Сряда, Януари 19, 2022
Follow Us

Тестването на обществеността за определяне на това кой вече е преболедувал коронавирус, може да помогне на правителствата да определят кога да облекчат мерките и да изпратят хората обратно на работа.

Тези кръвни тестове - известни също като серологични или тестове за антитела - биха се различавали от текущите коронавирусни тестове и биха представили по-точна картина как се е развила пандемията
"Има клетки на имунната памет (антитела), които остават в кръвта след инфекция и са специфични за вируса. Те са това, което ще търсим", каза д-р Каролин Бъки, доцент по епидемиология в школата за обществено здраве в Харвард, пред Euronews ,


Повечето от текущите тестове COVID-19 вместо това включват проба от тампон за нос, за да се определи дали човек действително носи вируса. След това тези тампони се анализират, за да се намери вируса.
Но серологичният тест може вместо това да определи кой вече е имал вируса или е бил изложен на него чрез търсене на нива на антитела: протеини, разработени от имунната система, за да атакуват нашественици като бактерии или вируси.
„Ключът е дали тези антитела всъщност предпазват от инфекция; ние все още не знаем това“, добави д-р Бъки, което означава, че експертите все още разглеждат дали хората, които са се възстановили от заболяването, могат да се заразят отново.
Много експерти очакват, че хората, които са се възстановили от вируса, ще бъдат имунизирани известно време.
„Човек, който вече боледувал, развива доста високо ниво на антитела и ще бъде имунизиран за известен период от време“, казва д-р Мария Хосе Сиера от Испанския координационен център за здравни предупреждения и спешни случаи в неделя.
Ето защо много страни си поставят за цел да инвестират в тестване на антитела, за да определят каква част от населението им може да е имунизирано срещу вируса.
Някои лабораторни компании в Европа и Съединените щати току-що започнаха да пускат търговски версии на тези тестове, които вероятно ще бъдат по-достъпни през идните седмици.
Американската агенция по храните и лекарствата издаде първото си разрешение за кръвен тест за антитела едва миналата седмица.
Определянето на имунитета на населението може да помогне за облекчаване на ограниченията за движение
Д-р Джени Харис, заместник-главният медицински директор в Англия, заяви, че тестването на антитела ще бъде от решаващо значение за определяне кога блокирането може да приключи.
„Ако знаем колко хора вече са го преболедували, ще разберем частта от населението, която все още би могла да се разболее и това ни дава представа за редица неща“, каза тя, включително колко хора трябва да бъдат ваксинирани срещу вируса и каква част от населението вече е имунизирана.
Тя каза, че тестването започва сред някои възрастови групи, "за да можем да започнем да добиваме добра представа колко хора са го изкарали и след това да екстраполират това число, за да получим картина на цялата страна."
Министърът на здравеопазването на Обединеното кралство Мат Ханкок, който наскоро се възстанови от COVID-19, заяви на пресконференция, че правителството обмисля сертификати за имунитет, за да могат хората да се върнат по-бързо към нормалния си живот.
И тези кръвни тестове ще дадат много по-бързи резултати от теста с тампон на носа, което ще улесни провеждането на масово изследване.
„Важната част за серологичните тестове е, че е много, много, много, много, много по-лесно да се разбере резултата. И можете да си го представите като тест за бременност, подобно на неговото показване на резулта “, каза Сара Фортън, председател на отдела по имунология и инфекциозни болести на университета в Харвард.
„Мисля, че това ще бъде важен начин да се опитаме да разберем къде се намираме в епидемията, тъй като тя върви напред, защото ни помага да разберем по много по-осъществим начин как се справяме и дали позволяваме достатъчно прогресия, ние получаваме ли достатъчно стаден имунитет, че да се движим към защитено население “, добави тя.
Този „имунитет на стадото“, което означава, че достатъчна част от популацията е имунизирана срещу вируса, за да се предотврати повторното им заразяване, може да бъде единственият начин да се предотврати възраждането на COVID-19.
Много научни модели за прогнозиране на резултата от пандемията са определили, че след като бъдат премахнати ограниченията за социално дистанциране - съществуващи за повече от половината от човечеството, случаите могат да се върнат обратно.
Но ако много хора са разработили антитела срещу вируса, това би могло да предотврати втора вълна на епидемията.

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up