Събота, Септември 26, 2020
Д-р Семерджиев: Отговорен за проблемите е Ананиев

Тежките структурни проблеми в здравеопазването са следствие от политиката на настоящия здравен министър Кирил Ананиев, тъй като от 1999 година до заемането на поста си в Министерството на здравеопазването той е бил в ръководството на здравната каса. Това заяви в предаването „Седмицата” на Дарик основателят на Националната здравноосигурителна каса и неин първи управител д-р Илко Семерджиев.

 

Той е категоричен, че идеята за демонополизация на здравната каса няма как да се осъществи, тъй като няма с какво тя да бъде демонополизирана. Министър Ананиев предлага американски модел в здравеопазването, който ако се приложи, средствата в системата ще намалеят двойно, категоричен е Семерджиев. Седемкратната разлика в цените на лекарствата, закупувани чрез касата от частни и от държавни лечебни заведения, за която съобщи пред Дарик управителят на институцията, д-р Дечо Дечев, д-р Семерджиев обясни с липса на контрол. Д-р Дечев каза една истина и срещу него започнаха атаки, но всъщност този, който контролира фармасектора, е министърът на здравеопазването, чрез подопечната си Изпълнителна агенция по лекарствата, коментира още д-р Илко Семерджиев.

Той припомни, че като министър е въвел в договорни отношения с касата 149 болници. „Системата работеше отлично. Имаше частни болници, но не повече от 30. Какво обаче се случи през 2002 година? Беше отменена главата за приватизация на лечебни заведения, започна строеж на паралелна болнична частна мрежа. В момента в България има 387 сключени болнични договори. Можеха да бъдат 149. Частният сектор вкара близо 5 млрд. лв. инвестиционен капитал, за да изгради тези болници. Можеше да бъде използван за приватизация – да се закупят акции от държавни и общински лечебни заведения. Щяха да бъдат капитализирани, щяха да станат изключително модерни.

Сега, съгласете се, че като в момента болничният бюджет е над 2,2 млрд. лева, едно и също ли е да го делите на 149 и на 387?” попита Семерджиев. За него решението е конкуренция, но честна. „Ако не позволите на тези болници да се конкурират и парите да следват пациента, тогава разпределяте на всички болници структурен бюджет. Това е исторически принцип на финансиране и министър Ананиев има лична отговорност за това. От 1999 година той беше в ръководството на здравната каса. Тежките структурни проблеми се предизвикаха от бюджетите, които той правеше. Тежкият финансов дисбаланс доведе и до структурен дисбаланс,” категоричен е създателят на НЗОК. Цялото интервю в аудиофайла:

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up