Неделя, Юли 12, 2020
Бюджетът на НЗОК е същият

В интервю за телевизия Европа, Председателят на ЦЗПЗ, Д-р Стойчо Кацаров, коментора актуални проблеми на здравната система, в контекста на новия проект за бюджет на НЗОК. Парите са малко повече от миналата година и се разпределят по същия начин, както и до сега. Нищо съществено няма да се промени с новия бюджет. И миналата година имаше 400 милиона лева повече. Проблемът е не толкова в приходите, колкото в разходването на средствата.
Повечето пари ще отидат в болниците и това може да помогне за увеличението на заплатите им, но да не забравяме, че сестри и лаборанти има и в извънболничната помощ и те очакват увеличение на заплатите.
Няма как увеличените пари да се дават целево за заплати. Диспропорциите в цените са огромни. Необходима е промяна в цените на медицинските дейности, за да се постигнат по-добри заплати. И това трябва да стане веднага даже преди нова година.

Модерната медицина е все по-инвазивна и все по-амбулаторна. Ние изоставаме от тази тенденция и новия бюджет не показва такава промяна - да се подкрепи амбулаторната дейност финансово. Дори националното сдружение на частните болници постави въпроса да се извадят дейности в амбулаторията и в болничната помощ да останат онези дейности, които наистина изискват хоспитализации.
Парите за лекарства изглеждат много като процент, но не и като сума. Процентът е висок, защото общите разходи са ниски. Тук също има тежки диспропорции, както при клиничните пътеки. Пациентите с някои заболявания, като диабет, астма, онкологични заболявания, хепатит Ц, получават 100% безплатни лекарства. В същото време всички останали пациенти, като например с хипертония, стомашно чревни заболявания и други си купуват изцяло лекарствата. Не е честно, защото всички са здравноосигурени и имат еднакви права.
Идеята за строеж на нова детска болница не е добра. Ако тези 100 милиона се инвестират в дейностите по лечение на деца ще има по-голям ефект, отколкото ако се дадат за сграда. Изграждане на нова сграда в София ще обслужи децата от София, но деца има и в дугите градове на страната.
Идеята на Ананиев за демонополизация среща съпротива, но това е нормално. От една страна хората не са добре информирани и за това е важно да се обсъжда, От друга страна, много от несъгласните са гласове на хора, които добре са се адаптирали към монопола и не искат никаква промяна.
Цялото интервю на д-р Кацаров можете да проследите от тук:

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up