Неделя, Септември 27, 2020
Въпросът не е само етичен

Нова телевизия излъчи репортаж с лекар в държавната областна болница в Пазарджик, който индуцира лечение на здрави хора. Показаното поражда много въпроси от етичен и професионален характер. Ръководството на Българския лекарски съюз се разграничи и поиска Етичната комисия да провери случая и да наложи предвидените санкции.
Въпросите тук, обаче не са само от етичен характер. В репортажа стана дума, че въпросният лекар получавал между 40 000 лева и 57 000 лева заплата.
В същото време педиатрите от университетска болница в София блокираха булеварда, защото месечните им доходи не стигат и до 1000 лева.
Каква е тая система, в която един редови лекар взема 50 пъти по-голяма заплата от друг?

Не си мислете, че този е единствения с такава заплата. Не си мислете, че това е най-високата заплата. Не си мислете, че това е станало миналата седмица, когато беше излъчен репортажа или е от тази година. Това е практика, която продължава повече от десетилетие.
Как се получава тази фрапантна разлика? Механизмът на облагодетелстване на едни за сметка на други започва с цените на клиничните пътеки. Някои клинични пътеки са надценени няколко пъти. Понеже общата сума на заплащане не е безкрайна, за компенсация цените на другите пътеки са оценени няколко пъти под себестойността им. Сумарно това води до 50 пъти разлика в прихода на болницата. В държавните болници е възприет модел на заплащане на труда, според който лекарите получават процент от цената на Клиничната пътека. Добавете към това, доплащане от пациента и комисионната от медицинските изделия и ще получите това, което виждате в репортажа.
В опит да отговори на протестите на медицинските сестри, министърът на здравеопазването прие „Методика за формиране на работните заплати в държавните болници”. Не методиката е причина за тези диспропорции, но е очевидно, че тя не може да ги спре.
Ако министъра иска промяна, тя ще дойде с промяна в цените на медицинските услуги, а не с методика за заплати. При това следва да се има предвид, че не само цените на пътеките са неадекватни, но и на повечето дейности в извънболничната медицинска помощ. Тази неадекватност не цените рефлектира не само в доходите на медиците, но и върху доплащането на медицинската помощ, от там в достъпа на пациентите и дори в медицинската статистика.
Това, което казвам не е ново. Много хора го знаят, със сигурност го знаят и в МЗ и в НЗОК. За това истинският въпрос не е дали са запознати или не, а защо не го променят? Какво ги спира или кой им пречи да направят очевидното от което интерес имат както медиците, така и пациентите?
Д-р Стойчо Кацаров

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    pediatrabulgara · преди 1 години
    Наличието на такива фрапантни разлики в остойностяването на труда на различните специалности е наистина обидно и недопустимо.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up