Неделя, Септември 27, 2020

 Лечебните заведения са формирали икономия в размер на 28 млн. лв., към края на месец септември, които по предложение на директорите на районните каси ще се преразпределят обратно към тях за последните три месеца на годината. За да може да изплати дейността за декември през декември, а не през януари и с това да се възпрепятства средствата да останат окончателно неусвоени за година,

НС на НЗОК е приела промени, според които ако към началото на месец декември, ако все още има икономии, те да бъдат изплатени авансово за същият месеца, а не през януари 2020г., както се случва по принцип. Или казано с други думи - декември да бъде платен през декември. 
По този начин обаче с бюджета за 2019г., ще се плати един месец повече. Тоест с парите за годината, болниците ще трябва да покрият и един месец от следващата година, понеже  декември е заложен в следващият бюджет по основен принцип.
Икономии вероятно ще има, защото решението на НС е от 23 октомври, а последното тримесечие включва и него. Но не става ясно какво тогава ще плати касата през януари 2020г., ако е платила декември авансово. При така замислените промени се оказва, че или месец декември ще бъде платен два пъти или бюджетът за следващата година ще покрива 11, а не 12 месеца.

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up