Вторник, Септември 22, 2020
Над 20 млн. повече изразходиха болниците през второто тримесечие

В изпълнение на Наредба 5 от 17.06.2019 г. за утвърждаване на стандарти за финансовата дейност, прилагани от държавните и общински лечебни заведения за болнична помощ,министерство на здравеопазването започва да публикува на интернет-страницата си информация за финансовите и медико-статистически показатели на лечебните заведения за болнична помощ за всяко тримесечие.

Целта е, от една страна, да бъде постигната максимална прозрачност, а от друга страна – да се създаде възможност за извършване на различни по обхват сравнителни анализи по показатели, отчетени от лечебните заведения. По този начин ще бъде подобрено управлението на публичните средства в сектор „Здравеопазване“, твърдят от ведомството.

Средства за второто тримесечие на 2019 г. са над 500.8 млн. лв.
Така НЗОК е платила на лечебните заведения около 20 млн. лв повече през второто тримесечие - въпреки че е нормално всяка година в периода 15 януари - 15 февруари да няма места в болниците. Броят на изпълнениете клинични пътеки се увеличава от 524 684  на  539 916 през второто тримесечие.

Ръстът в сравнение с първите три месеца по отношение на изплатените от НЗОК  медицински изделия е 2.6 млн. лв. Клиниките са получили и 119.6 млн. лв. за онколекарства, кръвоспиращи препарати и медикаменти за спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги. Тези пари са с 8.4 млн. лв. повече от предходното тримесечие.

Най-големи средства е получила най-мащабната болница у нас – УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив. Там  са лекували по 19 839 клинични пътеки о през първото тримесечие по 19 839 клинични пътеки и през второто - 20 386. Така лечебното заведение е получило от НЗОК общо близо 47.46 млн. лв. за първите 6 месеца на 2019 г.Според данните за този период УМБАЛ „Св. Георги" е отчела печалба от 5 млн. лева, но все пак остава със сериозните си просрочени дългове в размер на 10.173 млн.

 В София с най-сериозен ръст на приходите е „Пирогов". Болницата е отчела лечение по 21 366 клинични пътеки и е получила малко над 30 млн. лева за половин година. Към тях МЗ е добавила над 12 млн. лв. за спешна помощ и по този начин лечебното заведение застава на първо място по приходи в столицата. Просрочените задължения на клиниките обаче са 12,483 млн. лева.

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up