Сряда, Септември 30, 2020
Новото НРД - по-ниски цени за отделения в провинцията


От районна лекарска колегия Смолян към БЛС излязоха със становище по отношение финансирането на клинична пътека 3 в новия рамков договор.

Въпросната клинична процедура обхваща Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи с механична вентилация и/или парентерално хранене. В Националния рамков договор 2020-2022г., публикуван на сайта на БЛС същата е разделена на две еднакви части,

без това да е обсъждано на събор  на БЛС. Цената, на която ще бъде платена всяка от тях зависи от т.нар. Ниво на компетентност на отделението. Новата подпътека 3.1 изисква 3то ниво на компетентност и ще бъде заплащана на по-висока цени, от подпътека 3.2, която съдържа абсолютно същото лечение, но касае отделенията от 2 ниво на компетентност.
„Защо се прави „разделение“ на Отделенията по анестезиология и интензивно лечение от провинцията и големите столични болници? Като се има предвид, че лекарите по тази специалност са изключително малко в България, лечебните заведения в провинцията и без това изключително трудно успяват да осигурят 7 специалисти, да не говорим за 10 лекари с призната специалност.“ – питат от Колегията и къде всъщност е увеличението на клиничната пътека.
Становището е изпратено до БЛС, Председателя на Здравната комисия в парламента д-р Дариткова, и до д-р Красимир Събев.
Ето и цялото становище :
„ УВАЖАЕМИ Д-Р МАДЖАРОВ,
УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,
На сайта на БЛС е публикувано НРД 2020, от което става ясно, че Клинична процедура №3 е разделена на две подпроцедури : КЛИНИЧНА ПРОЦЕДУРА № 3.1 Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи с механична вентилация и/или парентерално хранене в КАИЛ/ОАИЛ III ниво на компетентност и КЛИНИЧНА ПРОЦЕДУРА № 3.2 Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи с механична вентилация и/или парентерално хранене в КАИЛ/ОАИЛ II и III ниво на компетентност. Основната разлика между двете подпроцедури е сумата, която ще бъде изплащана от НЗОК и необходимия брой специалисти за изпълнение.

Имайки в предвид, че на провелия се 71-и Събор на БЛС на 13.12.2019г. за дискутиране на НРД 2020-2022 не са дискутирани тези две подпроцедури Ви питаме следното:

1.Кой допусна в НРД 2020-2022 да се подпишат горепосочените подпроцедури на Клинична процедура 3 без те да бъдат разгледани и обсъдени на Събор?
2.Защо се прави „разделение“ на Отделенията по анестезиология и интензивно лечение от провинцията и големите столични болници? Като се има предвид, че лекарите по тази специалност са изключително малко в България, лечебните заведения в провинцията и без това изключително трудно успяват да осигурят 7 специалисти, да не говорим за 10 лекари с призната специалност.
3.При това положение и при толкова информация в обществото за увеличение на цените на КП – къде в случая е увеличението при Клинична процедура 3 и по конкретно при Клинична процедура 3.2 – която е „по силите“ на повечето лечебни заведения за изпълнение на необходимия брой специалисти.“

17 януари 2020 година

Делегатите за Събор на БЛС от квотата на РЛК Смолян
УС на РЛК Смолян“

 

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up