Четвъртък, Ноември 21, 2019

За обществено обсъждане Министерството на здравеопазването публикува проект на наредба за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на туберкулозата. Като целта й е намаляване риска от разпространение на туберкулозата, осигуряване на своевременно консултиране и изследване на лица със съмнение или в риск от туберкулоза, както и на контактните на туберкулоза лица, ранна диагностика и своевременно лечение и подобряване на надзора на болестта.

Наредбата разглежда процесите и всички изисквания към извършваните дейности по диагностика, изследване, регистриране и съобщаване по електронен път на случаите на туберкулоза. „Това ще осигури устойчивост на постигнатите резултати в контрола на туберкулозата в страната след спиране на финансирането от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария“, пише в доклада на министъра към проекта.

„Със средства на Глобалния фонд беше изградена специализирана електронна информационна система за регистриране на пациенти с туберкулоза, суспектни и контактни лица. Също така бяха изготвени хартиени и електронни образци на учетни форми на лечебните заведения за дейностите по контрола на туберкулоза, които ще продължат да бъдат използвани за отчитане и не се изисква допълнителен ресурс за разработването им. Медицинските специалистите от лечебните заведения са преминали обучение за запознаване с методическите указания по диагностика, лечение и контрол на туберкулоза и резистетна туберкулоза и работа с информационната система, попълване на данни в журналите за регистриране на случаи на туберкулоза, суспектни и контактни лица и лабораторни журнали“, пише още в доклада.

Наредбата е съобразена с Целите на устойчивото развитие на ООН, Глобалната стратегия на СЗО за спиране на туберкулозата, План за действие за борба с туберкулозата за Европейският регион на СЗО 2016-2020 на Регионалния комитет на СЗО за Европа, стратегията „Здраве 2020“, както и други международни стратегически документи и методически указания.

Целият текст вижте тук.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up