Събота, Октомври 24, 2020
Д-р Димитър Петров: Информацията за "отпускане" на пари е манипулативна

Д-р Димитър Петров е роден е през 1961 г. в Търговище. Завършил е Висшия медицински институт във Варна и има специалност по вътрешни болести. Д-р Петров е бивш Директор и подуправител на НЗОК, народен представител в 38-то Народно събрание. Той беше любезен да анализира и разкодира за нашите читатели механизмите за манипулация на информацията представена от здравните власти относно "отпуснатите" 200 милиона лева в повече за болниците през следващата година
„Като начало терминът "отпуснати", често използван от настоящия министър на здравеопазването Кирил Ананиев, не само компрометира истината, но поставя под съмнение неговата компетенция като финансист и човек работил върху държавните бюджети дълги години.
Бюджетът на касата на база на увеличението на минималната работна заплата, съответно на средния осигурителен доход, растежа на БВП и растежа на средната пенсия, би трябвало да доведе в приходната част едно увеличение между 350 и 400 млн. лв. Поне половината от това увеличение, както се знае, отива за болнична помощ. Така логиката ни подсказва, че това увеличение е независимо от намесата на министъра.
За тези 200 млн, според мен личи отвсякъде как се прави пиар от двете страни - синдикати и съсловни организации. Те твърдят как, едва ли не те са извоювали тези пари, а министерството твърди, че ги е отпуснало, докато тези пари така или иначе трябва да отидат в тази система, даже според мен трябва и да са повече, ако не занижат приходната част на бюджета изкуствено.”

 Каква е хронологията на "отпуснатите" 86 млн. лв? Има ли механизми, които позволяват на министъра на здравеопазването да гарантира увеличаването на заплатите в сектора?

„Аз не мога да кажа какво точно е програмирано, но логиката и моите изчисления, тъй като многократно съм правил бюджетите на касата, сочат на база на увеличението на минималната работна заплата, съответно на средния осигурителен доход, растежа на БВП и растежа на средната пенсия, би трябвало да доведе в приходната част едно увеличение между 350 и 400 млн. лв, логически погледнато. Поне половината от това увеличение, както се знае, всяка година отива за болнична помощ. Тези 200 млн. лева и без и с министър Ананиев и КНСБ и БАПЗГ, щяха да се случат. Тоест, това увеличение няма как да не стане, то става въпреки тях, по мое лично мнение.
Прави впечатление, е че Ананиев твърди, че за първи път се отпускало такова увеличение. Това не е вярно.
Миналата година имаше същия ръст - около 400 млн в бюджета на касата, както и парите за болнична помощ се увеличиха с около 200 млн., даже повече след освобождаване на средствата на резерва. Така, че това е естествен процес, следствие от ръста на икономиката. Той не е следствие на решение на този или на онзи.
Другото, което мен лично ме дразни е терминът който използва Ананиев, че ще "отпусне". Той не може да отпуска нищо на НЗОК. Този човек дълго време правеше бюджетите на държавата, бил е Председател на Надзорния  съвет и знае много добре как се управлява касата и как се прави нейният бюджет. Бюджетът на касата се разработва от управителя, приема се като проект от Надзорния съвет и се праща в Народното събрание през Министерски съвет. Министърът не може да отпуска тези пари, те са от осигурителните вноски, а бюджетът на касата е равен на приходната част без разходната. Колкото пари се събират от вноски, толкова се харчат. Тези пари не са данъци, те са от здравни осигуровки и са предназначени за лечение. Работата на правителството в лицето на министерството на финансите и НАП е да ги събере и оттам нататък има си парламент, който ги приема, има си НЗОК, която ги изразходва, в съответствие с Националния рамков договор, който се сключва с Българския лекарския съюз.
Така че такива приказки, че министърът е отпуснал нещо, дал взел и така нататък са неприемливи. Те са знак за ниска финансова култура, за съжаление на човек, който се занимава дълги години с бюджетите.
За тези 86 млн. лева имам упоритото усещане, че там здравният министър подвежда премиера и Правителството и не го прави за първи път.
Аз искам да припомня, защо се цитира тази сума. Тези 50 млн. лева са дадени допълнително, но са дадени от бюджета на касата.
Тук ситуацията е същата, както с другите милиони. Тези пари щяха да бъдат дадени и без искането на господин Ананиев, защото в бюджета на Касата има около 114млн лева, ако не се лъжа. Те по принцип се харчат в хода на годината с решение на Надзорния съвет. Даже тази година, доколкото знам, в НРД имаше едно споразумение те са се харчат съразмерно с останалите средства,
Тоест, половината от тези пари трябваше да отидат така или иначе в болнична помощ и Надзорния съвет във всеки един момент след 1-ви април можеше да освободи тези пари, което и направи. Те не са някакви допълнителни пари, те са си в бюджета на НЗОК, нищо, че са в така наречения оперативен резерв, кото се разпределя всяка година.
След това се заговори за други , които да се дадат през бюджета -  50 млн от които останаха 6 млн. лева.
Сега Ананиев твърди че са 36 и ще ви кажа защо.
В бюджета, преди „освобождаването” на тези пари има едни 30 млн лева, които МЗ разпределя по болници основно за труднодостъпни райони и за обслужване на спешните пациенти, които не са хоспитализирани.
Тези пари ги има заложени предварително в бюджета на МЗ и то ги има всяка година. Тоест те не са някакви допълнително дадени пари.
И това е манипулацията, че прибавяте 30 към тези 6 , плюс 50-те от НЗОК, които така иначе трябваше да дойдат и се получава сумата от 86 млн.
Всъщност  допълнителните пари от тези е точно 6 млн.
Всичко друго, така или иначе си влиза в здравната система.
Моето лично мнение е, че хаосът който се забърка - финансов и нормативен и нескопосаните обяснения на министъра са генерирани от неговата заместничка Жени Начева. Мисля, че всичките интриги, които имат за идея да тушират напрежението с лъжи идват от нея.

А освен това за тези 86 млн. лева, аз като слушам отстрани, съм сигурен, че той е подвел включително и премиера, защото той цитира тази сума, но едва ли му е обяснено , че тези пари не са дадени допълнително. Той неслучайно каза "Ананиев да обясни къде са".

И другите обяснения, че в рамковия договор ще се залагат съотношения, едва ли не ще гарантират, че тези пари ще отидат за заплати, това не може да го гарантира министъра, в никакъв случай. Това не е негова работа, той няма такива механизми, защото има нормативни документи издадени от МС и от МЗ, съгласно които една болница не може да увеличи работната заплата без да намали задълженията си. Тоест един директор дори да получи допълнителни пари, той първо трябва да погаси част от задълженията си и след това да увеличава заплатите. Той включително подлежи на санкции ако не го направи и това министъра би трябвало да го знае по-добре от всички.

Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up