Петък, Август 14, 2020
Д-р Джафер: Има бунт на управители на НЗОК

"Свидетели сме на бунт на управителите на Здравната каса напоследък". Това каза пред БНР д-р Нигяр Джафер - депутат от ДПС и заместник-председател на Народното събрание. Според нея Министерството на здравеопазването е влязло в кръгова отбрана след изявлението на управителя на Здравната каса Дечо Дечев. Тя уточни, че д-р Дечев е предложен и избран от управляващото мнозинство. По думите ѝ той е отишъл на този пост с намерение да промени нещата в посока на прозрачно харчене на публичните средства, повече контрол и ефективно управление на обществените средства.

 "98% от казаното от д-р Дечев ние бихме подкрепили и сме съгласни с това, което той казва", добави д-р Джафер и уточни: "Имаме и несъгласия. Ние сме за равнопоставеност на субектите, независимо от тяхната собственост".  Във връзка с изявлението на Дечо Дечев за разлика в цените в различните болници Нигяр Джафер заяви: "Ако ме питате дали тези цени са законни и това, което се случва, е законно - да! ... При търговете, които се провеждат от държавните и общински болници, може да се постигне по-ниска цена, защото е нормално при един търг да има конкуренция и да се постигат такива ниски показатели. Да, законно е частните структури да купуват медикамента на по-висока цена.

Друг е въпросът дали е справедливо и дали е ефективно харчене на публични ресурси, защото тези средства се покриват от НЗОК. Ето това визира д-р Дечев". В предаването "12+3" по "Хоризонт" д-р Джафер коментира, че и предходният управител на НЗОК - проф- Камен Плочев си тръгна след изявления за нередности в Касата.  Цялото интервю на Даниела Якова с Нигяр Джафер в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Одобрявате ли смяната на здравния министър?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up