Неделя, Април 11, 2021
Последвайте ни

Мнения

 • Проф. Лъчезар Аврамов е бивш директор на Института по електроника на БАН. Едно от основните направления на дейността на института е в областта на квантовата електроника. Среща се с Ковид-19, в началото на март.
  След като преминава лично през болестта, проф. Аврамов прави някои изводи касаещите лечението на пациентите в България. Той описва различните, етапи през които минава – от първите симптоми до изписването му от болница. На това основание той прави следните заключения:

 • Струпването на много хора при предаването на изборните протоколи няма да доведе до нов пик на заболеваемостта от коронавирус. Това заяви пред БНТ зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов. По думите му, в момента наблюдаваме, че заболеваемостта от коронавирус не се повишава, даже леко намалява. Ситуацията е малко по-оптимистична, допълни той.

 • Правила за справяне с кризата няма и прилагането на крайни мерки не е решение. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ 

  По думите му мерките, които ще бъдат разхлабени от утре, ще дадат възможност на хората да си поемат глътка въздух.

 • При тази трета вълна на COVID-19 има повече случаи на заразени бременни жени, както и на по-тежко протичане на заболяването сред тях. Това заяви пред bTV директорът на УАГБ „Майчин дом“ проф. д-р Иван Костов.
  Проф. Костов обясни, че след началото на третия триместър матката на бременните жени се разширява и пречи на разгъването на белите дробове и тогава има по-тежко протичане.

 • COVID-19 ще продължи да произвежда нови мутации, каза пред БТВ вирусологът проф. Радостина Александрова. По думите ѝ в момента основно циркулира британският вариант. „Коронавирусите имат много висока адаптивност, защото мутират, а те мутират непрекъснато. Селектират точно тези мутации, които им дават предимство.

  Той ще продължи да произвежда нови мутации и ще продължат да се появяват нови варианти“, каза проф. Александрова.
  Вирусологът беше категорична, че обществото е далеч от т.н. колективен имунитет. Според нея в далечна перспектива COVID-19 ще се превърне в ендемично заболяване, както грипът. още нещо – ваксинацията в цял свят върви бавно и неравномерно. Все още не сме наясно дали ваксината успява да предотврати самото предаване на вируса“, посочи проф. Александрова.

  Проф. Александрова заяви, че три седмици след поставяне на втора игла ваксина, организмът придобива имунитет и възможността за разболяване рязко спада Тя посочи, че ако натискът върху болниците продължи, мерките най-вероятно ще бъдат удължени. Допълни, че се надява десетте дни да бъдат достатъчни и да не се
  стига до нов срок

 • Едва ли за 10 дни ще успеем да пречупим кривата на заразата. Тази игра на отваряне и затваряне носи повече вреди, отколкото ползи". Това заяви пред БНРд-р Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването, а сега председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.

 • Почти сме на предела на възможностите и трябва да се мисли за по-сериозни мерки. Може би трябва да се вземе вече отношение и за по-малките деца. За съжаление може би ще трябва и те временно да спрат обучението и детските градини. Продължава да се увеличава броят на новозаразените малки пациенти.“ Това каза пред БНР директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Капацитетът на болницата е почти запълнен, допълни той.

 • В имунологията 1 + 1 никога не е 2. Първото правило, което беше нарушено бе, че се направи масова имунизация в условията на пандемия. Вирусът търси перфектен начин да заобиколи ваксината. Това заяви проф. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

 • Ако няма резултат от мерките за ограничаване епидемията на регионално ниво, ще се въведат ограничения на централно. Това заяви директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред bTV. Той припомни мнението на здравния министър проф. Ангелов, според когото не е редно всички области да бъдат третирани еднакво и затова решението е оставено на РЗИ. Дали това ще има ефект, ще се види в следващите дни, най-вероятно ще се премине на мерки на централно ниво, заяви проф. Балтов.

  В момента в „Пирогов“ има 319 пациенти с COVID, посочи той и обясни, че 50% от легловия фонд е за такива болни, но отбеляза, че капацитетът на спешната болница не е безкраен.

  Според него увеличението на броя на заразените с коронавирус се дължи както на разхлабването на мерките, така и на британската мутация на COVID-19, която се предава по-лесно и протича по-тежко при хората в активна възраст. Категорично има подмладяване, имахме случай на 40-дневно бебе с коронаинфекция, което за щастие вече е изписано. Имаме и млади хора, които трябва да бъдат интубирани на входа, заяви той. Проф. Балтов посочи, че е погрешно хора със симптоми да чакат до последно преди да се влошат.

  „Изведнъж всичките станаха много смели. С какво се промени пандемията? Да не би да стана по-лека, да не би да намерихме лекарство?“, коментира той.

  Проф. Балтов допълни, че зелените коридори няма да се ваксинират в познатия до момента вид и имунизацията ще се осъществи чрез електронната система за записване, което няма да позволи да има струпване на хора. Той посочи, че от следващата седмица се очакват значителни количества доставки на ваксините. На въпрос дали хората ще имат избор за ваксина, Балтов отговори: „Ще имат избор, когато има избор“. Той обаче беше категоричен, че лекарят е този, който трябва да направи подходящия избор на ваксина за пациентите си.

  Според него трябва да има задължителна карантина за хората, завръщащи се от почивка в Африка, тъй като симптомите на болестта се проявяват в рамките на седем дни.

  АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

  Одобрявате ли разхлабването на мерките?
 • Ако мерките не се вземат скоро, неминуемо ще се стигне до затварянето на държавата, смята математикът
  „В рамките на месец и половина хоспитализираните могат да достигнат 9 хиляди души. Рекордът до този момент бе едва 7200 от 13 декември миналата година. Това се случи две седмици след решението за локдаун. През април месец ще минем и 16 хиляди смъртни случаи, показват моделите. Следващите седмици смъртността ще скочи с до 4 пъти”. Това заяви Нова ТВ математикът Петър Велков. 

 • Сега повече от всякога са важни всички мерки, включително и ваксинирането, защото ние наистина се надпреварваме с вируса. Това пред БНТ  вирусологът проф. Радостина Александрова. Според нея, причините за увеличаването на случаите със заразени в момента са комплексни.

 • „Всички параметри растат и ако не се вземат мерки, не виждам тенденция да стигнем до по-добър изход“. Това каза пред БНР пулмологът проф. Коста Костов. По думите му ефектът от сегашната ситуация - от нарастване на инфектираните и на хоспитализираните, ще бъде усетен по-осезателно до четири седмици.

 • "Трябва да се прави разлика между зараза и заболяване. Не съм чул от милионите ваксинирани хора срещу Covid-19 да има някой, който да е развил тежко заболяване от коронавируса". Това каза пред БНР имунологът проф. Доброслав Кюркчиев, ръководител на лабораторията за клинични изследвания на УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

 • „Виждаме постоянно нарастване на заразените. Безспорно британският щам е една от причините за това, но и връщането на учениците е довело до нарастване. Към момента виждаме стръмно покачване. Според мен трябва да се мисли за обратно въвеждане на мерки, преди да е станало твърде късно”, заяви в ефира на Нова твд-р Петър Марков – епидемиолог и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина.

 • Д-р Виктория Чобанова е Общопрактикуващ лекар повече с 20 години опит. Председател е на УС на Сдружение на общопрактикуващите лекари в София – област и член на Национален съвет на НСОПЛБ.
  С нея разговаряме за участието на общопрактикуващите лекари в процеса на ваксинация срещу Ковид- 19. За пропуските в организацията и трудностите, които произтичат от това. 

  Д-р Чобанова, Как ще коментирате организацията за ваксинация, в която участват и общопрактикуващите лекари. Това ли е най-добрият вариант?

 • "Предвиждахме ръст на заразените, защото ръстът на ваксинираните не е такъв, какъвто беше очакван". Това каза пред БНР д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ. Тя уточни, че само 30 хиляди българи имат поставена и втора доза от ваксината.

 • Проф. Радка Кънева, е ръководител на Центъра по молекулна медицина (ЦММ) в Медицинския университет в София - водещ научен център в областта на генетични и геномни изследвания на чести и редки наследствени заболявания, онкогенетика и персонализирана медицина.

 • Жана Попова (България) е докторант в областта на медиите и цифровите комуникации в Софийския университет и журналист на свободна практика. Тя е член на Българската асоциация за невромускулни заболявания и член на Изпълнителния комитет на Европейския съюз за асоциации на нерво-мускулните разстройства (EAMDA).

 • Всяка година в последния ден на февруари, светът отбелязва Денят на хората с редки заболявания. За това какви са предизвикателствата пред хората с редки болести у нас и къде е България в сравнение с други европейски държави, разговаряме с д-р Петя Стратиева.
  Петя Стратиева е доктор по медицина със специалност по имунология и доктор на науките по молекулярна биология. Тя е един от основателите на „Ретина България“, а от август 2018 е ангажирана с изграждане на капацитет и развитие на Централна и Източна Европа за „Ретина Интернешънъл“. Участва в Съвета на Федерациите на Европейската Асоциация по Редки Болести (EURORDIS). От март 2019 г. е член на Консултативния Съвет към Европейската Референтна Мрежа по Очни Болести (ERN-EYE) от страна на европейската пациентска застъпническа група (EPAG).

  Д-р Стратиева, Каква е ролята на европейските пациентски застъпници?
  В Европа около 30млн. души са засегнати от редки заболявания, средно около 6% от населението или ако говорим за България става въпрос за около 450 хил. души.

 • "За пореден път се видя, че корпоративните интереси са доста по-силни от политическите. Фирмата "Х" казва, че няма да достави ваксината и толкова". Това заяви пред bTV проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН. Той бе категоричен, че „зелените коридори“, създадени за желаещите да се ваксинират, всъщност са другото име на хаоса,

Log in or Sign up