ПРОСТАТА

Профилактика за рак на простатата

Превенция:
Различни фактори причиняват различни видове карциноми. Изследователите продължават да разглеждат кои фактори причиняват този вид карцином. Въпреки че няма доказан начин да се предотврати напълно тази болест, може да сте в състояние да намалите риска. Говорете с Вашия лекар за повече информация относно Вашия личен риск от карцином.

Хормони и хемопрофилактика.
Високите нива на тестостерон (мъжки полов хормон) могат да ускорят или да причинят развитие на простатeн карцином (ПК). Например, много необичайно е за човек, чието тяло вече не произвежда тестостерон, да развие ПК. От друга страна, спирането на производството на тестостерон, наречено андроген-подтискаща терапия (ADT), често свива простатния тумор. Един клас лекарства, наречени 5-алфа-редуктазни инхибитори (5-ARI), който включва дутастерид (Аводарт) и финастерид (Проскар), може да понижи риска от развитие на ПК.

В клиничните проучвания и двата медикамента намаляват риска от ПК. Някои предишни проучвания предполагат, че 5-ARI са свързани с по-агресивните ракови заболявания на простатата, но по-нови проучвания показват, че това твърдение не е вярно. Интересното е, че според резултатите от дългосрочното последващо проучване, публикувано през 2013 г., 78% от мъжете, приемащи финастерид или плацебо, са живи 15 години по-късно. Тези резултати показват, че приемането на финастерид не намалява риска от смърт при мъжете с ПК. Този въпрос остава спорен и Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) не е одобрила тези лекарства за профилактика на ПК. Въпреки това, 5-ARI е одобрена от FDA за лечение на симптоми на долните пикочни пътища. Тъй като решението за приемане на 5-ARI е различно за всеки пациент, всеки мъж, който обмисля приемането на този клас лекарства, трябва да обсъди със своя лекар ползите и нежеланите реакции.

Промени в диетата.
В момента няма достатъчно информация, за да се дадат ясни препоръки за ролята, която диетата играе при ПК. Може да е необходимо да се направят промени в диетата много години по-рано в живота на човека, за да се намали рискът от развитие на ПК. Ето кратко обобщение на настоящити изследвания: диета с високо съдържание на мазнини, особено животинска мазнина, може да увеличи риска от ПК. Въпреки това, все още няма проспективни проучвания, т.е. проучвания, които наблюдават мъже, които правят диети или с високо съдържание на мазнини, или с ниско съдържание на мазнини, и след това се измерва общият брой мъже във всяка група с ПК, които да показват, че диетата с високо съдържание на животински мазнини повишават риска от ПК. Диета с високо съдържание на зеленчуци, плодове и бобови растения, като боб и грах, може да намали риска от ПК. Не е ясно кои хранителни вещества са пряко отговорни. Въпреки че ликопенът (хранителна съставка, открита в домати и други зеленчуци) се свързва с по-нисък риск от ПК, досега данните не са дооказали това. Понастоящем няма конкретни витамини, минерали и други добавки, които да са показали в клиничните изпитания със сигурност, че могат да предотвратят ПК. Някои от тях, включително витамин D, витамин Е и селен, дори могат да бъдат вредни за някои мъже. Мъжете трябва първо да говорят с лекарите си, преди да приемат добавки за предотвратяване на ПК. Специфичните промени в диетата може и да спрат или да забавят развитието на ПК и е възможно такива промени да се направят в началото на живота, за да имат ефект.

Профилактика:
Всеки мъж над 50 години веднъж годишно трябва да си направи профилактичен преглед независимо дали има оплаквания. Два теста са често използвани за скрининг на ПК:

Дигитално ректално изследване (ректално туше).
Това е тест, при който лекарят вкарва пръст с предварително намазани с лубрикант ръкавици в ректума на мъжа и опипва повърхността на простатата за всякакви нередности. Пациентът е в странично или коленно-лакътно положение.

Кръвен тест за PSA.
Има противоречия относно използването на теста за PSA за търсене на ПК при мъже без симптоми на болестта. От една страна, тестът за PSA е полезен за откриването на ПК в ранен стадий, който помага на много мъже да получат лечението, от което се нуждаят, преди карциномът да се разпространи. От друга страна, PSA-скринингът понякога показва изменения, които не са карцином и които никога няма да доведат до застрашаване на живота. В резултат на това скринингът за ПК може да доведе до ненужна хирургическа намеса или друго евентуално лечение при някои мъже и биха могли сериозно да повлияят на качеството им на живот.
Както Американската асоциация по урология, така и Американското дружество за борба с рака, препоръчват на мъжете да бъдат информирани за рисковете и ползите от тестването, преди да се извърши скрининг чрез PSA. Националната обща мрежа за борба с рака разглежда възрастта на пациента, стойността на PSA, резултатите от дигиталното ректално изследване и други фактори в препоръките си. Не е лесно да се предскаже кои тумори ще растат и ще се разпространят бързо и кои ще растат бавно. Всеки човек трябва да обсъди със своя лекар ситуацията и личния си риск от ПК, за да могат да работят заедно при взимането на решение.

Допълнителни изследвания:
Ехографско изследване на органите в малкия таз
Измерване на остатъчна урина
Измерване обема на жлезата

Подобни статии