка
Многослойната компресионна превръзка се използва когато:
 Няма трикотаж за определен размер на тялото;
 При чувствителна кожа.
Няколко слоя от превръзка и подложки от пяна ще бъдат сложени върху засегнатото място. Слоевете защитават кожата. Първоначално превръзката може да бъде поставена от медицинско лице, но трябва да се научите да го правите и самостоятелно.
Компресионна превръзка се полага ежедневно, за да не загуби действието си. Медицинско лице може да следи състоянието Ви.
Докато сте подложени на компресионна терапия е препоръчително да носите широки дрехи, за да има ефект от лечението.
Ако отока е на краката, носете спортни широки обувки, за да Ви е удобно. Чехлите не са подходящи, тъй като не обхващат добре бандажа.

Дренаж на лимфата
Подпомагането дренажа на лимфата е познато още като „масаж“, тъй като включва движения на ръката по кожата, но е много по-различно от арома и терапевтичните масажи, които са свързвани с увеличаване на кръвоснабдяването.
Има два начина на източване на лимфата, които могат да се използват за лечение на лимфоедем: ръчно източване на лимфата (РИЛ) и просто източване на лимфата (ПИЛ).
Лимфо-източващите техники осигуряват нормална стимулация на лимфните възли под кожата.Те им помагат да работят по-усилено и да намерят нови пътища, по които да преминава лимфата, насъбрала се в отока.
Лечение с РИЛ или ПИЛ може да бъде от полза, ако имате оток на лицето, шията , гениталите, тялото и гърдите.
РИЛ
РИЛ е специален тип масаж, създаден да стимулира лимфната система. Движенията на ръцете на терапевта и използваните масла са строго специфични за отделните пациенти. Масажът трябва да бъде извършен от специализирано лице.
ПИЛ
ПИЛ е проста форма на масаж, който може да се научите да правите и сами всеки ден. Масажа е базиран на по-сложния РИЛ и отнема около 20 минути. Препоръчително е да правите масажа всеки ден по едно и също време, за да може да се стимулира лимфната система. Масажът може да се практикува както с, така и без специализирано облекло и компресионна превръзка. Терапевтът може да Ви научи на този тип масаж.
Компресионни помпи
Ако имате компресионна помпа, трябва да обсъдите употребата й. Механичните компресионни помпи „стискат“ подутият крайник. Те могат да са под формата на ръкав или обувка, които на определени интервали от време се надуват и спадат. При махане на помпата, често се случва отокът да се премести или да се върне. Въпреки това помпата може да помогне за намаляване отока на тъканите и може да Ви бъде препоръчана.
Как ще се наблюдава прогресът ми?
Прогресът Ви ще бъде наблюдаван всеки път,когато дойдете в болницата. Честотата на вашите посещения може да варира, в зависимост от това как понасяте лечението. При всяко Ваше посещение имате възможността да дискутирате про-
блемите, свързани с лимфоедема. Отокът ще бъде прегледан и може да бъде измерен. Лечението може да се променя с нови диети и упражнения. В повечето случаи Вие сте човекът, който следи прогреса.
Какви промени трябва да съобщя на терапевта ми?
Свържете се с терапевт или лекар, ако нещо Ви тревожи, но особено ако забележите:
 Симптоми за инфекция- червен цвят, парене, обриви, болка, засягащи отока, температура или грипоподобни симптоми;
 Симптоми за проблемна циркулация- промяна на цвета на отока на бял, син или лилав, при болка или внезапно уголемяване на отока;
 Знаци, свързани с влошаване на лимфоедема са- по-голям оток, формиране на „буци“, втвърдяване на кожата или сълзене;
 Знаци, свързани с промяна в сензитивността или функцията на засегнатата област – непохватност, болка, изтръпване и др.
Как ще засегне лимфоедемът животът ми?
Как лимфоедемът ще засегне животът Ви, зависи от това, къде е отокът и колко е голям. Може да не попречи на обичайния Ви начин на живот. Въпреки това може да се наложи да промените някои активности, ако включват много или малко движение на подутия крайник. Опитайте се да продължите да живеете нормално, до колкото е възможно, но се вслушвайте в тялото си. Ако някое движение причинява дискомфорт се отнесете с внимание към него или го избягвайте. Например, ако Ви е непосилно да вдигате децата, клякайте на тяхното ниво.
Ако имате затруднения с къпането, готвенето или обличането, помолете да Ви насочат към специалист или намерете някой, който да Ви помага.
Лимфоедемът е хронично заболяване и не винаги води до увреждане.

Дрехи и обувки
Може да имате проблем с намирането на дрехи и обувки, които са Ви по мярка. Избягвайте тесните дрехи и бижута, тъй като могат да дразнят и да доведат до по-голям оток.
Относно обувките се препоръчват такива, които могат да се регулират колко стегнати да бъдат. По време на компресионна терапия може да Ви е по-удобно да ходите с гуменка или друга спортна обувка. Понякога не е възможно да носите един и същ номер обувки на двата крака. Продължавайте да изглеждате добре, въпреки лимфоедема. Бандажите можете да прикриете с дълги панталони, поли и рокли, блузи с дълъг ръкав, ръкавици.
Помага ли промяната в диетата?
Наднорменото тегло може да повлияе на лечението и здравето Ви като цяло. Ако се тревожите за теглото си, говорете със специалист в областта, най- често консултант по хранене и диетика.
За лечение на лимфоедем няма специална диета. Опитвайте се да се храните здравословно и балансирано.

Пътувания
Няма никаква причина да не пътувате. Ако планирате да прелетите големи разстояния, носете подходящият трикотаж. Отокът може да се увеличи поради налягането в самолета. Ще спадне след като отново сте на земята.
При топъл климат се грижете за кожата си. Използвайте слънцезащитен крем. Стойте на сянка. Помнете, че през трикотажа може да изгорите дори само като се разхождате. Слънцеизгарянето може да рефлектира върку отока.
Къпете се след плуване в басейн или солена вода. Хлорът и солта не са благоприятни, тъй като изсушават кожата.
Използвайте допълнително овлажнител.
Не ходете боси на плажа, в морето и около басейна, ако ви е подут крака.
Топлината може да влоши отока – не се притеснявайте за това. Ако е възможно, продължете да носите трикотажа. Намерете хладно място и почивайте. Всяка промяна в подуването може да се регулира, при прибирането Ви вкъщи.
Обмислете внимателно, къде ще отидете на почивка. При по-екзотични дестинации, може да се наложи да използвате спрей против насекоми или да се ваксинирате. Ваксините не трябва да се поставят върху отока или в област с риск от подуване.
Помнете, когато сте на зимна почивка, че слънцето е по-коварно. Не забравайте слънцезащитния си крем.
Не забравяйте да вземете антибиотиците си с Вас, ако сте на дългосрочно лечение или лекарят Ви е казал, че имате риск от възпаление. Ако предполагате поява на инфекция в подутата област, отидете веднага на лекар. Проверете предварително, каква медицинска помощ е достъпна там, където отивате. Не забравяйте здравната си осигуровка.
Активните почивки са забавани, но не ги разваляйте с пренатоварване.
Как да си помогнем?
Ключови точки са:
 Грижете се за кожата си, за да предотвратите инфекция;
 Опитайте се да постигнете баланс между почивка и упражнения;
 Не използвайте подутата област от тялото много интензивно и непрекъснато;
 Носете и се грижете за трикотажа си, според дадените Ви инструкции;
 Използвайте лимфодренажните техники, на които са Ви научили;
 Поддържайте връзка с медицинския екип при промяна на цвят, усещане, температура или подуване в засегнатата област.

Оздравителна гимнастика при лимфоедем на ръка и крак
Важно правило при оздравителната гимнастика е да се започва от малките стави към по-големите. Всяка тренировка трябва да започва с раздвижване на фалангите на пръстите на ръцете,преминавайки през въртене на китка, сгъване и разгъване на лакът, движения напред и назад на рамена.Същото правило важи съответно при лимфоедем на крак.
Упражнения за раздвижванена ръце, раменни и гръдни мускули при лимфоедем
1. Упражнения за раздвижване фалангите на пръстите на ръцете
 Със свити лакти към тялото започнете да свивате пръстите в юмрук и да отпускате.
 Изпънете ръцете напред и продължете със свиването в юмрук.
 Изправете ръце нагоре и продължете със свиване и отпускане.

2. Упражнения за раздвижване на китка и лакът
 Със свити лакти до тялото и свити в юмрук ръце, въртете китките по часовниковата стрелка и обратно.
 Разгъвайте и свивайте в лакътя ръката 5-7 пъти.
 Изправете ръка нагоре и завъртете китката няколко пъти в двете посоки.
 Сложете ръце до тялото. С въртеливи движения на китките бавно вдигнете ръце нагоре, докато усетите леко опъване в засегнатата ръка.

3. Упражнения за раменен пояс
 Легнете по гръб със свити колена.
 Хванете пръчката с две ръце, с длани, насочени нагоре.
 Повдигнете към главата си, до степен на леко разтягане в засегнатата ръка.

 

 Задръжте 5 секунди. Повторете упражнението 5-7 пъти.

4. Упражнения за гръдни мускули и рамо
 Легнете по гръб на пода.
 Сключете ръце зад врата с лакти, насочени зад тила.
 Опитайте се да раздалечите лактите си един от друг,насочвайки ги към пода до леко опъване.Може да Ви отнеме няколко седмици, докато докоснете с лактите си пода.
 Повторете 5-7 пъти.

5. Упражнения за раздвижване на лопатката и мускулите на раменния пояс
 Седнете на стол, в непосредствена близост до маса.
 Подпрете с дланта на здравата ръка масата, със свит лакът и не я местете по време на упражнението.
 Изпънете засегнатата ръка върху масата.
 Без да движите тялото си я плъзгайте напред и прибирайте назад плавно, за да усетите движението на лопатката и рамото.


 Почивайте, като отпускате ръката.
 Повторете 5-7 пъти.

6. Упражнения за раздвижване на лопатката
 Седнете на стол, без да се облягате.


 С леко свити лакти, движете едновременно и двете ръце напред-назад, без да движите раменете си нагоре или надолу.
 Повторете 5-7 пъти.

7. Упражнения със сгъване в кръста
 Седнете на стол или на пода и хванете ръце над коленете.
 Вдигнете ги бавно над глава до вертикална позиция.
 Наклонете наляво и после на дясно.


 Повторете 5-7 пъти.

8. Упражнения за раздвижване на гръдни мускули
 Застанете с лице към ъгъл между две стени,със събрани пети и леко отворени пръсти.
 Свийте лактите си и ги поставете на съответните стени, като не са по-високо от нивото на рамената.
 Без да движите ръце и крака, се опитвайте да приближите с гърдите си ъгъла.Ще почувствате разтягане през гърдите и раменете.
 Повторете 5-7 пъти.

9. Упражнения за раздвижване мускулите на раменния пояс
 Застанете с лице към стената и опрете длани на нея.
 С помощтта на пръстите си пълзете нагоре, докато усетите разтягане.
 Повторете 5-7 пъти.

10. Упражнения за раздвижване на ръката с гирички


а) В легнало положение
 Легнете настрани, откъм незасегнатата ръка,в непосредствена близост до ръба на леглото.
 Хванете гиричката и правете махове с ръката покрай леглото.
 След това изпъвайте ръката настрани от леглото и свивайте в лакът 5-7 пъти.
б) Сгъване в лакътя
 Хванете гиричката с пусната ръка до тялото, с длан, обърната напред.
 Сгънете в лакътя до 90 градуса и задръжте 5 секунди.
 Сгънете още лакътя- до пълно приближаване до тялото.
 Повторете 5-7 пъти.
в) Напред и нагоре
 С гиричка вдигнете ръка напред и нагоре, докъдето усетите опъване.
 Задръжте 5 секунди и свалете ръката.
 Повторете упражнението 5-7 пъти.


г) Настрани и нагоре
 С гиричка в ръка изнесете ръката встрани и задръжте 5 секунди.
 Продължете нагоре, докато усетите леко опъване.
 Повторете упражнението 5-7 пъти.

11. Упражнения за раздвижване на крак
1. Раздвижване на пръсти, глезен и коляно


а) Упражнение за пръсти и глезен
 Седнете на стол, опрете петата в пода и започнете да сгъвате и отпускате пръстите на краката.
 Изпънете леко крака и продължете с въртеливи движения на глезена последователно в двете посоки.
 Стъпете на пода и повдигнете петата, като се опирате на пръстите си. Задръжте 5 секунди и стъпете отново на пода.
 Повторете 5-7 пъти.
б) Упражнение за коляно – 1
 Седнете на стол с опрени ходила на пода.
 Изправете крака в коляното. Задръжте 5 секунди.
 Приберете крака обратно до другия.
 Повторете упражнението 5-7 пъти.

Упражнение за коляно – 2
 От изправено положение вдигнете нагоре крака
със сгънато коляно.
 Задръжте 5 секунди.
 Стъпете отново на пода.
 Повторете упражнението 5-7 пъти

Упражнение за коляно – 3
 Застанете с лице към висока маса и се подпрете с
ръце на нея.
 Сгънете коляното и задръжте 5 секунди.
 Стъпете отново на пода.
 Повторете упражнението 5-7 пъти.

Упражнение за коляно – 4
 Застанете с лице към облегалката на стол и я хва-
нете с ръце за опора.
 Сгънете колената така, че да приклекнете леко.
 Задръжте 5 секунди.
 Изправете се.
 Повторете упражнението 5-7 пъти.

Раздвижване на тазобедрени стави
 Застанете странично до облегалка на стол и се хванете за нея за опора.
 Изнесете крака напред, с изпънато коляно и задръжте 5 секунди.
 Изнесете крака назад, с изпънато коляно и задръжте 5 секунди


 Повторете упражнението 5-7 пъти.
а) В легнало положение
 Качете краката си върху 2-3 високи възглавници.
 Направете няколко ножични движения с краката.
 Свийте колената и опрете ходилата върху възглавниците.
 Повторете упражнението 5- 7 пъти.

Препоръки
Спрете упражненията и говорете с Вашия лекар веднага, ако:
 Почуствате отпадналост или губите равновесие.
 Имате болка, която се усилва с всяко следващо упражнение.
 Усетите болка, стягане или друго усещане в засегнатата ръка.
 Имате главоболие, замаяност, замъглено виждане, почуствате изтръпване в ръцете и гърдите.

 

Подобни статии