Неделя, Август 01, 2021
Последвайте ни
Адв. Андрей Дамянов: Силно се съмняваме, че този бюджет ще работи в полза на пациента“

Членът на Надзорния съвет на НЗОК и представител на Националната пациентска организация коментира пред БНР новият здравен бюджет. Според него той поражда в пациентската общност доста смесени чувства, а ефективността от харченето на средствата е поставена под въпрос, въпреки увеличението на парите за здраве с близо 400 млн. лв. Той изрази тревогата си, че тези пари отиват в една нереформирана система и на практика получаваме още от същото. "Силно се съмняваме, че този бюджет ще работи в полза на пациента“, обясни адв. Дамянов. Според него всичко това се дължи на липса на политическа воля.


„Моделът на клиничната пътека по принцип трябва да бъде премахнат. Трябва да се мине на съвсем друг тип здравеопазване. Няма защо да се връщаме назад във времето и отново да се мъчим да реформираме нещо, което е доказало своята неспособност да отговаря на нуждите на пациентите“.
По думите му НЗОК съумява в известна степен да си събере вземанията, но има и частични забавяния. Според него притеснителни са намеренията на Касата в посока на лекарствената политика: „Когато говорим за лекарствата с висока стойност, връщането на част от търговската отстъпка обратно към нея може и да е оправдано. Но когато говорим за лекарства, които са с ниска стойност, едно такова изискване и такъв натиск към фармацевтичната индустрията може да откаже компанията да предлага съответното лекарство на нашия пазар“.
Членът на НС на НЗОК счита, че в бюджета профилактиката отново е оставена на заден план. Адв. Дамянов заяви още, че не е оптимист, че бюджетът на НЗОК може да се промени в значителна степен по отношение на преразпределение на предложените суми.

Източник: БНР; Offnews

 

 
Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up