Вторник, Септември 22, 2020
Жени Начева: С изпълнението на бюджета за тази година ще се опитаме да погасим всички стари задължения

 

С изпълнението на бюджета за тази година ще се опитаме да погасим всички стари задължения към чужди държави и фондове. Това каза председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева след днешното заседание на Надзора по повод отделените едва 70 млн. лв. за лечение на българи в чужбина в проектобюджета на НОЗК за 2020 г.
Задълженията на здравната каса към края на 2018г. са около 135млн.лв. и за тях е договорено разсрочено плащане на вноски до края на следващата година. Решението за предсрочното погасяване би могло да се определи като спорно на фона на постоянните протести на медицинските специалисти и мизерните условия в не малко болници.


Припомняме, че БЛС съюз настояваше с бюджетния излишък да се изплатят надлимитните дейности на болниците. Това, между другото би спестило и доста средства за съдебни разходи на НЗОК. Нека да обърнем внимание и на постоянните дарителски кампании за набиране на средства за нечие лечение, „кувьозите от капачки“ и малките кутийки на всеки ъгъл с надпис: „помогни на..“ 
Госпожа Начева каза още, че допълнителен източник за лечение в чужбина са трансферите от държавния бюджет, които МЗ ще продължи да предоставя за дейностите, свързани с деца. Средства от резерва на НЗОК, който в момента е в размер на 137 млн. лв., ще могат да бъдат използвани за тези плащания. Този размер на средства е планиран на базата на нашите
разчети, договорки и намерения за плащания към Европейските фондове и държави
Това няма да създаде никакви проблеми и напрежение както при обработката на текущи, така и постъпили вече заявления за лечение в чужбина. Средствата за деца не са отделно посочени, защото вече са част от общия размер за лечение на български граждани в чужбина. Нека да приключим изпълнението на бюджета за тази години, защото с изпълнението на бюджета за тази година ще се опитаме да погасим всички стари задължения към чужди държави и фондове. Средствата, които преди идваха по линия на Фонда за лечение на деца, се превеждат от държавния бюджет в бюджета на МЗ в хода на изпълнението. Те са допълнителни и са извън тези 70 млн. лв.", уточни председателя на Надзорния съвет.
Тя подчерта, че по отношение на медицинските изделия за хората с увреждания в проектозакона за бюджета на НЗОК е предвиден период до 30 юни, в който се запазва настоящия ред на тяхното предоставяне от Агенцията за социално подпомагане, но ще се заплащат от НЗОК. „Този срок е максимален. Ние ще се опитаме възможно най-бързо да променим механизма на финансиране още на следващия надзорен съвет. Много скоро на сайта на министерството ще качим съответните наредби, които уреждат начина, по който ще се заплащат медицинските изделия. Предвидени са средства в проектобюджета в размер на 38 млн. лева, които ще се превеждат като трансфер от държавния бюджет към НЗОК за тази цел.
Касата ще превежда средствата към АСП, която ще отпуска изделията. В първия момент, в който заработи новия механизъм, ще оповестим това и ще започне Касата да ги предоставя. Предстоят промени в Наредба 10 и Наредбата за медицинските изделия. Информационната система, в която ще бъде отразявано всяко решение на ЛКК, ТЕЛК и НЕЛК и в която ще бъде качена спецификацията на медицинските изделия. Ще ползваме експертизата на колеги от АСП към МТСП и експертите от здравното министерство и Здравната каса“, уточни Начева.
По отношение на финансирането на медицинските дейности, председателят на Надзора заяви, че в момента Касата е в процедура по договаряне на НРД за медицински и дентални дейности за следващите три години. „Основните моменти, които са обект на договарянето са цени на пътеки, обем дейности, разпределение на средствата в рамките на получения ресурс както за болничната, така и за останалите направления на медицинската помощ. Имаме предварително съгласие с БЛС, че в текстовете на НРД ще намери място минималния размер на средствата, които ще отиват за разходи за персонал. Какъв ще бъде точния процент не бих искала да предпоставям преди да е договорено с БЛС“, каза Жени Начева.

Източник: БНР; zdrave.net

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up