Петък, Януари 21, 2022
Follow Us

Дузина учени пишат в доклада, публикуван  от Института за икономически изследвания на Ifo, че  не очакват ваксина или ефективно лечение на коронавируса да бъдат налични преди 2021 г. В резултат на това Германия трябва да подходи към борбата срещу болестта „по-скоро като към маратон, отколкото към спринт“.


„Бъдещите мерки трябва да бъдат проектирани и подготвени по такъв начин, че от една страна да гарантират добро здравеопазване, а от друга, да могат да бъдат поддържани през необходимите периоди от време“, пишат експертите. "Планирането на този преход трябва да започне веднага в политиката, администрацията, компаниите и други организации."
След като Германия въведе ограничния: затварянето на училища, ресторанти, детски площадки, спортни съоръжения и повечето магазини  до 20 април, това изтласка икономика,  в дълбок спад.  Ifo прогнозира 20% спадане на БВП тази година, ако блокирането продължи три месеца.
Как ще се рестартира икономика
Германското правителство вече въвежда спецителен икономически пакет на стойност до 750 милиарда евро (825 милиарда долара), който включва мерки за стимулиране на кредитирането на бизнеса, участие в компании и подпомагане на работници. Пакетът е сред най-големите стартирани по света изобщо.
Докладът на Ifo предполага, че сега страната трябва да създаде национална работна група от експерти и публични представители, които да дават препоръки как да облекчат ограниченията на работните места и обществения живот и кога индустриите трябва да рестартират производството. Връщането на работа би било доброволно за служителите.
В отраслите като телекомуникациите и автопроизводството, които придават най-голяма стойност на икономиката, трябва да се даде приоритет, се казва в доклада, докато работата, която лесно може да се извърши от дома, трябва да продължи да се извършва дистанционно. Детските градини и училищата ще се отворят сравнително бързо, защото младите хора рядко имат тежки симптоми и родителите не могат да работят, ако детските заведения и училищата останат затворени.
Без клубове или големи събития
Компаниите, които произвеждат здравни продукти или компоненти, също трябва да се отворят бързо, докато хотели и ресторанти ще могат да го правят само по "много внимателно и контролиран начин", защото е трудно хората да спазват дистанцията си в такива заведения. Дискотеките и клубовете засега трябва да останат затворени, се казва в доклада и не бива да се провеждат събития с голям брой зрители.
Експертите казват, че е възможно в различни региони да бъдат определени различни стандарти. Ограниченията могат да бъдат облекчени първо на места с нисък процент на зараза или намален риск от предаване, например в селските общности. С течение на времето регионите, в които населението е изградило степен на имунитет, биха могли да бъдат разрешени да работят с по-малко ограничения.


Това, разбира се, изисква координирани и мащабни тестове за коронавирус. Необходимо е също така цялостно обучение за правилна хигиена и нови правила, изискващи използването на лични предпазни средства.
Експертите препоръчват също така Германия да организира увеличение на производството на защитно облекло и маски, да увеличи капацитета си за производство на лекарства и ваксини и да създаде платформа за информационни технологии, която позволява стратегическо планиране.
И докато работната група ще отправя препоръки, политиците и бизнес лидерите ще отправят последния призив кога да премахнат ограниченията. "Опитът за централен контрол на възобновяването на производството ... не би работил на практика. Това възобновяване трябва да се контролира предимно от самите институции и компании", се посочва в доклада.

Стъпките
Германия състави списък от стъпки, включително задължителното носене на маски на публично място, ограниченията на събиранията и бързото проследяване на инфекциозните вериги, за да се даде възможност за поетапно връщане към нормалния живот, след като блокирането на коронавирусът по план трябва да приключи на 19 април.
Проект на план за действие, съставен от Министерството на вътрешните работи и разгледан от Ройтерс в понеделник, казва, че мерките трябва да са достатъчни, за да се поддържа средният брой хора, заразени от един човек под 1, дори когато общественият живот е разрешен постепенно да се възобнови.
Документът предвижда поетапно връщане към нормалността, подкрепен от механизми, които ще позволят да се проследят повече от 80% от хората, с които заразен човек е имал контакт в рамките на 24 часа след поставянето на диагнозата. Заразените хора и хората, с които са имали контакт, ще бъдат поставени под карантина, у дома или в хотелите.
Документът предполага, че пандемията ще продължи до 2021 г.
Магазините ще могат да се отворят отново, както и училищата в избрани региони, въпреки че все още ще се прилагат строги мерки за социално дистанциране.
Строгият граничен контрол ще бъде облекчен, но големи събития и частни партита ще останат забранени.
Щом има достатъчно защитни маски, ще стане задължително да ги носите във влакове и в автобуси, както и във фабрики и обществени сгради. 

Нуждата от баланс
Д-р Антъни Фаучи, най-добрият експерт по заразни болести в Съединените щати, заяви наскоро, че макар общественото здраве да е негов основен приоритет, поддържането на обществото и икономиката на пълно блокиране за твърде дълго време би имало нежелани негативни последици.
А бившият британски премиер Тони Блеър каза в радио интервю, че е "ужасен" от икономическите щети, които блокирането нанася на икономиката на Обединеното кралство, оценено от Центъра за икономика и бизнес изследвания на 2,4 милиарда британски лири (2,9 милиарда долара) на ден ,
"Ако продължи за дълъг период от време ... това също се отрази на способността да се управлява ефективно здравната система", каза Блеър.
Как да постигнем подходящ баланс, каза Фочи, е въпрос, който се разглежда от държавите по света, докато коронавирусът продължава да се разпространява.
"Трябва да сме сигурни, че следим баланса", добави той

 Източници ИА Ройтерс, CNN

Одобрявате ли новите противоепидемични мерки?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up