Неделя, Септември 26, 2021
Последвайте ни
Приеха закона за мерките при извънредно положение

Народното събрание прие  текстовете на закона с мерките, които държавата ще прилага в условията на извънредното положение заради пандемията от коронавирус. Второто четене на законопроекта влезе в пленарната зала след напрегнато 8-часово заседание на правната комисия вчера.
Новото име на закона е: „Закон за действие по време на извънредното положение, обявено с решение на НС от 13 март“.
След 12 часа дебати парламентът реши:

 

 • Военните да се включат в прилагането на противоепидемични мерки.
 • Хората под карантина ще бъдат следени чрез мобилните телефони, докато отпадне задължителната изолация.
  Законът забранява посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове и ресторанти, както и в големи търговски центрове големи търговски центрове тип мол.
  Рестрикциите се отнасят също и за спортни и културни мероприятия.
 • Не се разрешават свиждания в затворите. Спират се и командировките.Българските граждани, които планират екскурзии зад граница задължително ще трябва да си правят медицински застраховки.
 • Парламентът реши още министърът на здравеопазването да може да въвежда още мерки и ограничения, определени в закона за извънредното положение.
 • Работодателите ще въвеждат възможност за дистанционна работа за служители, а ако това е невъзможно, трябва да осигуряват безопасни и здравословни условия на труд.
 • Народните представители решиха да се покрива 60 % от размера на осигурителния доход за януари 2020 г. на лицата, чиито доходи са засегнати от извънредното положение. Разпоредбата ще важи за срока на действие на този закон, но за не по-дълго от три месеца. Народните представители вмениха задълженията на НОИ да превежда 60 % от размера на осигурителния доход за
  месец януари 2020 г, за лица, осигурени и отговарящи на критерии, определени с акт на Министерски съвет. Средствата трябва да се превеждат по банков път, на съответния осигурител в срок до 5 работни дни въз основа на предоставена
  от Агенцията по заетостта писмена информация. Средствата ще бъдат за сметка на фонд „Безработица“ на държавното обществено осигуряване.
 • Спират да текат сроковете по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства, с изключение на тези по наказателни дела.
  Спира се обявената публична продан от държавните и частни съдебни изпълнители до отмяната на извънредното положение.
  Срокът за плащане на сметките за ток се удължава от 10 на 20 дни, реши окончателно парламентът.
 • Не се прилагат запори на банкови сметки на физически лица и лечебни заведения, и запори върху заплати и пенсии.
  До отмяната на извънредното положение спират да текат последиците от забавеното плащане на изискуеми дългове като лихви и неустойки. Това се отнася и за предсрочна изискуемост, разваляне на договори и изземване на вещи.
  Ограничават се нотариалните производства, освен неотложните.
  Въпреки острите критики на БСП депутатите приеха, че армията да може да се включи в прилагане на мерките при извънредно положение - да извършва проверки за самоличност и да спират придвижването до пристигане на МВР.
 • Военните ще могат да използват и физическа сила, само ако това е абсолютно наложително.
 • Депутатите решиха още, че ще се търси наказателна отговорност за разпространение на невярна информация, а наказанието е лишаване от свобода от една до 3 години.
 • Народното събрание забрани паралелният износ на лекарствени продукти. При нарушение лицето се наказва с глоба в размер на 10 000 лв. и имуществена санкция в размер на 50 000 лв. При повторно извършване на същото нарушение – глобата е в размер на 100 000
 • Предвиждат се глоба до 10 хиляди лева и затвор до 3 години при спекулативно завишаване на цените.
  Депутатите решиха също да не заседават в сряда, а само в четвъртък и петък по време на извънредното положение до 13 април.

 Изтчник: БНР; БНТ; ИА Фокус

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up