Петък, Януари 21, 2022
Follow Us

България има 30 Специализирани болници по рехабилитация, разпределени в отделните области на страната. Голяма част от тях са бази със средно по 200 легла, но има болници с над 300 болнични легла. В условията на извънредно положение изглежда, че министерство на здравеопазването ги е забравило. Те не са включени в списъците, които определят кои лечебни заведения ще приемат пациенти с COVID-19, за тях не се планират предпазни средства и не е ясно как ще се издържат,

защото им е наредено да работят с ограничени групи пациенти , т. е. три клинични пътеки след остра хоспитализация. За неизползваните ресурси на здравната система и предизвикателствата пред болниците по рехабилитация, разговаряме с един от управителите на СБР у нас.
Как работят Специализираните болниците по рехабилитация в условията на извънредно положение?
Специализираните болници по рехабилитация не работят, но има дежурни лекари, защото няколко дни след като получихме заповед от управителя на НЗОК да не приемаме нови пациенти, получихме нова заповед, според която ние трябва да приемаме пациенти насочени от лечебните заведения за болнична помощ, след болнично лечение. Но предвид , че в момента е ограничено свободното придвижване на хора от едно населено място в друго, това е трудно приложимо. 
Излязоха критериите по които ще се разпределят помощите към тази част от бизнеса, която е преустановила дейност, СБР предвидени ли сте в тези помощи
Като сектор здравеопазването не е включено в тези критерии, по отношение на приходната част спрямо предходен месец ще бъде взет под внимание март, но ние по-скоро няма да можем да участваме в тази програма. Разчитаме министерство на здравеопазването и НЗОК да намери решение за договорните си партньори, тъй като независимо от всичко, болниците са равнопоставени без значение от вида от собствеността си на капитала, това е законово положение и е свързано с начина на третиране на такива структури с ЕС. Ние сме договорен партньор на НЗОК и няма да отчетем дейност по заповед на управителя. След 1ви април ще се наложи част от персонала да излезе в неплатен отпуск, може да се наложат и съкращения.

Не закъсняват ли решенията и на здравното министерство и на здравната каса? Не трябваше ли вече да има отговори и решения на проблемите в болничната, а и в извънболничната помощ?
Истината е, че министерство на здравеопазването, а имам подозрения и за здравната каса, както и регионалните инструктори са се фокусирали само върху ситуацията с COVID-19 и нямат време да мислят за нещо друго, но няма как да спре работата на тези администрации, все пак те имат и други сериозни ангажименти, касаещи дейността на лечебните структури.
Може ли България да си позволи да изгуби медицински ресурс?
Ако те имат намерение да задържат този ресурс, който сега се обявява за достатъчен, но никой не знае до къде ще стигнат нещата, то трябва да се предприемат категорични мерки в тази посока за неговото задържане. А това, което се случва в монета е, че търсим доброволци, които да се грижат за пациентите с коронавирус при положение, че имаме потенциал, който стои неизползван. Никой не се обръща нито към нас, нито към извънболничната помощ.
Могат ли болниците по рехабилитация да са от помощ в ситуацията на пандемия?
Всичко зависи до къде ще се развие тази ситуация, защото тези болници не са подготвени в момента от гледна точка на апаратура, но от друга страна пациентите с леки към средни случаи трябва да бъдат лекувани в болнични условия, особено ако няма къде да бъдат изолирани, какъвто е и един от критериите на министерство на здравеопазването, и те подлежат на хоспитализация. Ако броят на случаите нарасне и те няма как да бъдат приети в активните болници, в такива случаи болниците за рехабилитация могат да бъдат включени. Но говорим при една много голяма вълна, много голям пик, който да наложи включването на тези болници при обслужването на пациенти с COVID-19. Никой от нас няма да откаже, стига да ни бъде осигурено оборудване и защитно облекло. Считам, че нашият медицински персонал е като този в останалите болници и ще се справи при обслужването на леки и средни случаи.
Планират се полеви болници, при изчерпване на капацитета на другите. Не са ли болниците по рехабилитация вариант преди полевата болница?
Разбира се. Това е готова болнична структура, която отговоря на редица изисквания и пациентът със сигурност ще се чувства по-защитен на такова място.
Постъпвала ли е заповед от министерството при вас, да определите брой легла с които може да участвате, заедно с другите болници в лечението на пациенти заразени с COVID-19
При нас не е постъпвало такова искане. Включително и в РЗИ, са получени спирт, предпазни средства на нас никой не ни е изпратил информация, че такава можем да получим от нещо от там. А ние на можем и да затворим, все пак сме болница, няма как просто да завъртим ключа и да ни няма там.
Как стоят нещата с предпазните средства, успявате ли да се справите?
Подсигури ли сме каквото можем със средства на болницата, говоря за предпазни маски, дезинфектанти за повърхности, апаратура, за ръце включително и спирта. Никой от държавните структури не ни е попитал имаме ли нужда от нещо и от какво имаме нужда.

 

Одобрявате ли новите противоепидемични мерки?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up