Сряда, Юни 23, 2021
Последвайте ни

breathing lungСпирометрията и бронходилататорният тест с метахолин трябва да бъдат включени като високспециализирани дейности, реумбурсирани от НЗОК. Около този извод се обединиха специалисти по белодробни болести и алергология по време на дискусионна Кръгла маса в Народното събрание с мотото „Да сведем до нула астматичните пристъпи“, която се проведе днес  под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването. 

Над 50% от астматиците у нас остават недиагностицирани, а ненавременното лечение само усложнява тяхната прогноза, категорична бе доц. Мария Стаевска, алерголог, ръководител на клиника в Александровска болница.

Хроничните белодробни болести – астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), се нареждат на четвърто място по причина за смърт след сърдечно-съдовите, метаболитните и онкологичните.

Според статистиката, приблизително 1000 астматици умират всеки ден вследствие на заболяването, като причините за това са неподходящ подход в лечението на заболяването и прекомерна употреба на облекчаващ бронходилатиращ медикамент вместо поддържащото противовъзпалително лечение, посочи председателят на Българското дружество по белодробни болести доц. Владимир Ходжев.

Той цитира данни на Глобалната инициатива за астма, според които 45,1% от пациентите имат неконтролирана астма, като 83,7% от тях считат заболяването си за контролирано, а 69,9% не го възприемат като сериозна заплаха.

Пациентите с тежка форма на астма влизат 2 пъти по-често в болница от останалите пациенти с астма, а медицинското им обслужване може да бъде до 5 пъти по-скъпо от това на пациентите с лека форма на астма. Така например 14% от пациентите с тежка астма са със 100% инвалидност, а 38% не могат да изпълняват пълноценно трудовите си задължения поради състоянието си, допълни специалистът.

Българските пациенти имат осигурен възможно най-добрия достъп до съвременно лечение с иновативни лекарства, това, което все още липсва обаче е относително късното им насочване към лекар специалист, изразиха мнение участници в кръглата маса.

Председателят на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти проф. Николай Данчев предложи още в близко време екип от специалисти – пулмолози и алерголози да подготвят фармакотерапевтично ръководство за лечение на бронхиална астма и ХОББ.

Експерти от ИАЛ потвърдиха, че има предвидени възможности в българското лекарствено законодадетелство, които могат да бъдат използвани, за да се осигури внос на метахолин, необходим за диагностични тестове на бронхиалната астма.

Невена Попова

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up