Понеделник, Октомври 14, 2019

Здравната комисия прие компромисно решение, предложено от председателя на комисията д-р Даниела Дариткова, на конгресите делегатите да се излъчват по един на 15 души. Д-р Дариткова е изчислила, че това ще гарантира представителност и няма да затрудни работата на конгреса. Дариткова поясни още, че това не е нейна лична сметка, а предложението е взето назаем от останалите съсловни организации и техните съотношения.

Председателят на БФС проф. Илко Гетов коментира, че трябва да се помисли не само за малките, но и за големите колегии и събирането на кворум. „Ако в Пловдив членовете на БФС са 770 и трябва да се съберат над 350 човека на едно място, това би оголило доста общини да нямат обслужване в рамките на провеждането на общото събрание. Смятаме, че въведения делегатски принцип трябва да бъде запазен и съотношението 1:3 е най-целесъобразно. В София към днешната дата числеността на колегията е 2230, което означава, че при настоящото положение делегатите трябва да са 750 човека, а ако се въведе 1:2 са 1100 човека“, изрази становището си той.

В първоначалния вариант на законопроекта, предложен от МЗ, делегатите за конгреса на БФС трябваше да бъдат излъчвани по един на 20 души, а в сега действащия Закон за съсловната организация на магистър-фармацевтите - по един на 10.

Изминалите дебати за измененията на закона на първо четене против промените разделиха колегията и срещу предложенията се обяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов и и маг.-фармацевт Аделина Любенова.

„Искам да изразя притеснението си от предложените промени като е видно от всички текстове, че духа на закона се променя. Променя се от децентрализираност към централизираност и авторитарност. На практика от пет човека ще зависи съдбата на всички магистър-фармацевти и се обезсмисля ролята на РФК. Най-притеснително е, че решенията на централните органи не могат да бъдат обжалвани никъде“, каза тогава Костов.

„От името на инициативен комитет, който е подкрепен от 1840 маг.-фармацевти, не подкрепям измененията в закона. Изказвам се като зам.-председател на тази организация в първите шест години от нейното учредяване. Не трябва да се променя този закон три месеца преди изтичането на мандата на това ръководство“, каза Любенова.

„Всичко, което беше заявено при гласуването на първо четете, че ще се промени цялата конструкция на закона и че не бива да се бърза преди конгреса, за да не създават съмнения, че този закон се гласува с конкретна цел, се оказа илюзия. Това са козметични промени. Реално решенията ще бъдат взети от големите градове, а няма да се чуе мнението на най-проблематичните райони в страната. Неравномерността на разпределението на аптеките е очевидно. Ние създаваме условия за централизиране на решенията“, каза проф. Георги Михайлов.

Предстои гласуването на законопроекта на второ четене в пленарна зала.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up