ДЕБЕЛО ЧЕРВО

Профилактика при рак на дебелото черво

Важни са следните дав ранни алармиращи симптома:
• Примеси на кръв в изпражненията - срещат се най-често при карцином на ректума и само в някои от случаите на десностранно разположените карциноми. Ето защо не може да се твърди, че след като няма кръв, няма и карцином.
• Внезапна промяна на навиците, свързани с дефекацията при пациенти над 40 годишна възраст. Обикновено това е най-ранния симптом при рака на дебелото черво. Може да се появи немотивиран запек, диария или смяна на запек с диария. Наблюдава се симптомът на “лошия приятел” - флатуленция / газове/ с изпускане по голяма нужда.

Наследствени форми на рак

"Наследствен рак" можем да наричаме само онези видове рак, които се предават от поколение на поколение и това са около 5%-10% от всички видове рак. Хора, които са с повишен риск за наследствен рак, трябва да следват различен режим на скрининг от този на общата популация, за да се предпазят от заболяването или го уловят в много ранен стадий. Пациенти, при които ракът им е бил диагностициран като наследствен, лечението може да бъде така организирано и назначено, че пациентът да бъде предпазен от нова поява на рак или да се диагностицира в много ранен стадий.
Рискови фактори за наследствен рак. За да се установят тези рискови фактори, човек добре трябва да познава семейната си история. Следните групи са с повишен риск:
- Пациенти, които имат много роднини с един и същ вид рак. Фамилната история за рак е най-големия предиктор за наследствени форми на рак.
- Пациенти, които имат различни видове рак. Някои генетични предразположения водят до появата на различни и много видове рак. Ето защо, появата на много видове рак е показател за наследственост. Например пациентки, които имат най-честата форма на наследствен рак на гърдата, са с по-голям риск за развитие на рак на яйчника.
- Млади пациенти, които са диагностицирани с рак. Наследственият рак обикновено се развива по-рано от същия вид рак, който не е наследствен. Има генетични изследвания, които могат да установят наследствеността на някои видове рак.

Подобни статии