НАРЪЧНИЦИ НА ПАЦИЕНТА

Рак на тестисите

Въведение

Ракът на тестисите е заболяване, което възниква, когато ракови (злокачествени) клетки се развиват в тъканите на тестисите. Има два основни типа рак на тестисите: семином и несемином.
Ракът на тестисите възниква в половите клетки (тези, които се превръщат в сперматозоиди).
Други видове рак на тестисите съществуват, но са много редки и не са обхванати в това ръководство.
Ракът на тестисите засяга най-вече мъже на възраст между 15 и 40 години. 

Какви са различните видове рак на тестисите?

Има два различни вида рак на тестисите: семином и несемином
Семиномите се състоят от един вид ракови клетки, получени от гонадална стволова клетка, докато несеминомите обикновено включват смес от клетъчни типове, включително тератом, ембрионален карцином, хориокарцином и тумори на жълтъчния сак.

Диагностика:

Ракът на тестисите може да няма симптоми, но обикновено се диагностицира, когато пациентът забележи бучка , болка или подуване в тестисите или усещане за тежест в скротума.
Диагнозата рак на тестисите обикновено се основава на резултатите от клиничен преглед на тестисите, кръвен тест за проверка на нивата на специфични туморни биомаркери (лактат дехидрогеназа [LDH],човешки хорионгонадотропен хормон [hCG] и алфа-фетопротеин [AFP]) и ултразвуково изследване на тестисите.
Окончателна диагноза се поставя след отстраняване и изследване на тестиса.

Опции за лечение на рак на тестисите

Лечението на рак на тестисите зависи от вида на тумора (семином или несемином), стадия на тумора и оценката на риска
Вариантите за лечение включват: хирургия, наблюдение, химиотерапия и лъчетерапия.

Семином: I стадий

След орхиектомия, повечето пациенти със семином в I стадий остават под наблюдение.
Някои пациенти са с по-висок риск от рецидив.

Семином: IIA стадий

След орхиектомия на пациентите със стадий IIA семином обикновено се предлагат лъчетерапия или химиотерапия с три цикъла на блеомицин, етопозид и цисплатин или четири цикъла на етопозид и цисплатин.

Семином: IIB / C стадий

Пациентите със стадий IIB и семином стадий IIC обикновено се лекуват с три цикъла на блеомицин, етопозид и цисплатин след като е направена орхиектомия, или четири цикъла на етопозид и цисплатин..
Лъчетерапията на коремните и тазовите лимфни възли е алтернативен вариант.

Семином: III стадий

Химиотерапията с блеомицин, етопозид и цисплатин е стандартното лечение за стадий III семином след орхиектомия.
При пациентите с добра прогноза се прилагат три цикъла на блеомицин, етопозид и цисплатин , докато при пациентите с по-неблагоприятна прогноза се прилагат четири цикъла.
Етопозид, ифосфамид и цисплатин е алтернативен вариант на химиотерапия, ако терапия с блеомицин, етопозид и цисплатин не е подходяща.

Несемином : I Стадий

Повечето пациенти със I стадий несемином, при които риска от рецидив е малък, подлежат на наблюдение след орхиектомия.
Пациентите, при които риска от рецидив е висок могат да бъдат подложени на наблюдение или да им се приложи един цикъл химиотерапия с блеомицин, етопозид и цисплатин.
Пациентите с повишаващи се нива на туморните биомаркери след орхиектомия могат да получат три цикъла с блеомицин, етопозид и цисплатин
Четири цикъла на терапия с етопозид и цисплатин или терапия с етопозид, ифосфамид и цисплатин са алтернативи за пациенти, които не са подходящи за терапия с с блеомицин, етопозид и цисплатин.

Несемином: II / III Стадий

Пациентите със стадий II или III несемином и добра прогноза обикновено се лекуват с три цикъла блеомицин, етопозид и цисплатин или четири цикъла етопозид и цисплатин
Пациентите с несемином стадий IIA могат да бъдат подложени на щадящо премахване на лимфните възли ако нивата им на биомаркери са нормални.
Пациентите с средно тежка и неблагоприятна прогноза обикновено получават четири цикъла с блеомицин, етопозид и цисплатин или с етопозид, ифосфамид и цисплатин.

Рецидивиращ рак на тестисите

За лечение на рецидив може да се използва лъчетерапия или химиотерапия. Хирургията може също да бъде опция, ако новопоявилия се тумор е единичен.

Проследяване след прекратяване на лечението

Целта на проследяването на състоянието след приключване на лечението е да се установи навреме ако туморът рецидивира,или се появят последици свързани със самото лечение.

Препоръчителната честота на прегледите зависи от вида и стадия на рака при диагностицирането, приложеното лечение и времето, което е минало от приключване на лечението.
Обикновено проследяването на състоянието включва : кръвен тест за следене на нивата на туморните биомаркери, коремна компютърна томография (КТ) или магнитно-резонансно изследване (ЯМР) и рентгенова снимка на гръдния кош.
Групите за подкрепа могат да помогнат на пациентите и техните семейства да разберат по-добре рака на тестисите и да се научат как да се справят с всички аспекти на заболяването, от диагнозата до дългосрочните физически и емоционални ефекти.

Ракът на тестисите може също да бъде класифициран според стадия на заболяването:

I стадий:
Първи стадий на рак на тестисите означава, че ракът се съдържа изцяло в тестиса и не се е разпространил никъде другаде в тялото. Ракът на тестисите в стадий I се разделя на стадии IA, IB и IS според размера на тумора и нивата на туморните маркери (лактат дехидрогеназа [LDH], човешки хорионгонадотропен хормон [hCG] и алфа-фетопротеин [AFP]). 

II стадий:
Стадийй II означава, че ракът се е разпространил извън тестиса в близките лимфни възли в корема или таза. Стадий II рак на тестисите се разделя допълнително на стадии IIA, IIB и IIC, в зависимост от размера на засегнатите лимфни възли и нивата на туморните маркери.
III стадий:
Стадий III рак на тестисите означава, че ракът се е разпространил извън тестиса в лимфни възли или други органи. Той се разделя допълнително на стадии IIIA, IIIB и IIIC, в зависимост от това къде ракът се е разпространил и нивата на туморните маркери.

Какви са симптомите на рак на тестисите?
Възможно е да не са налице симптоми при рака на тестисите. Ако обаче има симптоми, те могат да включват:
• Бучка или подуване в тестиса.
• Усещане за тежест в скротума.
• Болка или дискомфорт в тестиса или скротума.
Може да има болка в гърба или ниско долу в корема, ако са засегнати лимфни възли. Симптомите в други части на тялото, като белите дробове, таза или мозъка, също могат да се появят, ако ракът се е разпространил извън тестиса. Ако имате тези симптоми трябва да посетите лекар. Важно е обаче да запомните, че тези симптоми могат да се появят и при хора, които нямат рак на тестисите; те могат да бъдат причинени от други състояния като инфекции, например.

Колко често се среща ракът на тестисите?
Ракът на тестисите засяга най-вече мъже на възраст между 15 и 40 години (Oldenburg et al., 2013). Той е рядък рак, като най-високата честота се съобщава в Западна Европа, Северна Европа и Австралия / Нова Зеландия. Най-рядко се среща в Африка и Южна Централна Азия

Какви са причните за рака на тестисите?
Не е известно какви са причините за рака на тестисите. Има няколко установени рискови фактори.
• Недоразвит тестис
• Наличие на мутирали клетки
• Репродуктивни проблеми
• Фамилна обремененост
• Хипоспадия - състояние, при което външният отвор на уретрата е разположен по долната повърхност на половия член.
• Ингвинална херния
• ХИВ или СПИН
• Микролитиаза на тестисите
• Висок ръст
• Раса –бялата раса
Фамилната обремененост е по-важна за рака на тестисите, отколкото за много други видове рак. Рискът от рак на тестисите е по-висок, ако е засегнат роднина от първа степен (т.е. баща, брат или син), като най-високият риск се наблюдава, когато са засегнати брат-близнак или двама членове на семейството (Honecker et al., 2018)

Подобни статии