Събота, Октомври 23, 2021
Follow Us
Има нещо гнило в тази пандемия

Данните за разпространението на инфекцията никак, ама никак не кореспондират с мерките, приложени от Правителството. Към днешна дата, ние имаме потвърдени 243 случая на коронавирус. Починали са 3 души, като поне при двама от тях инфекцията е по-скоро не е истинската причина за смъртта.
Този брой на инфектирани хора не е достатъчен дори за вестникарска публикация, камо ли за обявяване на епидемия. Според медицинската наука за епидемия може да се говори, ако броят на заразените надхвърля 200 души на 10 000 население. Нашите случаи са 700 пъти под прага.

Защо тогава се прилагат такива драстични мерки и оправдани ли са от медицинска гледна точка? Та ние почти затворихме държавата и спряхме стопанската дейност, заради нещо, което дори не може да се дефинира като епидемия?
Противоречието между степента на заплаха и предприетите мерки се наблюдава в целия свят, не само в България. Повечето Европейски страни, в това число Италия, Испания, Франция приложиха също строги мерки за социална изолация.
Да приемем, че Правителствата са решило да приложи мерките профилактично, за да ограничат разпространението на коронавирусавируса.
Това би било оправдано, ако ставаше дума за особено опасна инфекция, която много лесно може да се разпространи и би довела до много висока смъртност сред населението. Историята на човечеството помни такива пандемии, като чумата, холерата и едрата шарка. В по-нови дни характеристика на особено опасни инфекции имаха ХИВ и ебола. virulentnostКоронавирусът, обаче не се отличава нито с някаква извънредна вирулентност (степента на предаване на вируса от един на друг), нито с висока смъртност. На графиката се вижда сравнение на вирулентността на различни вируси и бактерии, с които човечеството се среща непрекъснато.

Както се вижда вирулентността на коронавируса е същата като на сезонният грип и много по-ниска от познатите на всеки рубеола и морбили. Най-много заболели от инфекции предавани по въздушно-капков път в страната са от варицела - 3155 през март, 818 през последната седмица. Вирусът на варицелата е много по-заразен от коронавируса. Един болен с COVID-19 при контакт с 10 души, заразява 2,5 от тях. Един болен с варицела заразява 9 от 10, с които е бил в контакт. Вярно е, че варицелата преминава само с обрив при деца, но може да е смъртоносна за възрастните. Средно-годишно в света умират от варицела между 7000 и 9000 души.
Досегашните данни сочат, че смъртността от коронавирусна инфекция е съпоставима с тази на сезонният грип и е много далеч от тази при особено опасните инфекции. Ако погледнем данните в световен мащаб, към днешна дата броят на доказаните случаи на коронавирус в света е 450 000, регистрираните смъртни случаи са 20 000, което прави смъртност от 4,5%. Сметката, обаче не е толкова проста.
При изчислението на смъртността трябва да се вземе предвид, не броя на потвърдените с лабораторни изследвания случаи, а броят на действително заразените. В много страни, като Италия и България, тестовете се прилагат много ограничено, само на хора със симптоми или контактни на вече установени случаи, поради което при изчислението се получава по-висок процент на смъртността от действителния. За това смъртността е много по-ниска в страни, като Корея и Германия, където се тества много по-широк кръг хора и се регистрират и заразени с коронавируса, които нямат.
Според професор Джон Йоанидис, епидемилог от Университета в Станафорд САЩ, смъртността от коронавирус засега не може да се определи точно, поради липсата на достатъчно данни, но с много голяма вероятност тя е в диапазона от 0.05% до 1%. Ако действителната смъртност се окаже близка до 0.05%, то това е смъртност по-ниска отколкото е при сезонния грип. На този фон прилагането на извънредни мерки в целия свят ирационално и абсолютно ненужно.
Драстичните мерки на затваряне на гардове и държава изглеждат ирационално и от гледна точка на общия брой заразени и починали от началото на пандемията с COVID-19. Отделен въпрос е дали броят на заразените е достатъчен за да се даде дефиниция на пандемия на това, което се случва, но точни критерии няма,а даването на дефиниция зависи от субективната преценка на ръководителите на СЗО.
Както беше казано, 5 месеца след началото на пандемията, броят на потвърдените случаи в света е 450 000, а броят на починалите 20000.
Знаете ли колко души в света прекарват сезонен грип и колко умират от него?
Според данните на Центъра за превенция и контрол на заразните болести на САЩ (ЦПКЗБ един от малкото достоверни източници на такава информация), годишно от грип умират 646 000 (шестстотин четиридесет и шест хиляди) души или 30 пъти повече, отколкото от инфекция с коронавирус!
Само в САЩ през последните две години са се разболели и починали от сезонен грип много повече хора, отколкото от коронавирус в целия свят. Ето данните на ЦКЗБ на САЩ:

САЩ Заболели Лекувани в болница Починали
година Брой Брой Брой
2010-2011 21000000 290000 37000
2011-2012 9300000 140000 12000
2012-2013 34000000 570000 43000
2013-2014 30000000 350000 38000
2014-2015 30000000 590000 51000
2015-2016 24000000 280000 23000
2016-2017 29000000 500000 38000
2017-2018 45000000 810000 61000
2018-2019 35520883 490561 34157

Както добре се вижда от таблицата, миналата година само в САЩ от сезонен грип са починали 34 000 души, а през 2017-2018 броят на починалите в САЩ е три пъти повече от починалите от коронавирус в целия свят до този момент. Броят на заразените за последните две години само в САЩ е 80 милиона души, срещу 450 хиляди от коронавирус в целия свят сега.
Числата не лъжат.
Нито тази, нито миналата година, нито по-миналата година, някой е поставял въпроса за обявяване на пандемия и затваряне на градове и държави.
Има нещо гнило с тази пандемия, нали?
Д-р Стойчо Кацаров

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Д-р Христов · преди 13 дни
  Правилен анализ, д-р Кацаров!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гост · преди 1 години
  И месец по-късно, нещата в статията вече не звучат толкова логично. В САЩ починалите вече са повече от 66 000 души и ще продължават да растат и това след като наложиха карантина преди месец и половина. В света починалите са вече четвърт милион и те също ще продължават да нарастват, въпреки че икономиката в целия свят спря да работи. Истината за този вирус ще я знаем най-рано след година, след като се направи пълен анализ. До тогава ще слушаме и четем "логични" мнения, като от хилядите теории все някоя ще се окаже вярна. Дори спрелият часовник е верен два пъти в денонощието.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Румяна Петрова · преди 1 години
  Напълно съм съгласна с проф. Борисов. Трябва да усилим имунната си система, но това не става със стоене в затворено помещение седмици наред, завързани с никому ненужни намордници И не бива да допускаме цялата икономика да се разруши, ако искаме да живеем и след този грип. Вече има много материали, доказващи, че той е като останалите грипове и че по принцип усложнения от него получават болните и силно изтощени хора и тези в стрес. Със стоене затворени вкъщи пред телевизора няма да се спасим. Напротив. Имаме нужда от слънце, движение, работа и доходи, а не от фалити, безработица и ужас, че утре няма да имаме пари дори за храна.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Статистика · преди 1 години
  Цитираната таблица не е с дейсвителните случаи в САЩ, а с оценки, получени с математически модел.
  h*t*s://www.cdc.gov/flu/about/burden/how-cdc-estimates.htm
  Така че въпросният ЦПКЗБ не би трябвало да е толкова достоверен източник. Съгласно статистическите данни за САЩ с действителните, а не моделираните числа, починалите от ПНЕВМОНИЯ, което е по-адекватният пример за коронавируса, са почти двойно повече през посочените в таблицата години.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Global Research · преди 1 години
  h*t*s://www.globalresearch.ca/manufactured-pandemic-testing-people-any-strain-coronavirus-not-specifically-covid-19/5707781
  Manufactured Pandemic: Testing People for Any Strain of a Coronavirus, Not Specifically for COVID-19
  By Julian Rose, Global Research, March 27, 2020
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Проф.В.Борисов · преди 1 години
  Както винаги д-р Стойчо Кацаров се базира на логика. А логиката често поражда съмнения... И колкото повече знаем, толкова повече с неясноти се пълни съзнанието ни. Но безспорната истина е ЕДНА: Великата природа е по-мъдра и по-силна от нас и от нашите теории. Тя си има своя АВТЕНТИЧНА логика, неподвластна на нашите умувания и пресмятания... Ние се опитваме математическата логика да замени медицинската, а как ще стане това като медицинската логика трябва да извира от природната логика. В медицината две и две не е равно на четири. "Подкрепяй силите на Природата" съветваше лекаря великият Хипократ... Към момента най-голямата наша човешка сила е ИМУННАТА ни система. Ако нямаме тази сила всички други лостове ще имат съмнителна ефективност... Но едва ли някой ще обяви Извънредно положение за укрепване на имунната система и специално чрез рационално хранене. Хранене с кремвирши НЕ УКРЕПВА имунната система. Стигаме до логиката, че всеки се спасява по единично чрез собствената си имунна система... Ако тази логика е вярна, то НАЙ-РИСКОВИ са хората в столицата, след това в 5-6 големи градове, после областните градове и най-ниско рискови (здравословни) са МАЛКИТЕ градчета и селата... За софиянци спасителният бряг могат да бъдат ВИЛИТЕ. Който има вила да се усамотява там, тъкмо идва пролетта.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Лекар · преди 1 години
  Има, разбира се.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  АБЕ · преди 1 години
  Звучи логично.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up