Неделя, Ноември 29, 2020
Обнародваха НРД 2020-2022. Гледайте да не боледувате много!

Макар НРД да е обнародван на 24 януари, влиза в сила от 1-ви януари. Остава загадка как биха могли изпълнителите да спазват правила и норми, които не са им били известни. Влизането в сила със задна дата, означава също, че могат да бъдат санкционирани за нарушаване на тези правила, въпреки, че не са им били известни. Формално нещата стоят така. Добрите чичковци и лели от администрацията, сигурно ще кажат, че ще бъдат благосклонни и няма да наказват и че всичко се прави за доброто на хората. Истината е, че всичко се прави за удобство на чиновника, а хората трябва да живеят с чувството, че винаги са в нарушение.

Новият НРД съдържа в себе си и откровено незаконни текстове,свързани с разпределението на приходите на болниците. В чл. 368 се казва, че болниците използват не по-малко от 50 % от приходите от КП/АПр/КПр за разходи за персонал. Не по-малко от 80 % от тях трябва да са за медицинския персонал, а минималното съотношение между разходите за лекарите и специалистите по здравни грижи е 1.6 към 1.”
За приемането на такива задължения за болниците няма законно основание, което ги прави нищожни. Лечебните заведения спокойно могат да не ги прилагат, не само защото за нищожни, а и защото НРД не предвижда санкции, ако пропорциите не са спазени.
Лимитите на всички нива и за всичко остават и през следващите три години. Според това НРД, ако през тази година регистрирате ново лечебно заведение, независимо какво, не можете да сключите договор с НЗОК през 2020 година, но тъй като договорът е за три години, ще може да сключите договор едва след 1-ви януари 2023 година.
Ако сте болница пък не може през 2020 г. да сключват с НЗОК договори или допълнителни споразумения за дейности по нови КП, АПр и КПр спрямо договореното от съответното лечебно заведение през 2019 г. Както и по-горе, предвид това, че НРД е подписано за 3 години, забраната се отнася до края на 2022 година.
Иначе, като цяло, новият договор почти на 100% повтаря досегашния. Не се предвижда никаква промяна дори и на начина на договаряне и заплащане на лекарствата за лечение на злокачествени заболявания, станали причина за огромен скандал, след изнесените от Управителя на НЗОК д-р Дечев данни за финансови загуби в огромни размери.
Има незначително увеличение на цените на повечето медицински дейности.
Няма нищо ново, което да води до извод или да подхранва очаквания за улеснен достъп и повишено качество на медицинската помощ. Няма основания ида се очаква намаляване на доплащания на пациентите.
По-добри новини очаквайте след 2023 година. До тогава гледайте да не боледувате много.

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    ЕЛЕНА · преди 10 месеца
    ВСИЧКИ СА ВИНОВНИ ! НО НАЙ-ВЕЧЕ ТИЯ, КОИТО ДОПУСНАХА ДА БЪДЕМ ЛЕКУВАНИ С ХИЛЯДИ РАЗЛИЧНИ АНТИБИОТИЦИ, КОЙ ОТ КОЙ ПО-СКЪП И НЕДЕЙСТВАЩ ! В ДЕТСТВОО МИ ИМАШЕ ПЕНИЦИЛИН, СТРЕПТОМИЦИН И ГЕНТАМИЦИН ! БОЛЕДУВАХМЕ ВЕДНЪЖ ГОДИШНО И НАМЕСАТА НА ЕДИН ОТ ТИЯ АНТИБИОТИЦИ НИ ВДИГАШЕ НА КРАК МНОГО БЪРЗО! А СЕГА ВСИЧКИ РАБОТЯТ В ИНТЕРЕС НА ПРОИЗВОДИТЕЛЯ, ДОРИ И ПОВЕЧЕТО ЛЕКАРИ - С УГОВОРКА С ДИСТИБУТОР ТЕ ПРЕДПИСВАТ ТЕХНИТЕ ЛЕКАРСТВА И СИ ПОЛУЧАВАТ ПРОЦЕНТ... А ПАЦИЕНТА - ТОЙ НЕКА ИМ НОСИ ПАРИЧКИ, ЗДРАВЕТО МУ НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ ! ДИСТИБУТОРИТЕ НА ЛЕКАРСТВА НЯМАТ РАБОТА В БОЛНИЧНИТЕ КАБИНЕТИ - ТЕ ДА СИ ДОГОВАРЯТ ПРОДАЖБИ В АПТЕКИТЕ, ЗА ДА НЕ ВЛИЯЯТ НА РЕШЕНИЕТО ЗА НАШЕТО ЛЕЧЕНИЕ !
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up