Понеделник, Септември 23, 2019

За обществено обсъждане Министерството на здравеопазването публикува проект на наредба за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на туберкулозата. Като целта й е намаляване риска от разпространение на туберкулозата, осигуряване на своевременно консултиране и изследване на лица със съмнение или в риск от туберкулоза, както и на контактните на туберкулоза лица, ранна диагностика и своевременно лечение и подобряване на надзора на болестта.

Наредбата разглежда процесите и всички изисквания към извършваните дейности по диагностика, изследване, регистриране и съобщаване по електронен път на случаите на туберкулоза. „Това ще осигури устойчивост на постигнатите резултати в контрола на туберкулозата в страната след спиране на финансирането от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария“, пише в доклада на министъра към проекта.

„Със средства на Глобалния фонд беше изградена специализирана електронна информационна система за регистриране на пациенти с туберкулоза, суспектни и контактни лица. Също така бяха изготвени хартиени и електронни образци на учетни форми на лечебните заведения за дейностите по контрола на туберкулоза, които ще продължат да бъдат използвани за отчитане и не се изисква допълнителен ресурс за разработването им. Медицинските специалистите от лечебните заведения са преминали обучение за запознаване с методическите указания по диагностика, лечение и контрол на туберкулоза и резистетна туберкулоза и работа с информационната система, попълване на данни в журналите за регистриране на случаи на туберкулоза, суспектни и контактни лица и лабораторни журнали“, пише още в доклада.

Наредбата е съобразена с Целите на устойчивото развитие на ООН, Глобалната стратегия на СЗО за спиране на туберкулозата, План за действие за борба с туберкулозата за Европейският регион на СЗО 2016-2020 на Регионалния комитет на СЗО за Европа, стратегията „Здраве 2020“, както и други международни стратегически документи и методически указания.

Целият текст вижте тук.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up