Вторник, Август 04, 2020
Окончателно: орязаха лечебните заведения на 85% от досегашното заплащане

Днес, 6 април, в присъствието на министъра на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Българският лекарски съюз и Българският зъболекарски съюз (БЗС) подписаха договори за изменение и допълнение на Националния рамков договор – респективно за медицинските и за денталните дейности.

Приета е и Методика за определяне на размера на сумите, заплащани от НЗОК на изпълнители на медицинска помощ, на дентална помощ и на медико-диагностични дейности за работа при неблагоприятни условия във връзка с обявената епидемична обстановка. Заплащане по този ред се извършва за месеците, през които на територията на страната със заповед на министъра на здравеопазването са въведени противоепидемични мерки.
 
Размерът на сумите, изплащани на изпълнителите на медицинска помощ, се определя от НЗОК ежемесечно за всеки изпълнител на медицинска и/или дентална помощ и МДД, сключил договор с НЗОК по реда на НРД за медицинските дейности 2020 – 2022 г. и/или НРД за денталните дейности 2020-2022. Това важи за всеки изпълнител, който е заявил изрично, че не желае да получава суми за неблагоприятни условия на работа.

 

кактпо по рено предположи финансовия министър, месечните суми за изпълнителите на извънболнична медицинска и дентална помощ ще бъдат изчислени на базата на 85% от стойността на отчетената дейност за първото тримесечие на 2020 г. Ако отчетената дейност надвишава 85% от стойността на отчетената дейност за първото тримесечие на 2020 г., ще бъде заплатена по-високата сума.
 
Всеки изпълнител на болнична медицинска помощ ще получи сума на база 85% от средномесечния размер на отчетената и планирана дейност през 2020 г. Изпълнителите, които са изработили пълния или по-висок размер от тази база, ще получат изцяло плащания за извършената дейност през месец март 2020 г.
Очакванията на лекарите бяха, че ще получат 100% от месечния лимит на болниците и 100% от януарските заработки за лечебните заведения за извънболнична помощ.
Сумите, които лечебните заведения ще получат след подписания анекс, са дори по-малки, защото тези 85% няма да са на база месец януари, а на средноаритметичната сума за първите три месеца, а за март заработките им са между 20 и 60% от януарските, в резултат на наложената от здравния министър забрана за извършване на планови операции профилактични прегледи и изследвания, както и на общия призив да не се посещават лекарските кабинети, освен в крайна нужда. МВР, НАП, НОИ, държавните служители и дори съдебната система, която спря да работи, ще получат възнагражденията си на 100%.

Как оценявате последните мерки на Правителството за борба с коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up