НАРЪЧНИЦИ НА ПАЦИЕНТА

Рак на черния дорб

Въведение

Определение :
Ракът на черния дроб е тумор, който се формира първоначално в тъканта на черния дроб. Съществуват различни видове рак на черния дроб в зависимост от типа на раковите клетки.
Хепатоцелуларният карцином е най-често срещания рак на черния дроб и представлява 90 % от всички разновидности на рак на черня дроб. Хепатоцелуларният карцином за почва от хепатоцитите- основните клетки на черния дроб.

Анатомия на храносмилателната система:

 

Анатомия на черния дроб и свързаните с него органи:

Важно уточнение относно останалите видове рак на черния дроб:
Рядък вид рак на черния дроб, който се среща главно при млади пациенти се нарича фиброламерален карцином.
Този вариант е добре ограничен в сравнение с хепатоцелуларния, който расте по-инвазивно При него се наблюдава и характерен белег, който се забелязва чрез различни методи за образна диагностика Фиброламеларният карцином най-често се диагностицира и лекува като хепатоцелуларния.
Информацията, която се предоставя с това ръководство за пациенти, не се отнася за рак на черния дроб, който не е хепатоцелуларен.
Основните други видове рак на черния дроб са :
• Тумори, развиващи се в черния дроб но произлизащи от друг орган, например дебелото черво, стомаха, яйчниците. Тези тумори се наричат чернодробни метастази* или вторичен рак на черния дроб. Информацията за лечението на чернодробните метастази е налична заедно с информацията за първичния рак на черния дроб.
• Видове рак, които започват в кръвоносните съдове на черния дроб се нарича ангиосаркоми и хемангиосаркоми.
• Разновидност на рак, който започва от жлъчните пътища се нарича рак на жлъчния канал или холангиокарцином
• Тумори, които се срещат при бебета и малки деца, и се наричат хепатобластоми
Честота на разпространение на чернодробния рак
В световен мащаб ракът на черния дроб е на шесто място по честота. В Европа около 10 на всеки 1000 мъже и 2 на всеки 1000 жени ще развият рак на черния дроб в даден момент от живота си. По-често срещан е в Югоизточна Азия и Западна Африка. Това се дължи главно на факта, че инфекцията с вируса на хепатит B повишава риска от развитие на този вид рак, а тя е по-често срещана в тези региони. В САЩ и Южна Европа като рисков фактор за развитие на рак на черния дроб се смята инфекцията с вируса на Хепатит C.
През 2008 г в Европа с рак на черния дроб са били диагностицирани 40 хиляди мъже и 20 хиляди жени.
Средната възраст при поставяне на диагнозата е между 50 и 60 г. но в Азия и Африка обикновено е между 40 и 50 г.

Прични за рак на черния дроб
При повечето пациенти ракът на черния дроб е предшестван от цироза. Чернодробната цироза е следствие от хронично заболяване на черния дроб, въпреки, че сао ограничен процент от пациентите развиват цироза.При цироза тъканта на черния дроб бавно се модифицира за сметка на нормалните чернодробни клетки и се състои предимно от фиброзна и съединителна тъкан. Чернодробните клетки не се развиват и не функционират нормално.
Точните механизми и причини за рак на черния дроб не са напълно изяснени. Въпреки това цирозата и нейните последици са основни рискови фактори* за хепатоцелуларен карцином.
Рисков фактор* - увеличава възможността за развитие на рак, но не e нито необходим, нито достатъчен като причина. Някои хора, при които има наличие на рискови фактори, може никога да не развият рак, а такива, при които не са налице подобни рискови фактори, никога да не развият заболяването.
Основните рискови фактори са тези, които причиняват цироза, но съществуват и други, които не са свързани с цироза.

• Хронична инфекция с вируса на Хепатит Б (HBV) или вируса на Хепатит C (HCV)


Инфекция с HBV * или HCV * се счита за хронична, когато вирусът на хепатит остава в кръвта повече от 6 месеца и причинява спад в функционирането на черния дроб. В световен мащаб инфекцията с хепатит В е причина за 50% и инфекция с хепатит C * за 25% от всички случаи на рак на черния дроб. Наличието на хроничен хепатит В * повишава риска от развитие на рак на черния дроб 100 пъти, а хроничната инфекция с хепатит С увеличава риска 17 пъти. До 85% от индивидите с инфектирани с хепатит C * развиват хронична инфекция, от които приблизително 30% от случаите прогресират до цироза, а от тях 1 до 2% годишно развиват рак на черния дроб. Коинфекцията с HBV *, което означава, че и двата вируса се срещат по едно и също време, допълнително увеличава риска. Инфекцията с хепатит В * може също да причини рак на черния дроб директно, без да причинява първо цироза, тъй като води до мутации в ДНК на чернодробната клетка. Тези мутации * могат да доведат клетката до нарушение на нормалната функция на чернодробните клетки и естествена клетъчна смърт. Обикновено се приема, че ако тези функции започнат да излизат извън контрол, това може да доведе до рак.

Очаква се, че чрез въвеждане на ваксинация навсякъде по света ще има много по-малко случаи на хепатит В *, както и по-малко случаи на рак на черния дроб, свързани с този вирус. Предполага се също, че антивирусното лечение срещу хепатит В * ще намали смъртността, свързана с черния дроб (включително от рак на черния дроб) при хронична инфекция с хепатит В *. Също така, последните проучвания показват, че антивирусното лечение на пациенти с хроничен хепатит С * може значително да намали риска от рак на черния дроб.

• Продължителната злоупотреба с алкохол може да доведе до цироза на черния дроб и рак на черния дроб. В страни, където инфекцията с HBV * е ниска, алкохолът е основната причина за рак на черния дроб. Приемането на алкохол при хепатит увеличава риска още повече. Намаляването на консумация на алкохол може значително да намали риска от развитие на цироза и рак на черния дроб.

• Някои наследствени заболявания на черния дроб, като хемохроматоза или дефицит на алфа-1-антитрипсин, също могат да доведат до развитие на цироза. Хемохроматозата е наследствено заболяване, което причинява по-висока абсорбция на желязо от храната. След това желязото се отлага в различни органи, главно в черния дроб. При дефицит на алфа-1-антитрипсин в клетките на черния дроб се отлага анормална форма на протеина * алфа1-антитрипсин. Това може да причини цироза на черния дроб и да увеличи риска от развитие на рак на черния дроб.

• Непредизвикано от алкохол затлъстяване на черния дроб и стеатохепатит, несвързан с алкохол, са две състояния, които също могат да доведат до цироза и рак. Те не са причинени от инфекция или от увеличен прием на алкохол, но се смята, че са свързани с тежко затлъстяване и захарен диабет *.Ето защо затлъстяването и диабета също се разглеждат като рискови фактори за развитие на рак на черния дроб. Освен това ако пациент с диабет консумира големи количества алкохол, рискът е много по-голям. Превенцията на затлъстяването и диабет тип 2 чрез преминаване към здравословен начин на живот може да намали риска от затлъстяване на черния дроб и рак.

• Има и други, по-редки, медицински състояния, които засягат черния дроб и увеличават риска от рак. Тези състояния включват автоимунен хепатит *, интрахепатални жлъчни възпаления * (първична билиарна цироза * и първичен склерозиращ холангит *) и болест на Уилсън *. Тези състояния не са причинени от инфекция, нито от алкохол.
Пол : ракът на черния дроб е четири до осем пъти по-често срещан при мъжете, отколкото при жените, въпреки че това вероятно се дължи на разлики в поведението, които засягат описаните по-горе рискови фактори *.
Въздействие на токсини:
• Анаболните стероиди са хормони, които някои спортисти взимат за увеличаване на силата и мускулната маса. Продължителната употреба на анаболни стероиди увеличава риска от хепатоцелуларен аденом, доброкачествен * тумор на черния дроб, който може да премине в злокачествен * и да се превърне в хепатоцелуларен карцином.
• Прием на храни, замърсени с афлатоксин: Афлатоксинът е токсично вещество, произвеждано от гъбички, които могат да се развиват върху храни (фъстъци, пшеница, соя, смлени ядки, царевица и ориз), когато са били съхранявани в топли и влажна среда. Когато се поема редовно,този токсин може да предизвика мутации * в ДНК * на чернодробните клетки, и да ги превърне в ракови клетки. Ограничаването на експозицията на замърсена с афлатоксин храна може да намали риска от рак на черния дроб, особено при хора, заразени с вируса на хепатит B *.
Доказано е, че други фактори като тютюнопушенето увеличават риска от рак на черния дроб, но доказателствата са недостатъчни. Необходими са повече изследвания, за да се установят тези възможни рискови фактори *.

Подобни статии