Събота, Октомври 24, 2020

Държавата ще субсидира до 250 специализантски места годишно за млади лекари по специалност „Обща медицина“, обяви пред депутатите министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, цитиран от бнр. Той бе изслушан относно мерките за кадровото обезпечение с медицински специалисти у нас.

До 30 септември Ананиев трябва да предложи мерки за решаване недостига на кадри в системата. По думите му най-сериозен е проблемът с недостига на медицински сестри, като държавата се нуждае от минимум хиляда студенти по специалността за година.

„В България е налице недостиг на медицински сестри. Лекарите са неравномерно разпределени, като процентът на общопрактикуващите лекари е нисък – 15% в сравнение със средноевропейската стойност, която е 23%“, подчерта Ананиев.

Зам.-председателят на парламента Нигяр Джафер добави, че неравномерното разпределение на лекари и медицински специалисти в страната е сериозен проблем.

„За какъв дефицит става въпрос в България. Да започна с област Шумен. В една община Върбица в село Бяла река работи колега джипи на 84 години. Повярвайте ми, и мюсюлмани и християни се молят да е жив и здрав, за да продължава да ги лекува – ясно защо. Западна България – Кюстендил, от 480 лекари в областта едва 12 колеги са под 35 години. В София “Спешна помощ“ – София не може да окомплектова своите екипи, защото са необходими 30 екипа, за да обслужват нормално населението на София“, каза д-р Нигяр Джафер.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    медицинска сестра · преди 1 години
    Като са ниски заплатите на сестрите, колкото и места да разкриете в мед.университети, студенти няма да се записват! Никой не е луд да учи 4 години за заплата от 600лв! Ама откъде толкова акъл у управляващите???
  • Публикуването на коментара е спряно.
    expert-o · преди 1 години
    Не думай! Как го разбра? Еднo питане с повишена трудност: Като има дефицит на сестри, защо са им ниски заплатите?
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up