РАННИ СИМПТОМИ

Ранни симптоми на основни oнкологични заболявания

Ранното диагностициране на рака може да спаси живота на пациента. Въпреки че скрининговите програми за ранно откриване на рака предоставят най-добрият шанс, много често заболяването се установява, поради това, че пациентът сам обръща внимание на симптомите. За съжаление, не винаги е много лесно да разпознаеш симптомите на рака, когато е в много ранен стадий и много от тях могат да бъдат причинени от други, по-безобидни заболявания. Тук ще Ви предоставим информация за няколко от най-често срещаните видове рак. Ако тези симптоми продължат повече от 2 седмици, трябва да се потърси лекарска помощ, за да се установи причината. Най-често тя не е онкологично заболявание, но това трябва да бъде установено със сигурност.

Рак на гърдата

Ракът на гърдата може да предизвика един или повече от следните симптоми: бучка в гърдата или в мишницата оток на цялата или на част от гърдата увеличени лимфни възли в мишницата или по врата люспеста или зачервена кожа на гърдата промяна в големината на гърдата, формата или структурата на кожата нагъване или поява на тръпчинка на гърдата секреция от зърното промяна във формата на зърното или вдлъбване Много е важно да познавате гърдите си и да знаете как изглежда и чувствате Вашата “нормална” гърда.

Рак на простата

Често мъжете с рак на простатата не проявяват никакви симптоми. Ако са проявени, то симптомите се различават значително от мъж до мъж, но има някои общи за рак на простатата: често уриниране, особено през нощта; затруднено уриниране, трудно започване или трудно волево спиране; невъзможност за уриниране - кръв в урината или семенната течност; трудна ерекция или чести болки в тазовата област, гърба или горната част на бедрата. Има и други заболявания, които могат да предизвикат същите симптоми. Трудното уриниране е много по-често срещано при доброкачественото уголемяване на простатата. Независимо от причината за появилите се симптоми, трябва да потърсите лекарска помощ.

Рак на устната кухина

Особено ако пушите или често употребявате алкохол, трябва да се проверявате за рак на устната кухина редовно. Ето и най-честите симптоми на рак на устната кухина: бели или червеникави налепи в устната кухни; бучки или удебеляване на определени места в устата; възпаление в устата или гърлото, което не преминава; затруднение при дъвчене или гълтане; затруднение при движение на езика или челюстта; упорит лош дъх. Тези симптоми могат да означават рак или не толкова сериозен медицински проблем. За да разберете трябва консултация с лекар или дентален лекар.

Меланома

Така наречения рак на кожата включва меланома и базално-клетъчен карцином. Често започват като малки промени в кожата. Най-често малките промени не означават автоматично рак, те могат да се превърнат в такъв с течение на времето. За това е важна консултацията с лекар. Ето най-важното, на което трябва да се обръща внимание: -ново петно; петно, което е променило размера, формата или цвета си; раздразнение, което не преминава; петно, което започва да сърби, да е болезнено или да се втвърдява; появата на бучица, която е лъскава, бледа, гладка, с восъчна консистенция; поява на твърда, зачервена бучица, която е с коричка и кърви; поява на плоско червено петно, което е сухо и се люспи.

Рак на бял дроб

Познаването на предупредителните симптоми за рак на белия дроб е важно както за пушачите, така и за непушачите. И ако повечето от хората, които заболяват от рак на белия дроб са или са били пушачи, около 15% никога не са пушили. Ето и някои от симптомите, за които трябва да се внимава: кашлица, която не преминава и се влошава; постоянна болка в гърдите или в ръката или рамото; кръвохрак, дори малко количество; недостиг на въздух; повтарящи се бронхити или пневмонии; оток на врата или лицето; необяснима загуба не тегло или загуба на апетит; умора; промени в ноктите на пръстите или нокътното ложе.

Рак на черния дроб

Обикновено ракът на черния дроб не предизвиква симптоми в ранен етап. Когато вече прояви симптоми, те се различават от човек до човек. Докато расте туморът, той може да предизвика: загуба на тегло; болка в дясното подребрие или дясната лопатка; загуба на апетит; подуване на корема; твърда бучка под дясното подребрие; умора и слабост; гадене и повръщане; повишена температура; жълтеница; чувство за пълнота след прием на малко количество храна; подути вени на корема; влошаване на състоянието при пациенти с хепатит или цироза Някои видове рак на черния дроб произвеждат хормони, които могат да причинят: високи нива на калций в кръвта, които могат да предизвикат запек, гадене или объркване; ниски нива на кръвна захар, които могат да предизвикат силна умора; уголемяване на гърдите или свиване на тестисите; повишен брой червени кръвни клетки, зачервяване на лицето. Разбира се, че тези симптоми не винаги означават рак на черния дроб. Добре е ако бъдат забелязани да се дискутира с лекар, тъй като те могат да бъдат сигнал за проблем.

Рак на дебелото черво

Важни са следните дав ранни алармиращи симптома:
• Примеси на кръв в изпражненията - срещат се най-често при карцином на ректума и само в някои от случаите на десностранно разположените карциноми. Ето защо не може да се твърди, че след като няма кръв, няма и карцином.
• Внезапна промяна на навиците, свързани с дефекацията при пациенти над 40 годишна възраст. Обикновено това е най-ранния симптом при рака на дебелото черво. Може да се появи немотивиран запек, диария или смяна на запек с диария. Наблюдава се симптомът на “лошия приятел” - флатуленция / газове/ с изпускане по голяма нужда.

Наследствени форми на рак

"Наследствен рак" можем да наричаме само онези видове рак, които се предават от поколение на поколение и това са около 5%-10% от всички видове рак. Хора, които са с повишен риск за наследствен рак, трябва да следват различен режим на скрининг от този на общата популация, за да се предпазят от заболяването или го уловят в много ранен стадий. Пациенти, при които ракът им е бил диагностициран като наследствен, лечението може да бъде така организирано и назначено, че пациентът да бъде предпазен от нова поява на рак или да се диагностицира в много ранен стадий.
Рискови фактори за наследствен рак. За да се установят тези рискови фактори, човек добре трябва да познава семейната си история. Следните групи са с повишен риск:
- Пациенти, които имат много роднини с един и същ вид рак. Фамилната история за рак е най-големия предиктор за наследствени форми на рак.
- Пациенти, които имат различни видове рак. Някои генетични предразположения водят до появата на различни и много видове рак. Ето защо, появата на много видове рак е показател за наследственост. Например пациентки, които имат най-честата форма на наследствен рак на гърдата, са с по-голям риск за развитие на рак на яйчника.
- Млади пациенти, които са диагностицирани с рак. Наследственият рак обикновено се развива по-рано от същия вид рак, който не е наследствен. Има генетични изследвания, които могат да установят наследствеността на някои видове рак.

Подобни статии