Вторник, Септември 22, 2020
Д-р Николай Болтаджиев: Обществените поръчки няма да решат проблема с цените на лекарствата

Д-р Николай Болтаджиев е бивш председател на Управителния съвет на Сдружението на частните болници. Пред „Право и здраве“ той коментира идеята в частните болници да се провеждат обществени поръчки, както и нашумелият в последно време проблем с разликата в цените на лекарствата. 

 

Д-р Болтаджиев, какво мислите за идеята в частните болници да има обществени поръчки?
Аз мисля, че обществени поръчки не може да се провеждат от частни болници, защото това би било в противоречие с Директива 2014/24/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 2014 година, отнасяща се за обществените поръчки, тъй като болниците с изцяло частен капитал не са публично-правни организации. С други думи те не са задължени да провеждат обществени поръчки. Болница „Света Богородица“ преди години заведе процедура пред Европейската комисия заради несъответствие между българското законодателство и европейското, по-точно заради неправилно транспониране на Директивата в новия по онова време Закон за обществените поръчки. Според мен точно това доведе до законодателните промени и вероятно затова всички парламентарни групи подкрепиха единодушно промяната в закона за отпадне на задължителните обществени поръчки в частните болници. Предполагам, че това е продиктувано от възможността тогава на България да и бъдат наложени санкции за неспазване на европейското законодателство.


Министър Ананиев обаче каза преди няколко дни, че Европейската комисия е изпратила писмо и настоява в частните болници да има обществени поръчки?
Не съм запознат с документа на Европейската комисия, на който министърът се позовава. Тогава, България се оправдаваше, че текстът на директивата е неясен и за това са възложени търгове и в частните болници. Европейката директива съвсем ясно каза, че понятието „възлагащи органи“ и по-специално „публично-правни организации“ е многократно разглеждано в съдебната практика на Съда на Европейския съюз. Пояснено бе, че организация, която действа в нормални пазарни условия, стреми се да реализира печалба и понася загубите в резултат от извършването на дейността си, не следва да се счита за „публично-правна организация“, тъй като нуждите от общ икономически интерес, за задоволяването на които е създадена или има задача да задоволява, имат промишлен или търговски характер. Ето защо, няма как Европейската комисия да препоръча частните болници да правят обществени поръчки, тъй като това ще противоречи на директивата.


 Ако все пак бъде направена такава законодателна промяна и частните болници бъдат задължени да правят обществени поръчки, това ще реши ли проблема с разликата в цените на лекарствата?
Искам да разделим този въпрос на две. Първо, това вероятно го твърди Министърът на база компетентност на своите юристи, но д-р Дариткова не твърди това и депутати не съм чул да твърдят такова нещо, тъй като вероятно много по-добре знаят какво би последвало. Би последвало санкция вероятно, тъй като категорично частните болници не са публично-правни организации според европейската директива. Както казах директивата е конкретна и не може да се тълкува на кой както му харесва.
От друга страна, ако частните болници правят обществени поръчки, това няма да реши проблема с разликата в цените на лекарствата, категорично. Защото както видяхме, разлика в цените има и при тези, които са правили такива. Едни са купували лекарството например за 200 лв., а други за 800 лв. Обществената поръчка не намалява цените в никакъв случай, даже в момента по мои наблюдения, частните болници купуват много по-качествени консумативи, на много по-ниски цени отколкото тези, които правят обществени поръчки. Говоря за тези лекарства и консумативи, които влизат в цената на клиничната пътека. Много се говори и за комисионните, които се получават при тези обществени поръчки. И друг важен момент, частната болница, ако купува по-скъпи консумативи е за сметка на самата болница. Ако една частна болница прахосва средствата си, тя ще фалира.


Какви комисионни имате предвид?
Тези, които се взимат при обществени поръчки. Поне така се говори. Нещо, което при частник няма как да се случи, защото всичко, което купува частника, го купува с изцяло собствени средства. Да, частните болници ползват публични средства. Но всички болници са търговски дружества. Болниците извършват дейност, която се заплаща от НЗОК за извършена услуга. Тоест, с публични средства им се заплаща за дейност, която са извършили, без значение дали е държавна или частна болница, касата плаща за извършена дейност. При това положение, влизайки средствата в болница, те вече престават да са публични, защото влизат в търговското дружество като частни средства, и търговското дружество харчи собствени средства, получени заради извършена болнична дейност.

Д-р Дечев обаче твърди, че именно търговете създават конкурента среда и така падат цените на лекарствата. Факт е, че независимо дали става въпрос за частна или държавна болница разлика в цените на едно и също лекарство има. Някои плащат за него 200 лв., други 1000 лв., къде според вас е проблемът?
В никакъв случай вината не трябва да се търси в болниците или да се упрекват за каквото и да било, тъй като това са лекарства, за които болницата плаща със собствени средства, а това са огромни капитали, с които болницата лекува пациенти и после чака след три месеца, касата да възстанови средствата за тях. Така че болницата няма сметка да купува скъпи лекарства, включително и частните. Защото по този начин, болницата блокира едни финансови средства за 3 месеца, докато касата ги възстанови. Тук не говорим, че касата купува от болниците както казва д-р Дечев, а че касата възстановява на болниците средства, които те са дали за лекарства, с които са лекувани пациентите на касата. Така че от тази гледна точка трябва се гледа всичко. Болниците нямат интерес да купуват скъпи средства, защото те блокират капитал за три месеца. Болницата не печели нищо от това. Това се отразява на всички болници, а става въпрос за сериозни средства, защото тези лекарства са много скъпи, става въпрос за милиони.

За кого са загубите?
Не знам, но печалбите са за фирмите. Болниците не печелят нищо. Фирмите ги продават чрез болниците, а ги плаща касата. Значи целият този модел е сбъркан. И трябва да се смени, а най-простият модел е касата да плаща директно на фирмите, както за извънболнично лечение. От много време се говори за това и кой ли не им го е предлагал, включително и ЦЗПЗ, дори май ЦЗПЗ го предложиха първи. И тук вече може да се подозира лобизъм и корупция, защото всичко това не е в интерес на болниците частни или държавни, а е в интерес на фарма фирмите. Те печелят от това нещо. А надзорът на касата не променя нищо от години, нито надзора, нито министерство, нито политици, никой не го променя, а това са пари, от които се облагодетелстват единствено фирмите за сметка на публичните средства на касата. И сега, както и преди, никой не променя системата - нито министър, нито политици. Министърът предлага да се провеждат търгове и в частните болници. Значи той апелира статуквото да се запази в интерес на фирмите за лекарства. Защото провеждането на обществени поръчки също е в интерес на лекарствената мафия. Казах „мафия“, защото ми се струва, че интересите стават мафиотски. Вместо да се направи това, което ще е в интерес на всички – лекарствата да се заплащат директно от касата, продължават да се облагодетелстват фарма фирмите. Какви изводи можем да си направим тогава, от години се предлага как да се икономисат публични средства и никой, подчертавам и д-р Дечев не говори за това, никой не иска да пипне печалбите на фармацевтичните фирми. Дори частните болници са предлагали лекарствата да се заплащат по този начин, централно, защото това е в техен интерес, за да не блокират за 3 месеца средства за лекарства, от години го предлагат. По този начин лекарствата ще станат по-евтини, защото един ще преговаря за всички обеми.

Какво очаквате да се случи след създалата се ситуация?
Нищо. Щом до сега не направиха нищо за икономисване да публични средства, а в вместо това говорят за невъзможни действия - връщане на обществените поръчки в частните болници, значи статуквото остава и толкова. Това статукво е от години и ще продължи с години, някой има интерес от това и това са тези, от които зависи, щом не го променят.
Тогава защо според Вас, д-р Дечев повдигна тази тема и подхвърли тази информация?
Тази информация от д-р Дечев беше целенасочена срещу министър Ананиев, тя не беше подхвърлен случайно и не беше насочена към промяна на системата в интерес на касата или към промяна на системата за да поевтинеят лекарствата. Това беше насочено към министъра.

Магдалена Василева

 

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up